Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Не съм много наясно с управлението на мощността в случая. Но до колкото съм се интересувал средната производителност от 1000 Вт фотоволтаик е около 3400 Вт*ч за ден (но това е оптималната, осреднено за годината, при условията за България). Трябва да се заложи и поне 1000 Вт*ч топлинни загуби от бойлера (макар, че това е много условно). Трябва да се има в предвид и каква част от енергия ще може да усвои системата, когато производството и съществено се различава от тази на която е разчетена системата да усвоява оптимално. А такива изменения има ежедневно, в широки предели, дори при целодневно слънчевите дни.
шоп - майстор
пет юли 27, 2018 10:18 amHursa написа:
Но трябва да има критерии по който да ги сравняваме когато избираме. Нека не е КПД, но тогава е абсурдно да ги сравняваме и по максимална производителност.
100% съгласен.

За един критерия ще е максимална възвръщаемост.
За друг макс ефективност
За трети бързо, лесно и направи си сам.
а четвърти...

По точка 1 варел боядисан с черна боя или 100 метра полиетиленова черна тръба навита на спирала е номер 1 :supz:
по точка 2 за мен е вакумна мокра тръба
за някои точка 3 ще е фотоволтаик ако няма как да положи тръби ( кабел се полага мнооого по-лесно) и има стандартен бойлер без серпентина.

Така, че при загряването на БГВ общ знаменател не може да се сложи.
Едно обаче е сигурно, слънцето грее и е безплатно. Досега не съм срешнал човек, притежаващ соларна инсталация за БГВ, който не е доволен и всеки съжалява, че късно я е монтирал :partyman:
Hursa - майстор
пет юли 27, 2018 4:23 pmшоп написа:
ще е фотоволтаик ако няма как да положи тръби ( кабел се полага мнооого по-лесно) и има стандартен бойлер без серпентина.
Не знам, не съм подготвен, за да споря на тази тема (ще се опитам да се запозная, но като за нещо нестандартно е по трудно да се намери коректно изложена информация). Може би затова съвсем не смятам, че тази система е толкова "лесна". Не съм наясно с управлението, не съм съгласен и че се използва "стандартен" бойлер. Ако е нещо с частично приложение, може би, но само до някъде. Но ако е система която трябва да покрие 60-70% от нуждите от топла вода на едно семейство за годината - подобно на една система изградена на слънчеви колектори - съвсем не мисля, че е толкова проста и лесна за изработка и най-вече за управление. А като значително по-усложнена и със значителни "резервиращи мощности" (покриващи часовете и дните, когато нямаме "пълно слънцегреене") - съответно относителната и цена, може да "скочи" на порядък.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, аз не разбрах какво сравняваме - от едната страна слагаме фотоволтаична система за подгряване на 80л бойлер, изградена от бракувани елементи, случайно закупени от ОЛХ (защото нито наличието, нито цената, нито качеството могат да бъдет гарантирани), а от другата страна слагаме нова соларна система от плоски или вакуумни панели пак за 80л бойлер, така ли? И казваме, че цената на енергията от двете системи е съизмерима? Добре, ама това соларен бойлер 80л за какво служи? За подмиване на чифт таш@ци и една слива? Дет се вика и за уй не стига тая вода. Ако искаме да къпем едно средностатистическо семейство от 3-4 човека трябва да сгреем един нормален соларен бойлер от 300л, цената на фотоволтаичната система я умножаваме по 4 (ако има в ОЛХ от същите панели), а към другата система добавяме само 1 или 2 панела, като помпи, тръби, контролер си остават същите, т.е. системата се оскъпява с проценти, а не в пъти. Или колкото е по-голям бойлера е по-неизгодно да го грееш с фотоволтаици, пък даже и да са бракувани, за нови да не говорим :cool:
saraneron - специалист
Изображение
пет юли 27, 2018 3:41 pmHursa написа:
Не съм много наясно с управлението на мощността в случая. Но до колкото съм се интересувал средната производителност от 1000 Вт фотоволтаик е около 3400 Вт*ч за ден (но това е оптималната, осреднено за годината, при условията за България). Трябва да се заложи и поне 1000 Вт*ч топлинни загуби от бойлера (макар, че това е много условно). Трябва да се има в предвид и каква част от енергия ще може да усвои системата, когато производството и съществено се различава от тази на която е разчетена системата да усвоява оптимално. А такива изменения има ежедневно, в широки предели, дори при целодневно слънчевите дни.
Всичко което се използва в системата с ФВ е стандартно ,оригинално с малка добавка на искрогасящи групи свързани паралелно на контактите на релето за защита и терморелето на стандартен бойлер със стандартни нагреватели.Групата се състои от един кондензатор един диод и един резистори всичко стойност под 2/3 лева , можесигурно в сандъците имате бол от тези неща.Кабела от фотоволтаика в бойлера и никакво управление .Може да се гони максимум на системата с малка доработка .примерно да работи само единият или и двата оригинални нагреватели и това съм го направил с едно реле и един часовник за превключване на двойно тарифните електромери едно време.Цената сигурно е около 20 лева общо. :supz:
Hursa - майстор
Би трябвало сравнението да е за такъв обем, който би покрил нуждите на поне четиричленно семейство и то лятото, предполагам. И на пазарни цени. Защото един може да намери фотоволтаик, а друг колектор (всъщност тъй като няма строго ограничение по площ и кпд, то може и да е колектор "собствено производство" - "готовите" ги предлагат на твърде завишени цени (мисля). Както и фотоволтаик, ако някой умее да изготви от общодостъпни материали) :). Както и всички други елементи по системите.
Hursa - майстор
съб юли 28, 2018 12:43 amsaraneron написа:
Кабела от фотоволтаика в бойлера и никакво управление .Може да се гони максимум на системата с малка доработка .примерно да работи само единият или и двата оригинални нагреватели и това съм го направил с едно реле и един часовник за превключване на двойно тарифните електромери едно време.Цената сигурно е около 20 лева общо. :supz:
Както казах, не съм наясно с въпроса. А системата която сте реализирали е твърде маломощна и може би слабоефективна. Давате максималното производството в слънчев ден, а какво ще бъде когато не е така слънчево. Какво е средното и производство за лятото. Какво е производството и когато водата е студена, а слънцето е "шарено". И какво е когато водата е достигнала 70 - 80 градуса, а слънцето е "обедно". Какво е производството сутрин и вечер.
(пс часовник? Тоест превключва по време, а не по друг сигнал.)
Пс Съвсем не омаловажавам направеното. Не съм компетентен, дори да си мисля, че мога да оценя направеното.
шоп - майстор
съб юли 28, 2018 12:21 amLazarGanev написа:
Или колкото е по-голям бойлера е по-неизгодно да го грееш с фотоволтаици, пък даже и да са бракувани, за нови да не говорим :cool:
Не съм съгласен. Винаги има икономия от мащаба :idea:
Имам над 6 киловата/пик фотоволтаици. Мисля с тях другата година да си грея басейна. Горе долу 70м3 обем. Знам, че е капка в морето, но съвместно с вакуумни и плоско медни селективни колектори + самоделни се надявам плувния сезон да стане 10 месеца минимум :rolleyes:

Няма да има никакво управление. Няма да има искрене и т.н., защото няма да има изключване :-D :-D :-D
Тази година няма лято и засега проекта и панелите събират прах и паяжини в скалада, работя по покриване на обекта, но догодина или по-догодина живот и здраве ще има 100% покрит отопляем басейн:-)
Когато безплатната топлина не стига ще се използва ТП или котел на твърдо гориво.

Поздрави на всички соларни фенове!
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юли 29, 2018 3:31 pmшоп написа:
съб юли 28, 2018 12:21 amLazarGanev написа:
Или колкото е по-голям бойлера е по-неизгодно да го грееш с фотоволтаици, пък даже и да са бракувани, за нови да не говорим :cool:
Не съм съгласен. Винаги има икономия от мащаба :idea:
Не си съгласен, защото изречението е извадено от контекста. Става въпрос за сравнение между затоплянето на 80л бойлер с топлинни колектори и фотоволтаици втора употреба. Знаем че затоплянето на 80л бойлер с топлинни колектори е относително най-неизгодно, защото със същите тръби, помпа и управление можем да подгряваме и 800л бойлер, като само добавяме още панели, а цената на инсталацията се разпределя на десет пъти повече литри, докато при ФВ графиката е права линия. Тъй че ако при 80л бойлер нещата са съпоставими, при по-големи бойлери не са :cool:
Вичи - специалист
Бах тия разтегателни тръби, изолация, помпа, РС и арматура :?

Тема "Подгряване на боилер с фотоволтаични соларни слънчеви PV панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: