Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
bat-mat :) туй по средата бойлера ли е , ако да -то трябва да се сложи възвратен клапан на серпентината която се загрява от котела .
bad_mad - помощник
Да колега :)
Възвратен клапан на входа или на изхода на серпентината? И ако сложа помпа на големият кръг към радиаторите мога ли да спестя на първо време помпите към етажите?
шоп - майстор
пет юли 27, 2018 11:27 amktch_1964 написа:

Чета най редовно и една тема за универсалните горелки в един друг форум, там има много хора които си карат универсалните
горелки предимно на слънчогледови пелети. До сега не съм прочел някой да се оплаче , че се е задръстил шнека и горелката е
спряла , или че имало дълги пелети които не вървят през шнека , или че горивната камера се е напълнила с пепел или шлака.
+1
Обаче за да съм обективен, полските чугунени универсални горелки най-добре си бачкат с въглища.

Горил съм дървесни пелети, слънчогледови пелети, талаш, трици, дървесен мокър и сух чипс, но най-добре е с въглища. Особено в преходните сезони и в най-големите студове.

В преходните, защото въглищата държат най-дълго време жар и може 12 часа да не работи горелката, а само да е в режим на поддържане с 2пъти вентилиране и 1 подаване за 40 сек ( примерно ) за 2 часа.
А в най-големите студове си трябва енергия и едно е донбас с над 6500 калории/кг и съвсем друго е мокър дървесен чипс с 1500кал/кг или пелети с 4000кал/кг.

Горното от личен опит с екоенергия 35 и контролер титаник.
пет юли 27, 2018 3:59 pmbad_mad написа:
Да колега :)
Възвратен клапан на входа или на изхода на серпентината? И ако сложа помпа на големият кръг към радиаторите мога ли да спестя на първо време помпите към етажите?
На схемата са 3 помпи, щото теглят от един разединител, обединител или хидравличен изравнител.
Ти ще сложиш една помпа, която ще праща водата към отделните колекторни кутии.
За да са еднакви дебитите, прочети за свързване "Тихелман" или трябва да играеш със сечението на тръбите. До първия колектор ф32 примерно, от там продължаваш с 25. Това е само пример.
Прави се при попътно свързване на радиаторите.
После ще питаш за балансиране, и това ще ти кажем.
Вичи - специалист
Хептен ще ошашавите човека. Написал е, че има изградена система с етажни колектори захранени с медни тръби с подходящо сечение, (вероятно) лъчево свързани алуминиеви радиатори с термоглави. Какви Тихелмани, какви въглища, това умря миналия век. Чакам да му предложите да изреже всичко и да мине на черни тръби 2 цола и чугунени радиатори.
шоп - майстор
нед юли 29, 2018 4:57 pmВичи написа:
Какви Тихелмани, какви въглища, това умря миналия век.

Вичи, ти с каво гориво се отопляваш?
Вичи - специалист
нед юли 29, 2018 5:06 pmшоп написа:
нед юли 29, 2018 4:57 pmВичи написа:
Какви Тихелмани, какви въглища, това умря миналия век.

Вичи, ти с каво гориво се отопляваш?
Писал съм многократно, в т.ч. и в тази тема. Няма да е зле да четеш темите, по които взимаш отношение, за да знаеш за какво става дума. Аз например знам, в подробности, с какво се отопляват и топлят водата си всички често пишещи тук. Освен това, ако четеш повече отколкото пишеш, ще запълниш донякъде празнотата в знанията си.

Иначе, с какво се топлим аз, ти или филанкишията няма да възкреси системите измислено основно за разпределителни мрежи по тавани и мазета и вертикални щранговете, нито котлите на въглища, кюмбетата, мангалите и парните локомотиви.
шоп - майстор
И защо си мислиш, че автоматичното горене на въглища е от миналия век, а автоматичното горене на пелети не е?

Тема "Избор на котел на пелети за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: