• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, имам досаден проблем — ДТЗ (дефектнотокова защита) се задейства в един от кръговете на домашната, монофазна електроинсталция (трипроводна). Проверих с мултицет кръга и се оказа, че земята и нулата са дадени на късо. Няма включени уреди в този кръг, всички контакти са проверени и са наред. Проблемът явно е под мазилката, а говорим за чисто нов блок. Бихте ли ме посъветвали как да реша проблема? :sad:
shadow__01 - майстор
Нула и земя ВИНАГИ се свързват с дебел мост в главното табло на сградата.
Проблема ти е лесен за решаване, но труден за откриване. Възможно е ДТЗ да не е свързана правилно или нещо вече скрито под мазилката(както предположи). По форум толкова. Успех с намирането на проблема.
gogo7777 - майстор
За да сме сигурни, че има или няма "късо" под мазилката трябва да разкачиш жиците от ДТЗ-то и да измериш отново. Също така да няма включено нищо в контактите и същите да не са занулени.
plamen6703 - майстор
нед авг 05, 2018 7:58 pmdimiter.petrov написа:
Бихте ли ме посъветвали как да реша проблема? :sad:
В твоя случай като чета какво си правил, най-доброто решение е да повикаш електротехник на място да огледа и провери за какво става дума.
За някои неща се искат специализирани знания и умения, и само с мултицет не става :wink: .
Двамата, които ти дават съвети са шушумиги в електротехниката и е несериозно да се включват в такива теми, но форума е свободен и сигурно ще се включат доста екземпляри с версии по темата :cool: ! :partyman:
gogo7777 - майстор
Пацка, обичаме те :heart: :heart: :heart:
Ти си моя шушумига, ти си моя блян :goodman:
iliya_i - майстор
Проверих с мултицет кръга и се оказа, че земята и нулата са дадени на късо. Няма включени уреди в този кръг, всички контакти са проверени и са наред. Проблемът явно е под мазилката, а говорим за чисто нов блок. Бихте ли ме посъветвали как да реша проблема? :sad:
Тръгваш по разклонителните кутии, разкачаш всяка и търсиш на къде е късото. Дано не са замазани, че някои много обичат това. Успех!
Най-бързо се открива, ако започнеш от средната кутия по това трасе.
fbr - майстор
Проверих с мултицет кръга и се оказа, че земята и нулата са дадени на късо.
А като проверяваше, ДТЗ-то беше ли изключено.
shadow__01 - майстор
Ако сте от един град очаквай ЛС от Пламенчо. Той много ги обича такива да ги "оправя". Само после не забравяй да му благодариш публично.
После кой бил шушумига?
Antonii - майстор
Аз имах подобен проблем в чисто нов апартамент и проблема беше в грешно свързване в таблото.
arxd129 - специалист
plamen6703 написа:
В твоя случай като чета какво си правил, най-доброто решение е да повикаш електротехник на място да огледа и провери за какво става дума.
За някои неща се искат специализирани знания и умения, и само с мултицет не става
Мдааа.... Електротехниииииик.
Ама има една особеност. Много особенна особеност има: Внимавай на какъв електротехник ще попаднеш. Мооооого МНОГО внимавай.
Аз имах подобен проблем. Много подобен проблем. Почти същия проблем.
Бая техници викАх. Напразно! И преди повикването на поредния седми елтехник - взех че сам си оправих проблема. Дори без мултицет.

Нищо лично към елтехниците, пишещи в този форум. Нещо повече - чест и почитания за тях. Много от тях МНОГО ми помогнаха.

ПС
Не питай старило, питай патило.
  • 1
  • 2

Тема "Начини за откриване на късо съединение между нула и земя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: