Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
KingLin - майстор
Втората обява за 48000 вече не е актуална и благодаря, че ме подсети да го спра от сайта :) В предварителен договор съм и съм взел капарото.
Относно въпросите ти:
Най-често обявената квадратура е с включени общи части. Ако е предоставена скица, както аз бях пуснал, там пише реалната квадратура на апартамента. Има имоти в затворени комплекси където има такси за охрана, поддръжка на съоръжения и разни такива, като съм срещал такси от 12 евро на квадратен метър - за 100 квадрата апартамент това е 1200 евро :finga:
За да ти е мирна главата говориш с домоуправителя на сградата и искаш подробна информация.
Ако си се насочил към сделка без брокер, гледай да не подписваш разни хартийки, че се задължаваш да плащаш комисионна на брокера, който ти е показал имота!
Имота се проверява за тежести в имотния регистър (иска регистрация и минимално заплащане, но нотариуса може да го направи това), продавача представя бележки за платени последни сметки, а купувача поема задължението по прехвърляне на партидите на негово име. Сделките могат да се сключат по данъчна оценка на имота или по продажна цена - по-често по данъчна оценка, тъй като е по-ниска сумата. Продавача представя документи издадени от общината за данъчна оценка и скица (отнемат около 2 седмици).
Предварителния договор се сключва между купувача и продавача и не се изисква нотариална заверка. Той има силата на окончателен договор и в него са описани всички неща. При подписването му се превежда договореното капаро. Примерни такива договори може да видиш в интернет.
И трите обяви са в така наречената Мала Русия. Аз съм точно срещу входа на санаториума, а другите два, като гледам от терасите, са до едно голямо кръгово, което е по-близо до центъра, но по-далеч от плажа и санаториума. Първия нещо не я виждам обявената квадратура. Или има много включени общи части, или голямата всекидневна е по-голяма от колкото изглежда на снимките. Втория като квадратура звучи по-реално, но на мен лично разпределението не ми допада, но въпрос на вкус :)
plamen6703 - майстор
ср авг 15, 2018 10:14 pmdim_dimov написа:
Искам да купя апартамент в Поморие и съм се спрял на няколко обяви, но не знам точно какви са уловките при купуване на ново строителство и какво точно да гледам по курортите.
Не си написал с каква цел купуваш имота, да живееш постоянно в него или като инвестиция.
Ако е като инвестиция това е лоша инвестиция да купиш апартамент в курортен комплекс. Играта "Стани богат" с такава инвестиция е обречена на провал. Казвам ти го понеже от години давам апартаменти под наем в курортен комплекс и ако някой ти е казал, че от това се печели те е излъгал!
Уловката е да купиш такъв апартамент, даже "екскурзоводите" не взимат комисионна от купувача на такъв имот, взимат комисионна от този, който се е отървал от имота :wink: !
От тук нататък си прави сметка, че следват уловка след уловка и накрая ставаш пишман, че си дал толкова много пари да си създадеш толкова много грижи. Като добавим и калпавото строителство и става "картина маслом" :-D
Съвета ми е, ако не е на живот и смърт не купувай апартамент на такова място! :partyman:
Миленица - специалист
Вече са ти написали да уточниш дали има годишни такси поддръжка, в Поморие май няма от руските сгради без такава такса. Обърни внимание дали е прясно ремонтиран апартаментът с цел за замаскиране на течове и други строителни дефекти. Ако можеш, надникни в съседните апартаменти. Като знам как строиха тези блокове ...
Можеш да си включиш защитни клаузи още в предварителния договор, който пък автоматично като текст прелива в договора, подписван пред нотариуса. Ето пример за такива клаузи:
1. Всички режийни разноски, свързани с ползването на имота до датата на предаване на имота са за сметка на продавача.
2. Продавачът ХХХ, чрез пълномощника си УУУ (в случай, че се продава чрез пълномощник), декларира, че подробно описаният в пункт Х недвижим имот е свободен от вещни тежести, ипотеки и възбрани, не е предмет на съдебни спорове, не са извършвани обременителни или отчуждителни сделки в полза на трети лица, както и че трети лица нямат каквито и да било права върху него. Ако се окаже, че към датата на сключване на настоящия договор трети лица са имали права върху продавания имот, същият е обременен с тежести или продавачът е отчуждил вече този имот, или купувачът претърпи евикция, то продавачът дължи на купувача връщане на получената сума по този договор, всички направени от купувача разноски, както и стойността на всички извършени от купувача подобрения в имота.
В случай, че имотът се продава чрез пълномощник, имаш право и ти да погледнеш пълномощното, независимо, че това е задължение на нотариуса. Гледаш за дата на валидност на пълномощното, както и да няма зачертавания и поправяния върху него - който ще да ти говори, че това са технически грешки и може да мине така - всяко поправяне и зачертаване го прави невалидно.
Ако нотариусът невинно попита нужно ли е да проверява за тежести върху имота - казваш ДА, нужно е.
В малките градове брокери и нотариуси работят заедно от години и меко казано претупват някои процедури.
plamen6703 - майстор
Пълномощно с поглеждане не се проверява. Пълномощно представено пред нотариус, ако не е от същата кантора се проверява лично от нотариуса или пом.нотариуса със справка от кантората издала въпросното пълномощно! Декларацията за "тежести" върху имота е само една гола декларация или т.н "бланкет", нито има някаква тежест, ако след сделката се окаже, че имота има "тежести", нито може да послужи на изгорелият за нещо различно от това да си я навре "някъде". Всички справки във връзка с имота /тежести, възбрани, ипотеки.../ се правят от нотариуса в денят на изповядане на сделката!
Миленица - специалист
Да, проверките ги извършва нотариусът. Съвсем правилно се изразих в предишния си пост: да ПОГЛЕДНЕ пълномощното. Преди два месеца изповядвах сделка. Пълномощното беше драскано в наше посолство, нотариусът реши да го приеме, очевидно било, че е техническа грешка. Да, ама техническите грешки се отстраняват от лицето, което ги е допуснало. Казах, че ще има сделка с изрядно пълномощно, съответно извадиха ново. Точно поради тази причина написах, че често длъжностните лица претупват нещата и не е здравословно изцяло да разчитаме само на тях. Хубаво е да знаем къде и какво да гледаме сами. При моята сделка имах механизмите да си извърша всички проверки предварително и въпреки това казах на нотариуса също да извърши проверките - той смяташе да не проверява в Имотния регистър, защото брокерката го била уверила, че всичко е наред ...
Миленица - специалист
чет авг 16, 2018 1:56 pmplamen6703 написа:
Декларацията за "тежести" върху имота е само една гола декларация или т.н "бланкет", нито има някаква тежест, ако след сделката се окаже, че имота има "тежести", нито може да послужи на изгорелият за нещо различно от това да си я навре "някъде". Всички справки във връзка с имота /тежести, възбрани, ипотеки.../ се правят от нотариуса в денят на изповядане на сделката!
Неправилно вадиш думата декларира от контекста. Става дума за точка от договора за покупко-продажба, подписан пред нотариуса. Ако излезе вписване на тежест преди вписването на конкретния договор, тази точка защитава купувача.
plamen6703 - майстор
чет авг 16, 2018 2:21 pmМиленица написа:
чет авг 16, 2018 1:56 pmplamen6703 написа:
Декларацията за "тежести" върху имота е само една гола декларация или т.н "бланкет", нито има някаква тежест, ако след сделката се окаже, че имота има "тежести", нито може да послужи на изгорелият за нещо различно от това да си я навре "някъде". Всички справки във връзка с имота /тежести, възбрани, ипотеки.../ се правят от нотариуса в денят на изповядане на сделката!
Неправилно вадиш думата декларира от контекста. Става дума за точка от договора за покупко-продажба, подписан пред нотариуса. Ако излезе вписване на тежест преди вписването на конкретния договор, тази точка защитава купувача.
Тази точка не защитава никой и това е "куха" точка!
Да не дава Бог да се случват такива неща на купувача и да разчита на такава "точка"!
Случи ли се, почва ходене по мъките и съдилища до дупка... а в съда е Божа работа кой ще надделее! :partyman:
dim_dimov - напреднал
Благодаря на всички за съветите. Апартамента искам да го купя не точно да живея в него, а за почивка през лятото и може да го отдавам под наем през другото време. Нещо като инвестиция на парите в банките няма лихва и не съм бизнесмен да работя с тях.
Не мисля, че не се печели от даване под наем в курортите. Един ден в апартамент е мин. 70 лв. :) Нали ходя на почивка и знам какви са цените на квартирите. Решил съм да си купя апартамент на морето и ще го направя само ме е страх да не попадна на измамници и да ме вкарат в някакви схеми за разходи за поддръжки и скрити строителни дефекти. Дано имам късмет в Поморие :)
KingLin - майстор
За скритите дефекти е лотария. Аз примерно се озовах с апартамент без комин/вентилация а стените са як бетон ама това е от недоглеждане от моя страна. Всички сгради там имат една особеност - заради това че са построени върху стар солник нямат мази или поне аз не съм видял такива. За това ако купуваш първи етаж огледай за влага. Типа на строителство е един и същ- разликата може да дойде от качеството на вложените материали и полагащите самия труд. Аз като избирах строителя ходих да им гледам по-стари кооперации и останах доволен от това което видях и чух от собствениците и така.
За негативни неща се сещам само мимолетно за един руснак строител който не изкара дълго - офиса му беше на ъгъла точно преди болницата, но вече го няма. Не знам дали има за продажба още неща от него.
За даване под наем през свободното време и почивка през лятото трудно ще се случи. Зимата клиенти няма а живущите целогодишно си имат имоти. Сезона е 2 месеца даже няма и толкова. И аз се мъча с даване под наем вече второ лято. Изкараните пари стигат да си платя данъците и таксите и да си поддържам апартаментите. Цените са ми по-ниски от колкото ти си споменал, ма може и там да ми е грешката :D
plamen6703 - майстор
чет авг 16, 2018 3:51 pmdim_dimov написа:
Не мисля, че не се печели от даване под наем в курортите. Един ден в апартамент е мин. 70 лв. :) Нали ходя на почивка и знам какви са цените на квартирите. Решил съм да си купя апартамент на морето и ще го направя само ме е страх да не попадна на измамници и да ме вкарат в някакви схеми за разходи за поддръжки и скрити строителни дефекти. Дано имам късмет в Поморие :)
Дано да имаш късмет в Поморие, моя късмет е в Поморие и Павел баня, само там намирам лек за кокалите си :-D
Като казваш един ден в апартамент е 70 лв. се сещам за един виц, един млад плейбой се размечтал по "мурви" и казал - Господи, като си ми дал 32 зъба, що не си му дал 32 х.я... Господ чул молитвите и сбъднал желанието му... Момъка радостен скочил да се хвърли в "боя", но Господ го потупал по рамото и му казал - Тая кофа с м@дури теб чака да я носиш :cool:
Та към тия 70 лв. вървят 8 чаршафа за пране и гладене, 8 кърпи за пране и гладене, 4 калъфки за същото... чистене на ел.уреди, баня, тоалетна, режийни разходи... Понякога има "екстри" като наводнен паркет, някой решил да си отнесе кърпа за баня с логото на фирмата ти... все "дребни" на вид неща, за по-едри няма да ти споменавам да не излезе, че се оплаквам :-D
Но както се казва, мерак с пари се гаси, щом си решил да ставаш морски, от мен само най-добри пожелания за успешно сбъдване на мечтата и дано си доволен от направеният избор! :partyman:

Тема "Препоръки при купуване на имот." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: