• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
пон авг 20, 2018 8:53 pmtony-bobo написа:

==============================================================================
10 м/3 вода = 353 feet/3 water

1 feet/3 = 7,5 USG (United State Gallon)

1USG = 8,35 Pounds

1 BTU = повдигане на водата с енин градус na един "pound"/ in degee "F

А оттам:

1X8.35/pounds/F^ =8.35 BTU/UGS/F^

8.35BTU/USG/F^ X 7,5 USG =62.6 BTU/CFW ( CFW/cubic fet water, кубичен феет вода)

62.6BTU/CFW X 353 CFW/total X DT17 375,662 BTU/F^
__________________________________ = _____________ = 110,1 KW

3412 3412

3412 e преравнителния коефицен да преминеш от английската състема на метричната такава

@tony-bobo, съжалявам, но това просто не е така!
10000 литра вода загряти със 17 градуса ще акумулират точно 197,71 KW/h енергия

Вашата сметка от 110KW/h е далеч от истината. Може би бъркате при многото преминаваня от различни мерни единици.

На мен също като на Лазар, ми е интересно каква е цената на тока. Как така ТП с мощност 56,32 киловата отоплява къща с месечна сметка 125$

Вярно е, че имате 35,64м2 солари и подпомагат отоплението, но и аз имам солари и подпомагам отоплението, но не мога да се похваля с Вашия резултат 4-4.5 месеца отоплението да става с 200-250 вата ( предполагам това е мощността на циркулационните помпи)

Тези 9 термални соларни панела 1,2м X 3,3 М само в бетона на приземният етаж ли акумулират топлина?

Иначе поздравления за къщата :prayer:
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, мерси turbocharged, не ми се връщаше да си припомня. Ами 16 тона значи са към 60кВт отдавана мощност, което да речем е по мярка на тази 660м2 къща. Но дори и при СОР=5-6, това са 10-12кВт консумирана мощност. Ако къщата е по нашите ширини и с нашата цена на тока (който е един от най-евтините в Европа), няма как да се получат нещата със 200лв/месец (125$) за отопление. Самата архитектура на къщата не позволява ниски топлозагуби, каквато и да е изолацията и дограмата.. Може би къщата е по- на юг. И не е ясно какво означава "средна сметка за отопление, климатик, топъл външен басейн" - аз го разбирам годишната консумация на термопомпата разделена на 12 месеца, т.е. зимата отопление (без басейна), а лятото охлаждане + басейн. Не е ясно пролет и есен басейна дали се топли. Примерът с тази къща много ясно илюстрира, че ТП земя-вода и вода-вода за големи квадратури са изгодни и се изплащат по-бързо и оправдават голямата инвестиция
turbocharged - специалист
Аз не мисля че трвбва да задълбаваме в изчисления в стил “сметката без кръчмаря”
tony-bobo ни споделя неща които тук няма къде да видим.
Иначе за цената на тока и газа в Чикаго. Там останах с впечатление че е къщата https://www.bls.gov/regions/midwest/new ... hicago.htm
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Therm
0,16$/kWh ел. енергия и 0,30$/m3 газ
Което при годишен доход на човек с добро образование и професия е жълти стотинки :)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Persona ... ted_States

За избиването. Трудна работа. Смятано във финикийски знаци само без субсидия такава голяма инвестиция е неизбиваема или почти. Сондажи,тръби,подово, помпи и т.н. По-добре на газ или пелети за сега. В някой друг проект ще си направя термопомпа земя-вода-вода
torbalan - Дървен философ
пон авг 20, 2018 2:33 amtony-bobo написа:
...
Поправка:

температура на земята само в началото на сезона е 7-8 градуса, а в кая пада на -2 до -5 при хоризонталните затворени състеми а вертикалните пада в края на сеона до +1+2 C.

А по нататък не разбирам какво искаш да кажеш, може би съм позабравил Българския за 18-20 години.
Защо си толкова сигурен, че почвата замръзва в края на сезона?

Моите изводи на серпентините, 6 броя, са на дълбочина около 1.5 метра. Никога не е имало признаци за замръзване на почвата около тях. Лед съм виждал да се образува само по оголената част от тръбата.

И кое не ти е ясно?
Едно е околната температура да е десетина градуса над нулата, а съвсем друго 15 под нулата.
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 10:32 amшоп написа:
пон авг 20, 2018 8:53 pmtony-bobo написа:

==============================================================================
10 м/3 вода = 353 feet/3 water

1USG = 8,35 Pounds

А оттам:

8.35BTU/USG/F^ X 7,5 USG =62.6 BTU/CFW ( CFW/cubic fet water, кубичен феет вода)

__________________________________ = _____________ = 110,1 KW

3412 3412

3412 e преравнителния коефицен да преминеш от английската състема на метричната такава

@tony-bobo, съжалявам, но това просто не е така!
10000 литра вода загряти със 17 градуса ще акумулират точно 197,71 KW/h енергия

Вашата сметка от 110KW/h е далеч от истината. Може би бъркате при многото преминаваня от различни мерни единици.

На мен също като на Лазар, ми е интересно каква е цената на тока. Как така ТП с мощност 56,32 киловата отоплява къща с месечна сметка 125$

Вярно е, че имате 35,64м2 солари и подпомагат отоплението, но и аз имам солари и подпомагам отоплението, но не мога да се похваля с Вашия резултат 4-4.5 месеца отоплението да става с 200-250 вата ( предполагам това е мощността на циркулационните помпи)

Тези 9 термални соларни панела 1,2м X 3,3 М само в бетона на приземният етаж ли акумулират топлина?

Иначе поздравления за къщата :prayer:
Здравейте:

за 10,000 литра сметката пак ми излезе 110 КВ

Искам да ви кажа, Всъщност ще ви отговоря вечерта, отговора ще ми буде дълъг, Сега имам обаждания
шоп - майстор
вт авг 21, 2018 6:21 pmtony-bobo написа:

Здравейте:

за 10,000 литра сметката пак ми излезе 110 КВ

Искам да ви кажа, Всъщност ще ви отговоря вечерта, отговора ще ми буде дълъг, Сега имам обаждания
Не бързаме за никаде.
Моята сметка е:
10 000л вода Х 1,1163( топлоемкост на водата) Х17 градуса загряване=189771 вата/часа или 189,771kW/h

то грешките са лесни, и аз два пъти смятах и получих две различни стойноисти :shock:

Но наистина това не е проблема.
На мен ми е интересно как акумулирате сл. енергия в бетона.
Мощността от 9 бр колектори с обща площ 35,64м2 при слънчев зимен ден е сериозна, особено ако колекторите са ориентирани правилно спрямо хоризонта с цел отнемане на сл. енергия в зимен ден.

Предполагам в бетона сте наредили тръби по които циркулира загрятия от сл. топлоносител? Колко метра е тази тръба, през какво разстояние е положена с какъв диаметър е и колко е дебита на топлоносителя през нея? Колко е общия обем бетон в м3?

Ако имате данни за средна температура вход/изход в бетонния топлоаукумулатор ще е супер.
На мен ми предстои нещо подобно и затова питам.

П.П. За доста други неща не съм съгласен с Вас, но едно по едно. В конструктивния диалог се ражда истината! :supz:
Ahmakov - специалист
Добре дошъл на tony-bobo и от мен.

"...10 м/3 вода = 353 feet/3 water
1USG = 8,35 Pounds
А оттам:
__________________________________ = _____________ = 110,1 KW..."

"...Моята сметка е:
10 000л вода Х 1,1163( топлоемкост на водата) Х17 градуса загряване=189771 вата/часа или 189,771kW/h..."

Грешката е, че единият работи с температурна разлика 17F, а другия с 17К.
И по точно
10000х1,163х17=197,128kW
Ще следя темата с интерес, не че ... ама...
шоп - майстор
@Ahmakov
остави ти мерната система за топлините градуси.

10000 литра вода загряти с 17 единици колко киловатчаса енергия акумулират и съответно ако се охладят със 17 единици колко енергия ще отдадът?

А към @tony-bobo имам следния въпрос:
защо според него няколко вертикални сондажа трябва да бъдат свързани последователно?

Аз съм на противоположното мнение и мога да се обоснова.

2-3-5-10 или повече сондажа трябва да се вържат паралелно. Аналогия е как се свързва един соларен панел.

При последователно свързване сме ограничени от дебита и хидравличното съпротивление.
Не мога да си представя 1000 метра тръба ф32...
каква ли помпа ще трябва, колко ще е дебита, хидравличното съпротивление и т.н.
tony-bobo - специалист
вт авг 21, 2018 9:34 pmшоп написа:
@Ahmakov

10000 литра вода загряти с 17 единици колко киловатчаса енергия акумулират и съответно ако се охладят със 17 единици колко енергия ще отдадът?

А към @tony-bobo имам следния въпрос:
защо според него няколко вертикални сондажа трябва да бъдат свързани последователно?

Аз съм на противоположното мнение и мога да се обоснова.

2-3-5-10 или повече сондажа трябва да се вържат паралелно. Аналогия е как се свързва един соларен панел.

При последователно свързване сме ограничени от дебита и хидравличното съпротивление.
Не мога да си представя 1000 метра тръба ф32...
каква ли помпа ще трябва, колко ще е дебита, хидравличното съпротивление и т.н.
[/quote

====================================

На колегата въпросът му беше за 1 тон ТП. Ако не може да пробие 50 може ли да направи 2-3 сондажа.

Да може но те трябва да са сврзани последователно, и причината е че е татално пак е 50 метра. До 68 metra тотал 3/4 цола ПЕ тръба може последователно, но длжинта ако е по голяма тогава могат се свързват паралелно. Всеки тон = 50 метра се свързва паралелно с другия тон 50 метра.

Не занам дали ме разбрахте.
turbocharged - специалист
вт авг 21, 2018 9:34 pmшоп написа:
@Ahmakov

10000 литра вода загряти с 17 единици колко киловатчаса енергия акумулират и съответно ако се охладят със 17 единици колко енергия ще отдадът
52 до 35*C беше охлаждането delta T = 17*C
Това е равно на
125.6 до 95*F delta T= 30.6*F
Не е едно и също
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията: