Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Гост - специалист
пет авг 24, 2018 1:16 pmnikolson написа:
За мене целият покрив е зле. Как не е протекъл, не знам. :?
Покрива също има нужда от пристягане, това бе и основната причина да се кача горе. И, че протичаше на места- също е факт.
пет авг 24, 2018 8:50 pmfbr написа:
Събори ли комина до плочата, каква ще е тази неземна сила, която ще накара чорбаджията, да реди пак тия четворки.
Още не съм намерил начин да убедя чорбаджията, че нещо изградено от него самия още преди аз да бъда роден- трябва да се разруши и да се направи съобразно съвременните изисквания. И не става въпрос само за комина, а за всяко нещо по къщата. Няма такава нито земна, нито неземна сила, която да излезе на глава с него. Затова- забравяме за събаряне и мислим за укрепване и саниране.
Комина, в частта си в подпокривното пространство не изглежда така зле, както частта от него над керемидите. Утре, като съм на обекта ще направя снимки.
А пък тези четворки са издържали изпитанията на времето и като ги чукнеш- звънтят. Такива не правят вече...
Днешните, ако не ги покриеш с нещо- до две години са се разронили и като ги чукнеш леко- не зяънтят, а се разпадат...
Гост - специалист
Ей го и другия комин от къщата. И той ли е за събаряне, щото се вижда, че са използвани и малко единични тухли...

Прикачен файл

komin_2.jpg
fbr - майстор
Този е ремонтиран с единички. Виж докъде е разликата на двата вида хоросан между тухлите. По-важното в случая е другия проблем. На четворките има следи от пушек, който се е процеждал през отворите на четворките. Ако ще се ползва комина, това е съществен недостатък.
naster - майстор
Да използвам темата за зидане на комин за вградена камина - моят предстои да бърде изграден от бетонни коминни клетки. Въпросът е над билото дали може да се иззида с единички Младост (имат кухини), или да се продължи с бетонните тела. На мен като цяло тези бетонови кутийки ми изглеждат съмнително крехки и не достатъчно пожароустойчиви. Нямат дупки да се пусне пръчка арматура по краищата - с две думи да спирам ли работата с тях и да поръчам други. Казаха, че щели да ги обмажат отвътре до кръгло сечение, в момента отвътре светло е квадрат към 20х20см.
lektora - специалист
ср авг 29, 2018 10:01 amnaster написа:
Да използвам темата за зидане на комин за вградена камина - моят предстои да бърде изграден от бетонни коминни клетки. Въпросът е над билото дали може да се иззида с единички Младост (имат кухини), или да се продължи с бетонните тела. На мен като цяло тези бетонови кутийки ми изглеждат съмнително крехки и не достатъчно пожароустойчиви. Нямат дупки да се пусне пръчка арматура по краищата - с две думи да спирам ли работата с тях и да поръчам други. Казаха, че щели да ги обмажат отвътре до кръгло сечение, в момента отвътре светло е квадрат към 20х20см.
Вместо да ги обмазват отвътре може да се сложи иноксова тръба. По-лесно и евтино е да се използва гъвкава, а по-сигурно е да се използват иноксови кюнци като може да се сложи и вата м/у тях и коминното тяло.
naster - майстор
Звучи по-грамотно. А как ще се случи "заустването" на източника в този комин с тръба? Има ли съответните елементи, които да позволят това?
lektora - специалист
ср авг 29, 2018 5:46 pmnaster написа:
Звучи по-грамотно. А как ще се случи "заустването" на източника в този комин с тръба? Има ли съответните елементи, които да позволят това?
Нали от фукса на камината тръгва тръба, която продължава директно (или ако се налага с корекция в диаметъра) в комина.
naster - майстор
Вината е моя. Не съм пояснил - ще зидат комина в съседно помещение, долепен до обща стена с бъдещото място на камината. Май в такъв случай и ревизия в долната част ще е необходима?
lektora - специалист
чет авг 30, 2018 11:56 amnaster написа:
Вината е моя. Не съм пояснил - ще зидат комина в съседно помещение, долепен до обща стена с бъдещото място на камината. Май в такъв случай и ревизия в долната част ще е необходима?
Като цяло, това че комина ще е зад стената не променя нещата. Тръбата тръгва от камината и се свързва чрез подходящ ъгъл с тръбата в комина, има много клипове в youtube ... особено за гъвкави иноксови димоотводи. Ревизията е мн хубаво нещо. Ако се прави с иноксови кюнци най-отдолу се слага имитаф и тапа за конденз и така ...

Тема "Какво не е наред с този комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: