Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Валери Найденов - напреднал
вт авг 28, 2018 5:43 pmшоп написа:
вт авг 28, 2018 5:11 pmLazarGanev написа:
На Алфата пише 25-40/60-180
+ 1

Не е е трудно да се разберат характеристиките на една помпа от надписите:

обиконовенно първата цифра е ( от примера на лазар 25) е диаметъра. Той може да е 25, 32, 40, 60, 100 и тн.

Този параметър е пряко свързан с дебита

Втория параметър ( в в случая 40 иили 60) е напора. Това също е много важен параметър. Бих казал най-важния. За съжаление помпите с по-висок напор са по-скъпи и изразходват повече ел.енергия.
Напора може да е 15, 20, 40, 60,70, 80, 100, 120 и т.н..
Например 40 означава 4 м. воден стълб, 120 е 12 м воден стълб и т.н.
При Вило напора е обозначен без нулата. Например помпа Вило 32/7 има напор 7 метра.
Тратия параметър ( в случая 180) е габарита на помпата или разстоянието между челата на резбите или фланците. Обикновенно това е 180 или 130мм.

Надписа 10 бара означава, че помпата издържа статичен/или динамичен напор от 100 метра воден стълб. Реално е тествана и при повече, но за направи си сам това няма значение.
Успехи!
Аз имам 10 кръга до 50 метра, защото има и по 35 метра два кръга. Грундфус 25/40 s130 ще свърши ли работа?
Boyan - специалист
нед сеп 09, 2018 11:42 amВалери Найденов написа:
Аз имам 10 кръга до 50 метра, защото има и по 35 метра два кръга. Грундфус 25/40 s130 ще свърши ли работа?
Все пак уточнете и параметрите на топлоизточника , за да може да ви се отговори коректно .
Би било добре да дадете и малко данни за тръбата , начина и дистанцията на полагане и за самият обект .
нед сеп 09, 2018 12:42 pmBoyan написа:
нед сеп 09, 2018 11:42 amВалери Найденов написа:
Все пак уточнете и параметрите на топлоизточника , за да може да ви се отговори коректно .
Би било добре да дадете и малко данни за тръбата , начина и дистанцията на полагане и за самият обект .
Извинете не знаех че трябва. Топлоизточника е камина с водна риза, тръбата е ф16 на 15 см са полагани в плочата на 2ри етаж 75м2 дебелина на плочата 17см . 10 кръга от 30 до 55 метра са кръговете.
filmatoplo - майстор
Камина с водна риза :? ,знаеш че към подовото ще се подава вода с температура макс 40-45 градуса нали ,този който дава акъла там как е замислил режима на работа .
нед сеп 09, 2018 7:23 pmfilmatoplo написа:
Камина с водна риза :? ,знаеш че към подовото ще се подава вода с температура макс 40-45 градуса нали ,този който дава акъла там как е замислил режима на работа .
Не мислех да го ограничавам с термостатичен вентил, защото плочата ще е акумолатор на топлина и на дали ще я загрея над 22 градуса с един наръчник дърва. Тръбата е вкопана на 5см приблизително в плочата т.е от тръбата нагоре има 4см замазка лепило и гранитогрес а надоло 12 см бетон. Общата площ на подовото е 75м2 по мой сметки 12,75м3 бетон. Но ако се наложи ще му сложа един вентил. Вероятно не е правилно но действам интуитивно и проба грешка. Ако ми спестите една драма ще съм много благодарен.
П.С. Доста самоделни инсталации видях последната една година. Те са на хора който четът този форум но не пишат в него :lol: и наистина нямате и на идея какви чудеса се случват когато се довериш на интуицията си. Нищо лично аз също съм инж. но по електротехника и нямам претенции, че разбирам много за това и пиша. Ще се радвам да разбера предварително ако бъркам някъде. :)
speka_rs - майстор
Според моето скромно мнение за да стане подовото както трябва да бъде и да не се чудиш защо камината ти постояяно има нагар ще ти трябва две помпи и два термостатични клапана.
1 - помпа и термостатичен клапан за камината да може водата в нея да бъде повече от 55 градуса
2 - помпа и термостаичен клапан за подовото да може водата в него да бъде максимум 40 градуса
нед сеп 09, 2018 11:33 pmspeka_rs написа:
Според моето скромно мнение за да стане подовото както трябва да бъде и да не се чудиш защо камината ти постояяно има нагар ще ти трябва две помпи и два термостатични клапана.
1 - помпа и термостатичен клапан за камината да може водата в нея да бъде повече от 55 градуса
2 - помпа и термостаичен клапан за подовото да може водата в него да бъде максимум 40 градуса
За камината ок , но какво те притеснява че в плоча ще влезе над 55 градуса вода. Определено на камината ще сложа заради ефективното горене.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон сеп 10, 2018 12:35 amВалери Найденов написа:
какво те притеснява че в плоча ще влезе над 55 градуса вода.
Предполага се, че там ще се живее, а няма да се репетират нестинарски танци? :cool:
filmatoplo - майстор
:? :wink: Значи под тръбите няма изолация -така ли .Ганев :) предполага се че нестинарските танци са само в Странджа и човека спокоен :-D .
syncho - майстор
нед сеп 09, 2018 9:27 pmВалери Найденов написа:
нед сеп 09, 2018 7:23 pmfilmatoplo написа:
Не мислех да го ограничавам с термостатичен вентил, защото плочата ще е акумолатор на топлина и на дали ще я загрея над 22 градуса с един наръчник дърва. Тръбата е вкопана на 5см приблизително в плочата т.е от тръбата нагоре има 4см замазка лепило и гранитогрес а надоло 12 см бетон. Общата площ на подовото е 75м2 по мой сметки 12,75м3 бетон. Но ако се наложи ще му сложа един вентил. Вероятно не е правилно но действам интуитивно и проба грешка. Ако ми спестите една драма ще съм много благодарен.
П.С. Доста самоделни инсталации видях последната една година. Те са на хора който четът този форум но не пишат в него :lol: и наистина нямате и на идея какви чудеса се случват когато се довериш на интуицията си. Нищо лично аз също съм инж. но по електротехника и нямам претенции, че разбирам много за това и пиша. Ще се радвам да разбера предварително ако бъркам някъде. :)
Заради такива самоделки от "хора който четът този форум но не пишат в него" се носи лоша слава на подовото отопление. По-добре послушай хората тук какво ти казват, за да си спестиш ядове, преразход, неудобства, понякога дори и нови уреди, мебели и т.н. Но все пак имай предвид, че и тук има хора всякакви с претенции за знания, които не притежават, така че рискът кой да послушаш си е лично твой.

Това, че не си сложил изолация под тръбата също не е добре. Регулиране на температурата е задължително, както и предпазна арматура за печката (по температура И по налягане), както и регулиране на кръговете на подовото.

До сега не съм чул някой да е надхитрил законите на физиката, така че и ти като инженер би трябвало да го знаеш това.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: