Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
нед сеп 09, 2018 11:42 amВалери Найденов написа:
Аз имам 10 кръга до 50 метра, защото има и по 35 метра два кръга. Грундфус 25/40 s130 ще свърши ли работа?
Все пак уточнете и параметрите на топлоизточника , за да може да ви се отговори коректно .
Би било добре да дадете и малко данни за тръбата , начина и дистанцията на полагане и за самият обект .
Валери Найденов - напреднал
нед сеп 09, 2018 12:42 pmBoyan написа:
нед сеп 09, 2018 11:42 amВалери Найденов написа:
Аз имам 10 кръга до 50 метра, защото има и по 35 метра два кръга. Грундфус 25/40 s130 ще свърши ли работа?
Все пак уточнете и параметрите на топлоизточника , за да може да ви се отговори коректно .
Би било добре да дадете и малко данни за тръбата , начина и дистанцията на полагане и за самият обект .
Извинете не знаех че трябва. Топлоизточника е камина с водна риза, тръбата е ф16 на 15 см са полагани в плочата на 2ри етаж 75м2 дебелина на плочата 17см . 10 кръга от 30 до 55 метра са кръговете.
filmatoplo - майстор
Камина с водна риза :? ,знаеш че към подовото ще се подава вода с температура макс 40-45 градуса нали ,този който дава акъла там как е замислил режима на работа .
нед сеп 09, 2018 7:23 pmfilmatoplo написа:
Камина с водна риза :? ,знаеш че към подовото ще се подава вода с температура макс 40-45 градуса нали ,този който дава акъла там как е замислил режима на работа .
Не мислех да го ограничавам с термостатичен вентил, защото плочата ще е акумолатор на топлина и на дали ще я загрея над 22 градуса с един наръчник дърва. Тръбата е вкопана на 5см приблизително в плочата т.е от тръбата нагоре има 4см замазка лепило и гранитогрес а надоло 12 см бетон. Общата площ на подовото е 75м2 по мой сметки 12,75м3 бетон. Но ако се наложи ще му сложа един вентил. Вероятно не е правилно но действам интуитивно и проба грешка. Ако ми спестите една драма ще съм много благодарен.
П.С. Доста самоделни инсталации видях последната една година. Те са на хора който четът този форум но не пишат в него :lol: и наистина нямате и на идея какви чудеса се случват когато се довериш на интуицията си. Нищо лично аз също съм инж. но по електротехника и нямам претенции, че разбирам много за това и пиша. Ще се радвам да разбера предварително ако бъркам някъде. :)
speka_rs - майстор
Според моето скромно мнение за да стане подовото както трябва да бъде и да не се чудиш защо камината ти постояяно има нагар ще ти трябва две помпи и два термостатични клапана.
1 - помпа и термостатичен клапан за камината да може водата в нея да бъде повече от 55 градуса
2 - помпа и термостаичен клапан за подовото да може водата в него да бъде максимум 40 градуса
нед сеп 09, 2018 11:33 pmspeka_rs написа:
Според моето скромно мнение за да стане подовото както трябва да бъде и да не се чудиш защо камината ти постояяно има нагар ще ти трябва две помпи и два термостатични клапана.
1 - помпа и термостатичен клапан за камината да може водата в нея да бъде повече от 55 градуса
2 - помпа и термостаичен клапан за подовото да може водата в него да бъде максимум 40 градуса
За камината ок , но какво те притеснява че в плоча ще влезе над 55 градуса вода. Определено на камината ще сложа заради ефективното горене.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон сеп 10, 2018 12:35 amВалери Найденов написа:
какво те притеснява че в плоча ще влезе над 55 градуса вода.
Предполага се, че там ще се живее, а няма да се репетират нестинарски танци? :cool:
filmatoplo - майстор
:? :wink: Значи под тръбите няма изолация -така ли .Ганев :) предполага се че нестинарските танци са само в Странджа и човека спокоен :-D .
syncho - майстор
нед сеп 09, 2018 9:27 pmВалери Найденов написа:
нед сеп 09, 2018 7:23 pmfilmatoplo написа:
Не мислех да го ограничавам с термостатичен вентил, защото плочата ще е акумолатор на топлина и на дали ще я загрея над 22 градуса с един наръчник дърва. Тръбата е вкопана на 5см приблизително в плочата т.е от тръбата нагоре има 4см замазка лепило и гранитогрес а надоло 12 см бетон. Общата площ на подовото е 75м2 по мой сметки 12,75м3 бетон. Но ако се наложи ще му сложа един вентил. Вероятно не е правилно но действам интуитивно и проба грешка. Ако ми спестите една драма ще съм много благодарен.
П.С. Доста самоделни инсталации видях последната една година. Те са на хора който четът този форум но не пишат в него :lol: и наистина нямате и на идея какви чудеса се случват когато се довериш на интуицията си. Нищо лично аз също съм инж. но по електротехника и нямам претенции, че разбирам много за това и пиша. Ще се радвам да разбера предварително ако бъркам някъде. :)
Заради такива самоделки от "хора който четът този форум но не пишат в него" се носи лоша слава на подовото отопление. По-добре послушай хората тук какво ти казват, за да си спестиш ядове, преразход, неудобства, понякога дори и нови уреди, мебели и т.н. Но все пак имай предвид, че и тук има хора всякакви с претенции за знания, които не притежават, така че рискът кой да послушаш си е лично твой.

Това, че не си сложил изолация под тръбата също не е добре. Регулиране на температурата е задължително, както и предпазна арматура за печката (по температура И по налягане), както и регулиране на кръговете на подовото.

До сега не съм чул някой да е надхитрил законите на физиката, така че и ти като инженер би трябвало да го знаеш това.
omegaart - напреднал
Здравейте ,

мисля че няма по подходящо място за задавена на въпроса от тук.

Обмислям полагането на подово + термопомпа въздух/вода в къща до София ( 10км )

Къщата в момента е вдигната и е на шпакловка, съответно тепърва ми предстои всичко.

Интересува ме приблизителни цени за всичко нужно от слагането на изолация на пода през полагането на търбите до полагането на замаската.

Става въпрос за около 120 квадрата живуща площ.

Засега чувам много и разногласни неща като цени и имам съмнения , че на 2-3 места ме послъгват доволно понеже имам 0-леви познания по тематиката.

Ще съм ви много благодарен за съвети отностно всичко ( отделно бая изчетох от вашите писания назад в темата и продължавам да чета ).

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: