• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaid1127 - специалист
ср окт 03, 2018 6:27 pmfilmatoplo написа:
:) Размер сечение 20 см на 30 см и висок 18 метра ,няма конденз -комина е вътрешен зидан с тухли единички и мазан .Ти май не четеш какво пиша ,че му осигурих всички екстри :) и защо при друг котел тая простотия на куп я няма :lol: Запорожеца нали е кола , и аз имам книжка :wink:
Чета, а ти вярваш ли че има перфектно изглеждащи комини които нямат тяга. Затова си имам газанализатор. Меря и печатам на принтера. :roll:
filmatoplo - майстор
:) Не ти се сърдя -и аз бях същия във форума преди 11 години -поулегнах малко ,не споря толкова ,уважавам хората ,разбрах че няма смисъл от мерене на пишки :wink: Радвам се даже -сигурно си по млад и буен в разгара на силите ,за какво да спорим за куп желязо -мисълта ми беше че този котел е по ниша класа ценови компромис- колкото и да му баем със скъпи инструменти той по хубав няма да стане :) . 2013 г е монтиран този котел .
zaid1127 - специалист
ср окт 03, 2018 7:27 pmandy_forresite написа:
Моят котел събира 100 литра вода. При пусната помпа от 36° до 50° достига за малко над 9 минути. Настроил съм 14,5 kw за най-високата мощност, на която гори. Искам да попитам бавно ли качва температурата на водата? Утре да купувам ли дискове за флекса? На 50 гр съм направил смесителния вент да пуска към радиаторите и затова засичам време до тези градуси.

Доколкото знам с газ анализатор се измерва ефективността на горивния процес на база вкарани в алгоритъм параметри, като тяга на комина, темп на пушека, ррм, съотношение пелети:въздух и не знам кои още. Отчитаната 89,9% ефективност не е на системата горелка/котел. Котелът може да е с малък топлообенник, с който на пълна мощност да е реално 65%, докато на газ анализатора може да се видят и 90% ефективност. КПД на система горелка/котел може да се определи само с топломер. Или поне най-лесно е с този уред. Вижда се колко е ефективна системата за 6 часа горене, за 1 седмица, мес
ец ... целия сезон. Само трябва да се записват кг изгорени пелети, които са сипани в бункера и прекарани през шнековете за изгаряне.
Ако знаех за този форум, както и някои подобни на този, още през 2009-та година щях да си купя един кожен тефтер и да си водя записки от мненията на filmatoplo. Разбира се и на други, които няма да изброявам сега, но на филматори отделна глава щях да отделя само с негови мнения.

Иначе за сейвъра лоши думи не мога да кажа. Една позната го ползва трета година. Доволни са много с мъжа си от комплекта. Съсед по улица пък го кара на дърва и също е доволен. Като му метне два дънера часове не го поглежда.
Анди, производителя декларира мощност и КПД , което трябва да се постигне при максимална мощност. Тогава се мери. Знам, че ако го пусна на 50% ще го постигна. Затова и ги харесвам Ератовци, че не са ме подвеждали досега. И газ анализатора не лъже. Друг е въпросът, че се опитвам да постигна и повече.
Колко от котлите на Ератовци работят на максимална мощност /не на 30-50%/, та да покрият максималното КПД. Сам написа за буферите, дето ги няма при 90% от инсталациите, а аз бих казал, че са повече. Само буфер може да осигури работа на максимална мощност на котел на твърдо гориво, в 97% от времето през отоплителния сезон, когато не е люта зима.
Се си мисля, че най голямо КПД е на номинална, а не на максимална мощност.
Дано не си дипломиран ОВК специалист!
kelesha - напреднал
ср окт 03, 2018 5:36 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср окт 03, 2018 4:59 pmkelesha написа:
......
Пичага, олекваш.
Филма е емблема в този форум от много време.
Ако очакваш заради теб да си напише CVто, няма да стане.
Едно Мнение от 2009та.
viewtopic.php?f=10&t=19077&start=50
Общо взето, кот е написал тука, се е "глупости, които на 99% са верни".
А ти си Келеша- новобранец....А и инсталатор.
Агресивно влизате на ново място, сякаш не е така уместно.
Господин Трифонов ,
смело мога да кажа, че няма за какво да олекна това че дълги години не съм бил част от този форум не означава че нямам опит с нещата , още повече това което каза сам че съм новобранец - да в този форум и да инсталатор съм и си имам моите клиенти които до момента не съм подвел ни най малко , това така наречено инсталаторство за мен освен че е работ а и ми стана хоби защото има толкова неща който се развиват и то с непрекъсната скорост ,
Дали влизъм агресивно или не вие си преценете но това е моето мнение което мога да подкрепя с факти и със изработени системи какот и с не малко опит ,
От никой нищо не очаквам просто винаги ме е било яд когато някой се опитва да наложи мнение без да го подкрепи и обръща нещата през призмата на търговската дейност .
Нищо лично но нито ме познаваш нито знаеш как говоря за да казваш че съм АГресивен, това е моят начин на изказ и не обичам да спестявам нещата особенно като чета неща който не са верни
Пак нищо лично наздраве
kelesha - напреднал
Само не разбрах как на номинална мощност ще измериш КПД на един котел

Прост пример ще ти дам Конските сили на една кола на номинална мощност ли ги измерваш ?
ср окт 03, 2018 9:08 pmkelesha написа:
...
Пак нищо лично наздраве
Тъй де, че си "доеш дома" , ма има време.
Сега бачкай със здраве и акъл! Като станеш на монтажите на Филма, пръскай знания и самочувствие на воля.
...пък Филма един скромен....
Готин ник си си избрал.
Пожелавам темата ви да се развие както Оная тема!
Да не я забравите набързо, Ей!
Между другото, имате рожден ден.
Темата стана точно на 5 години.

Сещайте се и за дребните, важни неща!
Чиститу!
filmatoplo - майстор
:) Кпд на котел току така не се мери ,тоест прави се в лаборатория и му се лепват едни теоретични условни показатели , и след това този котел приложен на практика може да се доближи до тези показатели при определени условия . :wink:
ср окт 03, 2018 9:24 pmfilmatoplo написа:
:) Кпд на котел току така не се мери ,тоест прави се в лаборатория и му се лепват едни теоретични условни показатели , и след това този котел приложен на практика може да се доближи до тези показатели при определени условия . :wink:
Филме, рожден ден имат, сига ши ги чествами!
ср окт 03, 2018 9:14 pmkelesha написа:
Само не разбрах как на номинална мощност ще измериш КПД на един котел

Прост пример ще ти дам Конските сили на една кола на номинална мощност ли ги измерваш ?
Келеш, спеца ми е ДВГ.
Не се бъркай, момче! Във Ф1 не се мери КПД.
Тука ши та бия на пистата, в гаража, на улицата....
Карай си локомотива и ни бой са!
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: