Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Айде съда ще го пишем компромис за мен е малък трябва да е поне 12 л ,баланса пак компромис го сложи 3 бара щото трябва да е 6,и айде и налягането компромис го направи 1 цяло и нещо защото трябва да е 3 бара.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да де, ама проблемите идват от компромисите. След като тръбите са медни, не виждам причини да се правят компромиси. Сложи:
- нов соларен разширителен съд 12л, напомпен на 2.5 бара
- нов препазен клапан
- група за пълнене от 2 тройника и 3 крана в участъка между бойлера и помпата
- евнтуално нов възвратен клапан, щом е на 10 години
Напълни системата по правилата, като затвориш средния кран от пълначната група, надуваш от водопровода през горния кран в посока панела и източваш през долния кран за да се обезвъздуши от струята. За крана-обезвъздушител забравяш. Като спре да бълбука въздух - затваряш крана за източване на групата за пълнене и повишаваш налягането до 3-3.5 бара. Затваряш крана за пълнене и отваряш междинния кран на групата. Сподели резултата.
filmatoplo - майстор
:wink: А тъй -ше правим компромиси -я бързо се вслушай в съвета ни. :wink:
saraneron - специалист
пон окт 15, 2018 8:13 amLazarGanev написа:
Да де, ама проблемите идват от компромисите. След като тръбите са медни, не виждам причини да се правят компромиси. Сложи:
- нов препазен клапан
Напълни системата по правилата, като затвориш средния кран от пълначната група, надуваш от водопровода през горния кран в посока панела и източваш през долния кран за да се обезвъздуши от струята. За крана-обезвъздушител забравяш. Като спре да бълбука въздух - затваряш крана за източване на групата за пълнене и повишаваш налягането до 3-3.5 бара. Затваряш крана за пълнене и отваряш междинния кран на групата. Сподели резултата.
Добре, за съда съм съгласен ,че е за по- голям 12 литра напомпен фабрияно на 2,5 бара.Колко бара да е предпазния вентил.За групата за пълнене , ми е мечта да сложа но като гледам как е нагъчкано до бойлера мога да я сложа на студената тръба на втория етаж но ще се вижда грозно, защото тръбите минават в коридора или на тавана, вълчо място, гредоред и там да качвам кофпомпата да пълня с антифриз.Дали ще се получи от наличното кранче за източване с кофпомпа и отворен кран горе ма колектора?Малко ме смущава, че единият клон ,студеният,с клапата няма да се пълни по ниво заедно с топлия клон зарди пружинния клапан на възвратната клапа.Когато се напълни топлият клон, студеният /колектора/ще е под нивото му.Помпата да се пуска ли от време на време или е противопоказно.
И един чисто теоретичен въпрос, отделно от въпросната система: По подразбиране разшерителният съд идва напомпен, примерно 1.5 бара .Когато и ние напомпим системата ,да речем на 2 бара ,колко бара ще измерим на вентила на разшерителния съд и защо?Приемаме ,че разшерителният съд,и манометърът за налягане на хипотетичната система са на едно ниво.
Andri01 - майстор
2 бара,колкото е на съда.
saraneron - специалист
пон окт 15, 2018 8:13 amLazarGanev написа:
- нов препазен клапан
Поръчан е соларен разширителен съд 12 литра 1.5 до 3 бара, 10 бара работно налягане.Ще го напомпя на 2.2 бара, системата на 3 бара .Предпазен клапан соларен 6 бара.Дали ще успея да я напълня с кофпомпа 10 литра соларна течност, готова -45градуса.Някъкви препоръки?
lakosste - специалист
нед окт 14, 2018 10:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед окт 14, 2018 9:09 pmlakosste написа:
Здрасти колега.Аз не мога да помогна по системата но моя съвет е -я си направи една дрейн бак система и не се притеснявай повече за извиране и други подобни.Аз от миналата година съм я замислил но нямаше време макар да си бях купил панела и това лято си направих след консултация тук във форума.
Той, колегата, си има. Тука са опитва да помага на приятел.
Да прав си ,грешката е моя-леко недочитане за което се извинявам.
шоп - майстор
пон окт 15, 2018 11:56 amsaraneron написа:
.Дали ще успея да я напълня с кофпомпа 10 литра соларна течност, готова -45градуса.Някъкви препоръки?
Въпреки, че съм пожарникар не знам кофпомпата какво налягане прави.

Ако ти покрие налягането може не 10 а 10000л да напълниш.

Ако няма налягане мога да ти кажа една хитрост. Пълниш с кофпомпата колкото може и с водопровода допълваш до желаното налягане. При -45 готова течност и донапълниш с малко водпороводна вода ще свалиш от -45 на -30 да кажем, което пак е ОК

Ако това за теб е притеснително ще измислим и друго. Ако си от Сф ще ти дам моята помпа. Монофазно ейнхелче. 370 вата и вдига до 3.5 бара. На мен ми върши работа.
saraneron - специалист
пон окт 15, 2018 12:25 pmшоп написа:
пон окт 15, 2018 11:56 amsaraneron написа:
.Дали ще успея да я напълня с кофпомпа 10 литра соларна течност, готова -45градуса.Някъкви препоръки?
Въпреки, че съм пожарникар не знам кофпомпата какво налягане прави.

Ако ти покрие налягането може не 10 а 10000л да напълниш.

Ако няма налягане мога да ти кажа една хитрост. Пълниш с кофпомпата колкото може и с водопровода допълваш до желаното налягане. При -45 готова течност и донапълниш с малко водпороводна вода ще свалиш от -45 на -30 да кажем, което пак е ОК

Ако това за теб е притеснително ще измислим и друго. Ако си от Сф ще ти дам моята помпа. Монофазно ейнхелче. 370 вата и вдига до 3.5 бара. На мен ми върши работа.
Човекът от който я взех кофпомпата и е сложил манометър на изхода и казва ,че до 10 бара вдига.По скоро ме притеснява как ще се обезвъздуши системата с едно кранче долу и едно на колектора.Два паралелни клона ,единият с възвратни клапа.Като я пълня с вода няма проблеми.Прави шадраван над колектора,но соларната течност ми е 10 литра и немога да я хабя.

Тема "Разшерителен съд, предпазителен вентил ....?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: