Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ср окт 17, 2018 3:32 pmmuhala написа:
ср окт 17, 2018 11:36 amatanasov2004 написа:
....От таблото
към контактите напълно достатъчни са 4 м2 мостов кабел .....
Чак пък 4мм2... Номиналния ток на контактите е 16А. Такъв предпазител се слага на линията и кабела няма нужда да е повече от 2.5мм2 в такъв случай.
....
АП-та от 25 до 35 А са напълно достатъчни, но
ако искаш повече - лесно се демонтират :-D и се подменят.
Не мислиш ли, че 35А са твърде много за 4мм2 кабел, а и за всеки един контакт ?
....
За главен предпазител не виждам смисъл повече от 63 А, но моят е 100А :lol: за един апартамент.
Ти си играч! Какъв е предпазителя при елекромера ?
С тези 100А може да се запалиш!
....
Важно! Добре е да имаш хубава здрава медна шина за НУЛАТА, да се стяга със здрави болтове и гайки всеки кръг. Успех!
За мен горното означава, че си с двупроводна инсталация. Няма лошо да се стяга нулата.
Да инсталацията е двупроводна, просто в дълбоката провинция такова захранване идва от стълба, това предлагат ЕРП-тата. На мен не ми е ясно как да подбера правилно АП ....да ги каскадирам, та да имам селективно задействане на АП и дали този кабел от 6mm няма да е тънък за цялата инсталация, както и не ми е ясно какво ще стане, ако захраня така първия етаж и дали няма др. начин да го захраня. :?:
moimoimoi - майстор
предпазителите имат различни криви на изключване обосначени с букви B,C,D
като най голямо претоварване има криваD а с най малко тези с крива B
така че за главен си вземи предпазител с крива D а останалите В или С
muhala - майстор
6mm2 ти е захранващата линия и не виждам нищо лошо в това. Зимата е най-голяно натоварването, но пък е най-студено. Така, че няма проблем за кабела. Аз също съм захранен с 6мм2 17 метрова линия в тръби в мазилка. Предпазителя, който сложих е 40А. Би трябвало да е 32, но заложих на 40.
Ако съм на теб ще си сложа 50А крива Б за главен.

Относно трипроводните инсталации.... и дълбоката провинция. Да ти кажа, че и в столицата доставят 2 кабела: L и PEN (дето му викат нула).
Ето така се разделя двупроводна на трипроводна инсталация. Това, което се случва тук е, че делиш PEN проводника на PE и N. Или на работна и защитна нула. Така защитната нула никога не е натоварена при нормални обстоятелства, не нагарят връзките. Живееш в къща. Дори можеш да си направиш повторно заземяване.
Изображение
mironcho - специалист
ср окт 17, 2018 12:54 pmatanasov2004 написа:
...Друго също подходящо решение е в стаите на жилището/къща, апартамент/ е контактите да са свързани - на предпазители - леви и десни контакти...
Тая дивотия я забрави. По правило контактите в едно помещение с цел безопасност трябва да са захранени заедно ( кухненската част в опън спейс е друга тема). Освен това води до преразход на кабел и предпазители.
Към пусналия темата - Кабел за контакт повече от 2.5 си е жив мазохизъм или терор върху техника, който ще слага контактите. Освен това не е редно битов контакт да е защитен с АП по-голям от 16А (писаха го по -напред) и тогава 4.0мм стават излишни.
Вземи парче кабел 4.0мм, една конзола и пробвай да закачиш контакт на него (не е невъзможно но...). После си помисли дали искаш да го правиш още много пъти.
ср окт 17, 2018 11:06 pmmironcho написа:
ср окт 17, 2018 12:54 pmatanasov2004 написа:
...Друго също подходящо решение е в стаите на жилището/къща, апартамент/ е контактите да са свързани - на предпазители - леви и десни контакти...
Тая дивотия я забрави. По правило контактите в едно помещение с цел безопасност трябва да са захранени заедно ( кухненската част в опън спейс е друга тема). Освен това води до преразход на кабел и предпазители.
Към пусналия темата - Кабел за контакт повече от 2.5 си е жив мазохизъм или терор върху техника, който ще слага контактите. Освен това не е редно битов контакт да е защитен с АП по-голям от 16А (писаха го по -напред) и тогава 4.0мм стават излишни.
Вземи парче кабел 4.0мм, една конзола и пробвай да закачиш контакт на него (не е невъзможно но...). После си помисли дали искаш да го правиш още много пъти.
Значи, инсталацията е пусната вече и кабела за контактите е 2.5мм,а магистралата е 4мм, изключение правят само кухненската печка и бойлера, те са 4мм, но пак никой не разбира моите притеснения, а те са предимно става ли номера с две табла както съм го измисли, защото друг вариант почти няма. И как да си оразмеря предпазителите и на двете табла.Благодаря колега за отговора. :drinkers:
nikolov333 - майстор
ср окт 17, 2018 11:20 amliuten написа:
... 1. стара двуетажна къща на село с ел. инсталация правена от дядо ми(самоук ел. техник), която е със вътрешен електромер все още и захранване до него 6мм2. 2. :като захранването мисля да го взема от малкото табло на втория етаж, като го вкарам при фазата на главния предпазител. Въпросите са ми възможно ли е такова осъществяване на захранването до първи етаж, 3. както какви да са по големина предпазителите и на двете табла, и 4.дали ще ми стигне 6мм2 кабел за захранване на цялата къща или ще са малко? Благодаря ви, предварително!
1.Сложи си главен 50А с крива В..
2. Ако имаш предвид да вземеш захранване от входа на главния предпазителза втория.. Да възможно е, но не е добре, понеже кабела до долния етаж ще е защитен само от главния при електромера, който е с голям номинал. Най-добре е да сложиш отделен предпазител до електромера за втория етаж, съобразен с консумацията и захранващия кабел към първия етаж.
3. Зависи от очакваната консумация за всеки етаж и какъв точно е главния предпазител на партидата..
4.Виж т.3
:partyman:
Последна промяна от nikolov333 на чет окт 18, 2018 12:40 am, променено общо 1 път.
mironcho - специалист
Новия кабел 6 mm2 ако е в тръба се защитава с предпазител 40A. За втория етаж колкото сложиш - при един токов кръг винаги ще е преоразмерен. Не е задължително сумата от номиналите да е по малка или равна на тази на предпазителя преди тях заради допускането, че ситуация когато и двата клона на инсталацията са натоварени на максимум се случва с малка вероятност (от тук идва коефициента на едновременност използван за оразмеряване на предпазната апаратура и кабелите в инсталация.)
Все пак за втория етаж мисля, че повече от 20А не е разумно.
6 те квадрата захранващи цялата къща ще вършат работа, ако не минаваш над 10kW обща консумация. Кабела от стълба може да се смени, но тъй като е преди електромера ще влезеш във филм.
Какъв е предпазителя преди електромера?
чет окт 18, 2018 12:39 ammironcho написа:
Новия кабел 6 mm2 ако е в тръба се защитава с предпазител 40A. За втория етаж колкото сложиш - при един токов кръг винаги ще е преоразмерен. Не е задължително сумата от номиналите да е по малка или равна на тази на предпазителя преди тях заради допускането, че ситуация когато и двата клона на инсталацията са натоварени на максимум се случва с малка вероятност (от тук идва коефициента на едновременност използван за оразмеряване на предпазната апаратура и кабелите в инсталация.)
Все пак за втория етаж мисля, че повече от 20А не е разумно.
6 те квадрата захранващи цялата къща ще вършат работа, ако не минаваш над 10kW обща консумация. Кабела от стълба може да се смени, но тъй като е преди електромера ще влезеш във филм.
Какъв е предпазителя преди електромера?
Здрасти Колега, ами предпазител преди електромера няма, директно от стълба в таблото с електромера. Захранващия от стълба до електромера е изцяло във въздуха, като изключим едни 50см, което ме навява на мисълта, че по таблици на 6мм по въздух му дават до 60А да държи, но не съм сигурен в това, макар че то предпазител 60А май няма, та съм се спрял на главен 50А. Тенденцията е външната баня и кухня, който ще са вързани на етаж 2 до една година да се ползват с 90% по-малко, тъй че основното натоварване отива на етаж едно и там се чудя какъв ход да предприема с предпазители и захранване от таблото на етаж 2. Благодаря за отговора :drinkers:
чет окт 18, 2018 12:08 amnikolov333 написа:
ср окт 17, 2018 11:20 amliuten написа:
... 1. стара двуетажна къща на село с ел. инсталация правена от дядо ми(самоук ел. техник), която е със вътрешен електромер все още и захранване до него 6мм2. 2. :като захранването мисля да го взема от малкото табло на втория етаж, като го вкарам при фазата на главния предпазител. Въпросите са ми възможно ли е такова осъществяване на захранването до първи етаж, 3. както какви да са по големина предпазителите и на двете табла, и 4.дали ще ми стигне 6мм2 кабел за захранване на цялата къща или ще са малко? Благодаря ви, предварително!
1.Сложи си главен 50А с крива В..
2. Ако имаш предвид да вземеш захранване от входа на главния предпазителза втория.. Да възможно е, но не е добре, понеже кабела до долния етаж ще е защитен само от главния при електромера, който е с голям номинал. Най-добре е да сложиш отделен предпазител до електромера за втория етаж, съобразен с консумацията и захранващия кабел към първия етаж.
3. Зависи от очакваната консумация за всеки етаж и какъв точно е главния предпазител на партидата..
4.Виж т.3
:partyman:
Благодаря колега! Нещо такова ми се върти и на мен в главата, но не бях сигурен и за това пуснах тема да се допитам и до други хора и да почерпя малко от чуждия опит. Тенденцията е след ремонта да се живее на етаж едно постоянно от родителите ми, а етаж две остава за мен през почивните дни т.е. основното натоварване отива на първи етаж, та в тоя ред на мисли захранването на 1етаж, ако е защитено само от главния май ще е по-добре?
muhala - майстор
ср окт 17, 2018 11:17 pmliuten написа:
... но пак никой не разбира моите притеснения, а те са предимно става ли номера с две табла както съм го измисли, защото друг вариант почти няма. И как да си оразмеря предпазителите и на двете табла.Благодаря колега за отговора. :drinkers:
Става! И аз съм така. Едно табло в коридора до входната врата за целия апартамент + тавана и едно табло в кухнята. Между второто табло е захранено от първото с 6мм2 ПВ-А2

Тема "Моля за малко помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: