Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:-D Абе ти -на това ли му викаш проблема -че и аз не се сетих .Тази опция я има на Купените управления от Натурела :wink: нали и моята камина го има :lol: ще го познаеш то се индицира на дисплея :)
grants - специалист
Дилемата приключи, поръчах си оригиналното на Бърнит. Натурела явно ще е за някой друг живот :)
Живи и здрави :partyman:
filmatoplo - майстор
Както и да е ,поне кажи - повишаването на оборотите -от автоматичното почистване по време на работа ли е било :) а управлението може да го върнеш плащайки само доставка 5-10 лв. :)
grants - специалист
Повишаването на оборотите не е в следствие от самопочистването или междинното почистване. Логичното обяснение според мен е липсата на енкодер, който да си гони зададените обороти защото Натурелското управление управлява мотора фазово, т.е. подава му да кажем 90V при 40% (примерно говоря). И проблема идва когато се натовари мотора, управлението си гони тези 90V но когато е натоварен мотора не може да поддържа същите обороти и в зависимост те са или ниски или високи. Възможно е от някаква тяга от комина да се променят безпричинно и точно защото контролера си гони напрежението, а не оборотите има аномалии при горенето.
Същото е и с колата, когато си натиснал педала на газта на 40% има разлика в скоростта дали ще тръгнеш да се изкачваш/спускаш когато не компенсираш с педала, същото сигурно става и с мотора. Като включим и по-сложния поток на въздуха, който преминава през камината Бърнит нещата ми се поизясняват.
Искаше ми се пак да експеремнтирам, но нямам време а искам отоплителната инсталация да е готова за идващите студени дни. Пък и бойлера вече трудно се затопля и кара 1 ден само от колекторите, а 2то тона пелетки си чакат неразопаковани още :lol:
phantom_ - специалист
И аз си мислех че няма да е от това, но си викам все пак да си кажа :wink: да погледнеш.. Така е много е възможно и при игра на напрежението. Тук при мен доста играе напрежението 206в. съм го виждал.
filmatoplo - майстор
:) Случка-Монтирам аз една камина преди 20 тина дена ,два дена ходих да я наглеждам и настройвам според нуждите на обекта и клиента-то не беше калиброване на шнека ,то не бяха секунди,то не беше въздух :) обясних му всичко и остана той да и хване цаката и да си я обслужва .Днес го виждам човека и го питам -как е работи ли камината ?А той ми вика -да работи идеално аз и върнах заводските настройки :lol: :lol: :lol:
Ndp007 - специалист
пон окт 22, 2018 3:46 pmgrants написа:
Повишаването на оборотите не е в следствие от самопочистването или междинното почистване. Логичното обяснение според мен е липсата на енкодер, който да си гони зададените обороти защото Натурелското управление управлява мотора фазово, т.е. подава му да кажем 90V при 40% (примерно говоря). И проблема идва когато се натовари мотора, управлението си гони тези 90V но когато е натоварен мотора не може да поддържа същите обороти и в зависимост те са или ниски или високи. Възможно е от някаква тяга от комина да се променят безпричинно и точно защото контролера си гони напрежението, а не оборотите има аномалии при горенето.
Същото е и с колата, когато си натиснал педала на газта на 40% има разлика в скоростта дали ще тръгнеш да се изкачваш/спускаш когато не компенсираш с педала, същото сигурно става и с мотора. Като включим и по-сложния поток на въздуха, който преминава през камината Бърнит нещата ми се поизясняват.
Искаше ми се пак да експеремнтирам, но нямам време а искам отоплителната инсталация да е готова за идващите студени дни. Пък и бойлера вече трудно се затопля и кара 1 ден само от колекторите, а 2то тона пелетки си чакат неразопаковани още :lol:
Бижуто отгоре на вентилатора има един топуз който е като маховика при колите да неби той да спомага за поддържането на оборотите. При мен когато духа вятър комина увеличава тягата и чувам как вентилатора олеква един такъв. Не мога преценя дали се развурта по бързо
filmatoplo - майстор
При един силен вятър се усещаше как тегли яко комина и оказва влияние в камината -чак огъня се усилваше -е ден два се изтрайва :) -аз в такива дни се крия под завивките и едвам надничам :wink: пращам жената напред . :lol:
Последна промяна от filmatoplo на вт окт 23, 2018 9:58 pm, променено общо 1 път.
вт окт 23, 2018 8:25 pmNdp007 написа:
...При мен когато духа вятър комина увеличава тягата и чувам как вентилатора олеква един такъв. Не мога преценя дали се развурта по бързо
Аха, както и Грантса даде пример.
Олеква му, щото вятъра прай вакуум в коминя, пък вентилатора е закачен накрая му....началото де. Върши по малко работа, щото друг върши останалата.
Миналата година писах, как в една бурна нощ намалих вентилатора на под 10% и пламъкът си беше както на 46%.
Сложих си клапа за регулиране тягата на комин. Чирак няма да му ставам.
Русе, вади твойта от кутията, платил си я бре!

Ето я мойта. Споделил съм идеята преди година сигурно. Може да се провери у форумът.
https://photos.app.goo.gl/8JXfQJGGcJKLg6qM6
Предстои каменна вата в подпокривното, надпокривното и кутия на ф200 неръждавейка, дето минава през спалнята, пак с вата.
grants - специалист
Идеята е супер, но няма как да я реализирам за жалост. Комина на който ми е включена камината е чисто нов, смисъл аз съм 1я човек и единствен който се вързва на него.
Всичко щеше да е наред ако Натурелското управление си имаше опция да управлява мотора по обороти, но уви .. трябва да се отбележи и факта, че конструктивно Бижуто (с Натурелското управление) и Бърнита(с управление по обороти) са доста различни , та и от там идва някаква разлика в процесите около вентилатора.
В тоя ред на мисли дочух, че Грейко са се отказали да правят камини .. някой нещо?

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: