• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Мнение на Лазар от 7 страница, което и аз и още един колега ти написах ме :
bialk написа:
Смятам да поставя соларен бойлер в таванното помещение и за го вържа последователно към съществуващия, който е закачен към камина с водна риза. Това ли е правилната схема за осъществяване на рециркулация между двата бойлера?
Lazar Ganev :Да, тази схема е проста и добра, дори помпата за рециркулация обикновено е излишна

В къщи ползвам последователно соларен бойлер и електрически бойлер, когато имам достатъчно топла вода в соларния другия не се пуска вообще, ако няма винаги можеш да си пуснеш електрическия. Сега ще добавям между тях още един, който да бъде вързан със парното.
Какво ти ще направиш си е лично твой избор.
nikrum - специалист
Въпросът ми е кое свързване от трите варианта е най ефективно с цел увеличаване на обема топла вода лятно време от солара а зимно време от парното.Естествено че мога да си правя експерименти и по трудния начин да разбера как е най добре.Очаквах обоснован съвет от Ганев филма Антон или шоп ако все още влизат тук....За което благодаря предварително Мисля че с новите цени за енергия темата е много актуална-ъпгрейд
шоп - майстор
Вкъщи имам системата за която Лазар написа:

Да, тази схема е проста и добра, дори помпата за рециркулация обикновено е излишна.

един 650л соларен с една серпентина, който се загрява от слънцето и един 120л с две серпентини от парно, слънце и на ток.

Вързани последователно ( изхода на соларния е вход за другия ) За 3 години на ток 120 л е включван буквално 4-5 пъти.

Понеже имах налична помпа за рециркулация отначало ги вързах с рециркулация. В процеса на употреба установих, че рециркулация не е нужна. От две години помпата за рециркулация хваща прах:-)))

Ако имаш налична такава помпа може да я монтираш. Тя не харчи много енергия ( моята е Вило Z и е 5 вата) Ще имаш малко предимство, защото ще изравни температурите в двата бойлера.

При мен това не е нужно, защото почти 800л вода си стигат за всичко.

Ако обаче трябва да купуваш тепърва помпа за рециркулация ( 160-180лв) според мен това е ненужен разход и по-добре тези пари ги инвестирай в по-голям бойлер.
Успехи!
nikrum - специалист
Помпа за рециркулация имам.трябва да купя бойлер. бойлерите ще са на едно ниво един до друг и затова е резонен въпросът дали бойлерът който ще купя да е с серпентина или да разчитам на рециркулация да си увелича обема на топлата вода? Колко време е Би отнело на една серпентина да стопли 220 л вода с рециркулация.
speka_rs - майстор
Колега, ако толкова те притеснява тая рециркулация вземи си бойлер със две серпентини една горната я вържи към солара със възможност със кранове да я отцепваш а долната я свъжи към отоплителната инсталация. Така лятото и двата ти бойлера ще са подгряни на макс, а зимата солара ще подгрява най-студената вода, а останалото от отоплителната инсталация.
Като от това пак казвам няма никаккъв смисъл. Но пък ти ще си спокоен.
nikrum - специалист
Понеже имах налична помпа "за рециркулация отначало ги вързах с рециркулация. В процеса на употреба установих, че рециркулация не е нужна."
Може ли да изясним горното: бойлерите имат ли изграден кръг за рециркулация ? Ако да искате да кажете че рециркулация става гравитачно и само помпата става излишна ? Ако целия рециркулационен кръг го няма как се зареждат и двата бойлера?според мен се зарежда само единия с горещ топло носител в серпентина .Благодаря за отговора
шоп - майстор
Да, бойлерите си имат изводи за рециркулация.
Рециркулацията става само с помпата, за ест. циркулация не говорим.

Соларите загряват серпентината на 650л бойлер и после топлоносителя отива в долната серпентина на по-малкия бойлер. Демек и серпентините са вързани последователно.
nikrum - специалист
разбрах твоята схема.сега ако някой може да каже нещо по системата с буфер без налягане и проточно серпентина

Прикачен файл

IMG_20181026_112638.jpg
nikrum - специалист
Допуснал съм грешка в схемата че в буфера горната серпентина трябва да е проточно а долната подгревната .Но мен ме интересува мнението за идейната конфигурация спрямо другите които досега обсъдихме....обемите които съм написал са съобразени с мястото което имам като буфера търпи увеличение до 200 л ако е целесъобразно за нискотемпературен режим да е по голям обема?...?
nikrum - специалист
В друга тема видях снимките на шоп за буфер 240 л и проточна серпентина към други 2 по 80 л обемен бойлери .В преден пост казвате че последователно свързвана на 600 л и още един по малък бойлер всеки със серпентина /реализирано при вас/ е добра схема...Коя все пак конфигурация е по оптимална? Да разбирам ли че самоделният буфер с проточните серпентини е отпаднал от ползване, ако да поради каква причина?Странно мълчание явно има доста работа пред зимата....
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: