Аз се интересувам точно вместо обръщане с фибран, монтаж на дограмата в равнината на зида (откъм фасадата), а изолационните плочи (15-20 см дебелина) да застъпят по 2-3 см на профила...
Такъв монтаж - на външната "повърхност" на стената си има своите плюсове, но и минуси, според мен. Но това е в сила за който и монтаж да се избере. Мисля, че не е желателно изолацията да припокрие така дограмата, при външна топлоизолация. Защото около 4 - 5 см от периферията на топлоизолиращите плоскости няма да са залепени, а е желателно именно периферията, особено където изолацията "свършва" (около прозореците, в ъглите на сградата, отгоре и отдолу на топлоизолационния слой) да е добре фиксирана и изолирана от проникване на въздушни течения и вода от дъжд. Може би трудно ще се фиксира и армиращата мрежа на шпакловката, а тя ("шпакловката") пази от проникване на вода при дъжд (а и от въздушните течения) - под изолацията. Но пък има монтаж на дограмата директно в изолационния слой - на планки. Там вижте как е оформено около дограмата. Може би все пак е по-добре, припокриването на профилите на дограмата, оформлението на прозоречния отвор около дограмата да се направи допълнително със сравнително тънки листове фибран и при избрания от вас монтаж.
(Ако не изцяло, то бих предпочел поне външният ръб на дограмата да "лежи" на изолацията, докато тежестта и лежи на зида - външните повърхности на профилите са значително по дебелостенни (за разлика от "стените" разделящи камерите), те основно придават структурната здравина на профила. Но същевременно те и са значително по-топлопроводящи поради това, че са дебелостенни. Но като цяло това е издребняване.)
При такъв вариант на монтаж, какъвто сте избрали, но може би и при всеки вариант - е желателно (мисля) дограмата да се монтира върху "носещ" профил - отдолу. Така ще се създаде възможност по-добре да се изолира долния край на дограмата, но по важното да се монтира "правилно" подпрозоречен перваз, който да отвежда водата (значително по добре, от колкото при "челния" монтаж на този перваз), която би се стичала по дограмата (или по стените на прозоречния отвор) при дъжд с вятър носещ го към прозорците. (Има и специални профили, оформящи връзката между дограмата и топлоизолацията - за страничните вертикали и отгоре, но май рядко се срещат у нас.)