Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет окт 26, 2018 10:01 pmRhnbkr написа:
.
Една алфа2 25-80 е като гледам над 500лв.
Преди време и аз се чудех дали си заслужава инвестицията в енергоспестяваща помпа. Като взех листа и молива сметнах, че евентуално след 10 год при моя случай ще се изплати. Затова си взех полска помпа 32/80 за 170 лв и си свиркам.
Boyan - специалист
пет окт 26, 2018 10:01 pmRhnbkr написа:
Малко ъпдейт по моя случай.
ТП няма да е правена, а 5кв ecodan с контролер. Също и БГВ. Буферен съд мах100л.
Стъпка 12см и както се досещате кръговете стават с по-дълъг път.
Осем кръга между 70 до 90м
До колкото си спомням от предишните ви мнения ,
нямате идея да ползвате едновременно конвектори на 50 градуса и подово на 30 .
Тогава нямате нужда от термовентил за подовото .
И понеже той е елемента с най-лоша пропускливост в такава система ,
във вашият случай помпа с 6 метра напор е достатъчна за нормална работа на термопомпата .

Тук , обаче има нещо по-интересно .
Още малко мощност вложена в циркулацията на вътрешният кръг , може да занижи консумацията на компресора ви чувствително .
Примерно 50 вата по-мощна помпа може да занижи консумацията на компресора с около 200 . В този случай е наложително помпата да се управлява паралелно с натоварването на компресора .

Ако внимателно подберете компонентите и арматурата , всичко ще си стане нормално .
Според мен няма нужда тръбите да са толкова на гъсто .
Бих заложил на стъпка 15 см.
шоп - майстор
съб окт 27, 2018 1:33 pmBoyan написа:

Още малко мощност вложена в циркулацията на вътрешният кръг , може да занижи консумацията на компресора ви чувствително .
Примерно 50 вата по-мощна помпа може да занижи консумацията на компресора с около 200 .
не 100% ами 1000% съгласен с това мнение.
Благодарение на съветите на Боян си монтирах една помпа с напор 12м и макс дебит 12000л/ч, която да работи само когато работи и компресора на ТП. Вярно харчи 400вата/ч, но работи само броени минути и намалих ДТ и съответно свалих с 1-2 градуса температурата на кондензация. Компресора, който по номинал е 5.5 киловата се разтовари:-)

Пак благодарение на Боян и с помоща на едно реле за 3-4 лв подкарах и полската помпа 32/80 да работи на 3та степен, само когато работи и компресора на ТП. Иначе си работи постоянно на 1 ва икономична степен.

съб окт 27, 2018 1:33 pmBoyan написа:
В този случай е наложително помпата да се управлява паралелно с натоварването на компресора .
В този ред на мисли, Боян, ако има и други видове управление за цирк. помпи спрямо компресора на ТП то моля да ги споделите!

Извинявам се, че с тези въпроси спамя темата, но според мен, който чете внимателно ще открие необходимата му информация. Още повече, че В.подово е ръка за ръка с Т.помпата.
Rhnbkr - специалист
Първоначалният план беше стъпка 15см, но при -15 тооплозагубите са 5,4кв, а машината е само 5кв... Искам да ги компенсирам с повечко топла вода.
Сметки за местни съпротивления от завои (около 200бр. 90°) излиза че имам нужда от помпа с напор 6,4м. Филма беше писал, че е на ръба. Вярно е.
Имам време за съвети до пролетта.
Помпа се сменя/добавя най-лесно дори при свършен факт
Въпроса е наистина ли се престаравам с тези тръби през 10см.
Нямам конвектори. Мисля само за подово.
Не мога да намеря кой да изкърти и извози самазката на нормални за мен цени, затова засега остава да вградя тръбите в изолация xps 30mm с алуминиеви плаки по съвет на шоп от страница 147 от темата viewtopic.php?t=13313&start=1460
шоп - майстор
съб окт 27, 2018 2:16 pmRhnbkr написа:

Не мога да намеря кой да изкърти и извози самазката на нормални за мен цени, затова засега остава да вградя тръбите в изолация xps 30mm с алуминиеви плаки по съвет на шоп от страница 147 от темата viewtopic.php?t=13313&start=1460
Стана ми интересно, защо ще къртиш замазка?

Не е равна или? Нещо изпуснах момента, но аз лично не бих къртил замазка, ако не искам да сваля тегло, височина или не искам да сложа сериозна изолация под подовото.

Обяснете моля каква е идеята и с помоща на форума ще се измисли най-доброто.

П.П. Миналата година правих на един приятел подово. Той си имаше 15 см замазка от сгурия/пясък/цимент от 1979 год. Отгоре 5 см пясъчно циментова замазка. Това бе етаж 2, отдолу живееха родителите му. Не желаеше и нямаше нужда от изолация. Със една дискова фреза за канали и 2 дни ( и много прах) един общ работник изряза канали широки 22мм по схема начертана от мен с маркер. За час положих тръба ф20 и за още два часа с канче налях рядка смес от флексово лепило за плочки.

На места тръбата се надигаше и фиксирах временно с тежести и 6мм арматура.

На следващият ден подложка и ламинат.

П.П.П. понеже спестихме от тръба и разстояние м/у тръбите ( не помня вече 20-25 или дори 30 на места) върху замазката сложихме листове 0,5мм поцинкована ламарина. Зебра няма!
Rhnbkr - специалист
Исках да къртя замазката,защото сега има височина 2.58м. Мисля да изолирам тавана с 20мм xps или подобно или окачен таван пълен с изолация 50мм + при нормално направено подово от 100мм височината в помещението пада до 2.43м. Не искаме това.
Без изолация плочата под мен няма ли да лапа паричките ми? :shock:
шоп - майстор
съб окт 27, 2018 7:19 pmRhnbkr написа:

Без изолация плочата под мен няма ли да лапа паричките ми? :shock:
Ще :idea:
Здравейте,

строя къща, скоро ми предстои изграждане на отоплителна система. Моля, ако някой има доброто желание да разгледа проекта ми (https://dox.abv.bg/download?id=db7f4e4780) и да сподели впечатления и препоръки. Това което ме притесни е, липсата на хидравлично балансиране, или аз не знам къде да го намеря...

Смятам да не изпълнявам соларната инсталация, както и термопомпата (https://www.bulclima.com/product/termop ... -duo-ai16t) е с вграден бойлер, а не е отделен както е даден на проекта.

Имам също така още един въпрос:

Тъй като къщата е предвидено да се ползва ежедневно в часовете 18ч до 8ч. (Като дневната ще се използва по 2 часа вечер и 1 час сутрин) + събота и неделя през цялото денонощие, колко е удачно използването на подово отопление, имайки предвид инертността му, или да си го спестя и да използвам само конвектори !

Ще съм Ви благодарен за всякакви съвети и препоръки.

Поздрави
Габи
radius - майстор
Като си направиш хубава изолация няма да ти пука колко е инертно подовото и колко часа ползваш хола, защото няма да ти е скъпо отоплението. Затопляш си целия обем ( естествено с желаните разлики по стаите) и си караш така цяла зима.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: