• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
пет окт 26, 2018 5:57 pmkozl написа:
От където и да свържеш фазата все ще работи предпазителя. В единия случай палеца на главния АП ще наопаки спрямо останалите предпазители,. Ако това не ти пречи поне може да използваш гребена и за главния препазител.
Как тъй наопаки бре...?
bavareca7778 - специалист
пет окт 26, 2018 6:55 pmnikolov333 написа:
Те и в двата случая си изключват надоло.. освен ако не смяташ да обръщаш и предпазителя :-D Просто в единия случай при изключен предпазител, ще имаш "ток"от горния край на предпазителя, а в другия отдоло. Чел съм някъде във форума, много задълбочен отговор на въпроса ти от много уважаемия от мен г-н П.Петков, където е обяснено, за някакво изискване, подвижни части да не остават под напрежение или обратното..не помня със сигурност. Ако искаш търси в търсачката на форума...
Има логика да не е под напрежение подвижната част ...... а къде е подвижната знае ли се ? От горе или от долу ....Моите Ап са Шнайдер
nikolov333 - майстор
Обикновенно подвижните части са отдоло, за да не ги включва гравитацията .. :-D
Прикачен файл:
IMG_20181026_233424.jpg
valentino76bs - майстор
пет окт 26, 2018 11:24 pmbavareca7778 написа:
пет окт 26, 2018 6:55 pmnikolov333 написа:
Те и в двата случая си изключват надоло.. освен ако не смяташ да обръщаш и предпазителя :-D Просто в единия случай при изключен предпазител, ще имаш "ток"от горния край на предпазителя, а в другия отдоло. Чел съм някъде във форума, много задълбочен отговор на въпроса ти от много уважаемия от мен г-н П.Петков, където е обяснено, за някакво изискване, подвижни части да не остават под напрежение или обратното..не помня със сигурност. Ако искаш търси в търсачката на форума...
Има логика да не е под напрежение подвижната част ...... а къде е подвижната знае ли се ? От горе или от долу ....Моите Ап са Шнайдер
И каква е логиката за този предпазител?
За да не пускам нова тема , искам да ви питам дали е правелно това което смятам да направя. Смятам за контактите до всяка стая да пусна 4 квадрата кабел и от там до самите контакти да слизат по 2,5 квадрата . Пак ли да слагам 16А предпазител или трябва по голям ?
iliya_i - майстор
Виждам, навсякъде рисуваш нулевата шина отдолу на бушоните.

Помисли и за варианта да ги обърнеш. Нулевата шина да е горе. Така гребена ще е отгоре на бушоните и всички, освен главния ще са захранени отгоре. Само главният отдолу. Аванса на нулевите кабели ще е отгоре над бушоните, а аванса на фазовите - отдолу под бушоните. Както вторият ти вариант, ама огледално спрямо хоризонталната ос.

Виждам, че главният го пишеш 63А, но ако бушона преди електромера е и той 63А, е добре да сложиш за главен 50А т.е. с една степен по-малко.

16А предпазител е достатъчен за да включиш отоплителен уред 2 - 2.5 кВ, компютър, телевизор, музика и др.

Ако дневната е по голяма, пусни контакти на два кръга (пишеш, че сега ще пускаш кабели).
Ще ги сменям всичките кабели но леко по леко.... До колкото до главния от ЕВН където подържат квартала те ми казаха такъв да сложа.Става въпрос за къща ... Вече започнах така както е нулевата шина от доло и имам наредени вече 5 предпазитела.Сега всичко е направено така , че осветление и контакти са на едно .... като кабела минава от стая в стая и обикаля всичките. Поне не им се е свидело и кабела е 4 квадрата но въпреки това ще го сменя понеже е от тези плетените и са станали като пластмасови. Така и така ще къртя и ще пусна кабели до всяка стая за осветление и контакти та именно там ми е въпроса 4 квадрата ли да пускам и от там да ги намалям към контактите на 2,5 или направо да си пускам 2,5 от таблото. Другото което е ...ако пускам 4 квадрата кабел АП 16 ампера ли пак трябва да е или по мощен ? За климатика и печката е ясно че ще са по 4 квадрата но за контактите не знам ....Ето един пример с най натоварения контакт ..... ТВ , уредба, ДВР , Х-бокс,рутер и тв бокс. Сега и климатика е там но ще го отделя.
iliya_i - майстор
съб окт 27, 2018 2:50 pmbavareca7778 написа:
....Ето един пример с най натоварения контакт ..... ТВ , уредба, ДВР , Х-бокс,рутер и тв бокс. Сега и климатика е там но ще го отделя.
Не знам как го определи като най-натоварен но .... ТВ , уредба, ДВР , Х-бокс,рутер и тв бокс - има - няма най-много 1 киловат.
Не брой щепселите, а киловатите. Може да имаш 10 щепсела включени, ама всеки по 10 - 100 Вата.

Той и климатика сигурно е около киловат.

У нас на-натовареният контакт е този, в който включвам 2.5 кВ маслен радиатор. Бойлера и кухненската печка са на твърди връзки, климатиците по 1.1 кВ максимум. Другото не го броя.
Последна промяна от iliya_i на съб окт 27, 2018 3:22 pm, променено общо 1 път.
sts - специалист
За климатика е достатъчно сечение 2.5 мм2 и АП 10А в таблото.
Линията от таблото до първа кутия в стаята е със сечение 4.0 мм2.
От кутията до контактите кабелите /проводниците/ са със сечение 2.5 мм2.
В таблото АП 16А.
съб окт 27, 2018 3:19 pmsts написа:
За климатика е достатъчно сечение 2.5 мм2 и АП 10А в таблото.
Линията от таблото до първа кутия в стаята е със сечение 4.0 мм2.
От кутията до контактите кабелите /проводниците/ са със сечение 2.5 мм2.
В таблото АП 16А.
Да , точно това е и моята идея.... до всяка стая по два кабела .... 1 брой 4 квадрата до разклонителната кутия и 1 брой за осветление по 1,5 и от там по контактите с 2,5 ....значи правилно съм се насочил ..... И аз от време на време пускам маслен радиатор и го включвам в контакта на печката . Пробвал съм и двете да са на макс и е нямало проблеми с керамичните бушони. Преди като ги пуснах гореше бушона и за най бързо тогава през покрива пуснах един временен кабел до таблото и го отделих и от тогава не гори .Това много ме дразнеше че спираше тока на цялата къща :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: