• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
чет ное 01, 2018 9:33 pmbavareca7778 написа:
чет ное 01, 2018 8:39 pmplamen6703 написа:
чет ное 01, 2018 7:56 pmnikolov333 написа:
То добре да се смени инсталацията с трипроводна и ДТЗ, ама трябва много, четене и предварително обмисляне, за да стане добре практически...
От осем страници това е най-доброто и точно мнение по темата :thumbs:
Бавареца толкова много е "чел" и въпреки всичко не е успял да разбере най-главното, че само с четене ел.инсталация не се прави, трябва учене и практика. Не знам с какъв акъл се навива някой да дава съвети и препоръки за ДТЗ на технически неграмотен човек, като за монтиране на ДТЗ и изграждане ел.инсталации се изискват специфични знания и квалификация каквато е ясно ще от първия пост, че питащия не притежава! :partyman:
Пич дай да не се обиждаме като не знаеш какво знам и какво не ....когато се занимавах с инсталации нямаше ДТЗ ... да не ми е професия но пък точно тя е свързана с слаботоковите инсталации и не съм както казваш неграмотен. Този форум май е направи си сам или греша. Да искам съвети за да допълня липстващите ми знания относно ДТЗ но това не означава че не мога да пусна 10 кабела на кръст до таблото......
Прочетох какво "знаеш" и се оказва, че нищо не знаеш.
пет окт 26, 2018 5:48 pmbavareca7778 написа:
Здравейте колеги, понеже се хванах да сменям таблото в къщи ме тормози само един въпрос. Много изчетох как точно да вържа предпазителите и се оказа , че едни казват едно а други друго , та реших да питам за окончателен отговор.Прилагам две импровезирани схеми да ми кажете как точно е правилното свързване на главния предпазител с останлите??? Има ли значение от къде ще влезе фазата и от къде ще излезе(на предпазителите нищо не пише)
Ти си абсолютен Незнайко по въпроси свързани с електротехника и електричество!
Ако се беше ограничил само с въпроса в началото всичко щеше да е в реда на нещата, но ти почна да се излагаш и лошото е, че има опасност да си повярваш, че имаш сили да се справиш с ДТЗ и изграждане на нова инсталация. Такива като теб "колеги" рискуват да се самоубият и това не е най-лошото, най-лошото е, че покрай теб може да пострадат и невинни хора! :partyman:
hidrazin - майстор
чет ное 01, 2018 9:47 pmbavareca7778 написа:
...искам аз да си го направя дори и да объркам нещо .....всичко е поправимо...
Това за поправимото - убеден ли си? Справка - ТУК, ТУК и на още доста места.
Поправими са тъпата изолация, тъпата вата, тъпите плочки, тъпите керемиди ...
Това с което си се захванал и то без елементарни познания е последното нещо от типа "направи си сам" с което да се заемеш.

:partyman:
nikolov333 - майстор
Е ако е такава спечена инсталацията е добре да се подмени с ДТЗ, но проекта не е за форум, а за квалифициран специалист.. Аз лично не намерих такъв, когато си съчинявах моята и откровено казано, бих предпочел да платя за проекта..а реализацията е една друга тема. Само да уточним, че ДТЗ-то има за задача да прекъсне захранването при утечка към земя в защитавания токов кръг. Тя не може да предпази децата в няколко случая. Първия е ако детето се окаже във "верига" между фаза и нула, без утечка към земя. За това е задължително ползването на контакти с "детска защита" или защитни капачки, за да се възпрепятства директния достъп през отворите за щифтовете на контакта, да кажем с отвертка, макар че е трудно да си представя, как дете ще му дойде идеята да бърка с две отвертки едновременно в двата отвора, но не знам. Второ.. децата и малките прасенца например са с по-ниска граница на безопасните стойности на тока, който могат да понесат да протече безопасно през тях. За това в детските градини и свинвъдни комплекси, трябва се монтират ДТЗ 10мА.. Трето.. защитния проводник е задължителен, за да изключи ДТЗ преди да попадне човек под напрежение и в случаите на случаен контакт с офазен проводник или през незаземен, офазен корпус на електроуред да изключи веригата за милисекунди, при безопасни стойности на тока на утечката през тялото на човека..
bavareca7778 - специалист
чет ное 01, 2018 9:58 pmplamen6703 написа:
чет ное 01, 2018 9:33 pmbavareca7778 написа:
чет ное 01, 2018 8:39 pmplamen6703 написа:

От осем страници това е най-доброто и точно мнение по темата :thumbs:
Бавареца толкова много е "чел" и въпреки всичко не е успял да разбере най-главното, че само с четене ел.инсталация не се прави, трябва учене и практика. Не знам с какъв акъл се навива някой да дава съвети и препоръки за ДТЗ на технически неграмотен човек, като за монтиране на ДТЗ и изграждане ел.инсталации се изискват специфични знания и квалификация каквато е ясно ще от първия пост, че питащия не притежава! :partyman:
Пич дай да не се обиждаме като не знаеш какво знам и какво не ....когато се занимавах с инсталации нямаше ДТЗ ... да не ми е професия но пък точно тя е свързана с слаботоковите инсталации и не съм както казваш неграмотен. Този форум май е направи си сам или греша. Да искам съвети за да допълня липстващите ми знания относно ДТЗ но това не означава че не мога да пусна 10 кабела на кръст до таблото......
Прочетох какво "знаеш" и се оказва, че нищо не знаеш.
пет окт 26, 2018 5:48 pmbavareca7778 написа:
Здравейте колеги, понеже се хванах да сменям таблото в къщи ме тормози само един въпрос. Много изчетох как точно да вържа предпазителите и се оказа , че едни казват едно а други друго , та реших да питам за окончателен отговор.Прилагам две импровезирани схеми да ми кажете как точно е правилното свързване на главния предпазител с останлите??? Има ли значение от къде ще влезе фазата и от къде ще излезе(на предпазителите нищо не пише)
Ти си абсолютен Незнайко по въпроси свързани с електротехника и електричество!
Ако се беше ограничил само с въпроса в началото всичко щеше да е в реда на нещата, но ти почна да се излагаш и лошото е, че има опасност да си повярваш, че имаш сили да се справиш с ДТЗ и изграждане на нова инсталация. Такива като теб "колеги" рискуват да се самоубият и това не е най-лошото, най-лошото е, че покрай теб може да пострадат и невинни хора! :partyman:
Хайде тогава сега майсторе ми напусни темата и ме остави аз да си гледам проблемите.Такива майстори които за заяждат из форумите добре ги знаем че само лаете ......като не искаш да помогнеш си подмини че виж те е ударил тока покрай мен.
чет ное 01, 2018 10:11 pmhidrazin написа:
чет ное 01, 2018 9:47 pmbavareca7778 написа:
...искам аз да си го направя дори и да объркам нещо .....всичко е поправимо...
Това за поправимото - убеден ли си? Справка - ТУК, ТУК и на още доста места.
Поправими са тъпата изолация, тъпата вата, тъпите плочки, тъпите керемиди ...
Това с което си се захванал и то без елементарни познания е последното нещо от типа "направи си сам" с което да се заемеш.

:partyman:
Виж сега .... няма да направя нещо ако не съм не на 100 а на 200 процента сигурен.Не си мисли че разпитвам само из форумите и ей така ще се доверя толкова лесно.Да разбрах доста неща благодарение на форума но още таблото не е наредено. Къщата е стара и инсталацията е стара и аз много добре знам с какво се захващам. В банята се влиза сега единствено на свален бушон ...подчертавам БУШОН а не АП .Знам какво трябва , какво мога и какво не мога да направя. От всичките ми постови обаче никой не обърна внимание че имам брат електротехник на високо ниво който в момента съм му пратил снимки на всяко едно нещо което работи с ток в къщи ...в смисъл техническите характеристики кое колко харчи и така на татака. Ще ми изчислява сега кое с кое да вържа и с какъв АП или ДТЗ да бъде. Въпреки че не е съгласен с това което искам . Акотрябва да го направя както той иска то трябва да имам АП + ДТЗ на всеки един контакт , крушка , тв, абе ако имам 30 контакта и 30 крушки то аз трябва да имам 60 АП + печки , бойлери и така на татака .... Тактично му обясних че аз съм в България а не в Испания и финансово ще ми дойде малко тежичко. Та бъди сигурен че всичко ще бъде както трябва когато е наредено а и да не се лъжим излишно че адски малко са свесните майстори които ще дойдат и да ти свършат качествено работа в България.Може и месец да се занимавам с това но ще е по добре и от учебника .
чет ное 01, 2018 10:37 pmnikolov333 написа:
Е ако е такава спечена инсталацията е добре да се подмени с ДТЗ, но проекта не е за форум, а за квалифициран специалист.. Аз лично не намерих такъв, когато си съчинявах моята и откровено казано, бих предпочел да платя за проекта..а реализацията е една друга тема. Само да уточним, че ДТЗ-то има за задача да прекъсне захранването при утечка към земя в защитавания токов кръг. Тя не може да предпази децата в няколко случая. Първия е ако детето се окаже във "верига" между фаза и нула, без утечка към земя. За това е задължително ползването на контакти с "детска защита" или защитни капачки, за да се възпрепятства директния достъп през отворите за щифтовете на контакта, да кажем с отвертка, макар че е трудно да си представя, как дете ще му дойде идеята да бърка с две отвертки едновременно в двата отвора, но не знам. Второ.. децата и малките прасенца например са с по-ниска граница на безопасните стойности на тока, който могат да понесат да протече безопасно през тях. За това в детските градини и свинвъдни комплекси, трябва се монтират ДТЗ 10мА.. Трето.. защитния проводник е задължителен, за да изключи ДТЗ преди да попадне човек под напрежение и в случаите на случаен контакт с офазен проводник или през незаземен, офазен корпус на електроуред да изключи веригата за милисекунди, при безопасни стойности на тока на утечката през тялото на човека..
Напълно съм съгласен с теб и ще изпълня всичко от което се нуждае инсталацията ....дори тези колове за земя ако трябва не 3 а 5 ще забия ...място и влага колкото искаш. Едно само е сигурно , че аз сам ще си извърша реализацията но няма да е по мой собствен проект.Надявах се тук да намеря единодушно решение от специалистите но се оказа че едни казват така е ок други казват че е грешно и започва едно спорене което на мен не ми помага.Тази последната схема която чертах е по твой проект и ти ми каза че до тука е ок и днес е доначертах цялата. Ако ще трябва да те похваля чуствай се похвален понеже днес е показах на двама мои приятели от ЕВН и одобриха схемата ....само дето казаха че за кухнята/всекидневна наистина трябва да са два кабела и то по 4мм2 до контактите . Колкото до децата .... нямам такъв контакт който да няма децка защита а някой даже не могат да ги стигнат че навремето сигурно знаете че са ги слагали на високо.
nikolov333 - майстор
Това с височините и разположението на контакта и ключа за лампата също е интересна тема.. Зависи колко си висок, но едно-времешните руски стандартни изпълнения, вече не са актуални. има една горе долу добра илюстрация в този българифициран сайт с руски източник, затова му е странен и превода http://bg.construct-yourself.com/repair ... s.html#hh1

П.П.Съветвам те да не разчиташ толкова на знанията на брат си и изчисляването на уредите и мощността, понеже много неща се променят със всяка година, а да наблягаш на четенето и да си обясниш нещата. Има огромна тема за ДТЗ във форума и преди 5-6 г. лично аз започнах да се уча от там..

Това, кой какво те съветва във форума си е лично, негова работа, а ти каквото извлечеш от него все ти е кяр!
Всеки сам си носи торбичката, така че си "опичай акъла", както казваше баба..
mironcho - специалист
чет ное 01, 2018 7:50 pmiliya_i написа:
Той кабела би могъл да мине и по тавана, като обиколи комина на около 10 см...
+ още 10см от мен.
Варианта за през тавана също е споменат по-напред, но там кабела е добре да е в метална тръба, за да не го ядат мишките, че много харесват аромата на свежо PVC.

:? ако не си почнал с инсталацията има вариант цялата да мине и в замазката на пода покрай стените - къртенето по земята е далеч по-лесно от колкото високо по стените.

След като знаеш какво искаш - къде и колко контакти, лампи, изводи за разни неподвижни уреди, защо не си намериш проектант (ще го улесниш доста, като си подготвен), който да съчетае твоите и нормативните изисквания, както и мълниезащитата и заземяването. Колкото и да не ти се вярва може да добави и нещо пропуснато, като например редовно забравяния извод за аспирация в кухнята.

Още нещо, за пореден път се случва, когато не електричар тръгне да прави инсталация първо се хваща да пусне 4 квадрата на всякъде - ами какъв е смисъла като в началото стои защита 16А? За справка 1.5мм2 има максимален товар в най-лоши условия 19А (Наредба 3 Таблица3)! Проектанта ще се подпише, че всичко е по правилата. Плащаш му от спестените от кабел. По банков път за да има следа и да може да му търсиш отговорност за качеството на работа.
... с бойлера е същото - 3kW са 13A.
А за изпълнението - ще се справиш и сам или поне с чирак и форума за помощ.

До тук не си задал въпрос (може би защото си избрал) относно как да се изпълни инсталацията - дали с мостов проводник, със СВТ или пък с единични проводници в тръба ... Темата ще стане два пъти по-дълга :-D

докато го напиша това излязоха два нови поста :rolleyes: ...
Височината на монтаж на ключовете за лампи напоследък се прави да е около 1.15~1.20м. Когато е направи си сам - на височината на лакътя на повечето от обитателите (хлапета под15г не се броят) :partyman:
пет ное 02, 2018 12:46 ammironcho написа:
чет ное 01, 2018 7:50 pmiliya_i написа:
Той кабела би могъл да мине и по тавана, като обиколи комина на около 10 см...
+ още 10см от мен.
Варианта за през тавана също е споменат по-напред, но там кабела е добре да е в метална тръба, за да не го ядат мишките, че много харесват аромата на свежо PVC.

:? ако не си почнал с инсталацията има вариант цялата да мине и в замазката на пода покрай стените - къртенето по земята е далеч по-лесно от колкото високо по стените.

След като знаеш какво искаш - къде и колко контакти, лампи, изводи за разни неподвижни уреди, защо не си намериш проектант (ще го улесниш доста, като си подготвен), който да съчетае твоите и нормативните изисквания, както и мълниезащитата и заземяването. Колкото и да не ти се вярва може да добави и нещо пропуснато, като например редовно забравяния извод за аспирация в кухнята.

Още нещо, за пореден път се случва, когато не електричар тръгне да прави инсталация първо се хваща да пусне 4 квадрата на всякъде - ами какъв е смисъла като в началото стои защита 16А? За справка 1.5мм2 има максимален товар в най-лоши условия 19А (Наредба 3 Таблица3)! Проектанта ще се подпише, че всичко е по правилата. Плащаш му от спестените от кабел. По банков път за да има следа и да може да му търсиш отговорност за качеството на работа.
... с бойлера е същото - 3kW са 13A.
А за изпълнението - ще се справиш и сам или поне с чирак и форума за помощ.

До тук не си задал въпрос (може би защото си избрал) относно как да се изпълни инсталацията - дали с мостов проводник, със СВТ или пък с единични проводници в тръба ... Темата ще стане два пъти по-дълга :-D

докато го напиша това излязоха два нови поста :rolleyes: ...
Височината на монтаж на ключовете за лампи напоследък се прави да е около 1.15~1.20м. Когато е направи си сам - на височината на лакътя на повечето от обитателите (хлапета под15г не се броят) :partyman:
Първо искам да ти благодаря, с такива хора като тебе лесно се говори.... Та за инсталацията .... Стените са ми високи 2,90 ,разпределителните кутии са на 20 см под тавана които автоматично изчезват от там.Това на каква височина ще полагам кабелите ,гледах няколко схеми на панелни апартаменти с височина на таваните 2,50 - 260 и сигурно по тях ще се водя ....Със сигурност ще сваля таваните но първо искам да направя инсталацията и сега докато пиша се сетих че кабела който трябва да мине до комина мога да го пусна в тръба над гипсо картона и да е СВТ . Чакам сега разни оферти но вариантите за кабел са 2 ..... мостов в мазилката или СВТ в тръби над гипсокартона. Направил съм си чертеж и знам всеки един контакт , ключ , интернет , тв + аспиратор къде ще бъдат точно.Дефакто всичко ще се прави поетапно и за това сега старата инсталация ще си работи а аз ще си правя новата с нови канали , нови кабели и контакти на съвсем различни места от сегашните. За тази цел съм си пуснал ток от старото табло до новото и със всяка стая с която съм готов просто режа кабела от старата инсталация и пускам по новата и така докато не сложа и последния АП и ДТЗ :) Само тези пусти ампери ме мъчат за изпълнението и колко квдрата кабели да пускам . След това викам МАЙСТОРИ (пази боже) да шпакловат понеже вече там наистина нищо не чувам но канали да си направя за кабелите и да ги замажа мога :) Между другото все пак колко взема един проектант така оринтеровачно ?
sts - специалист
След като тавана ще е по нисък всички линии да се изтеглят в пространството м/у двата тавана.
Ако желаете кутиите да се виждат се монтират под новия таван на Н - 2.4м.
За целта да се използва кабел СВТ в PVC тръба.Изкопават се канали само за вертикалните спусъци за к-ти,осветление и слаботокови инсталации.
И тук малко информация:
Височина на контакти общи нужди от 0.3 - 0.6 м.Да Ви води мисълта че някой ще ги монтира.
Височина на контакти над плота - 1.2 м.
Височина на контакт за аспиратор - 1.6 м.
Височина на контакт за климатик - 2.2 м.
Височина на долен ръб на бойлерно табло - 1.3 м.
Височина на излаз на бойлер 80 л вертикален - 1.3 м.

Има цяла тема за сечението на кабелите.
Има Наредба 3 09.06.2004 г.за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии.Иска се четене и водене на записки.
Относно хонорара на проектантите има минимални цени публикувани в държавен вестник.
Всичко е на база квадратура за битови сгради.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: