Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tihomir123 - специалист
пет ное 16, 2018 8:04 amstridata написа:
Добро утро! Имам един странен проблем.. Първи сезон съм парно и не ми е много ясно какво се случва. Горя слънчогледови пелети и от тях се образува една твърда "кора" която всеки ден си изпада от горелката, но явно днес нещо се е случило и почти е обгърнала цялата горелка и даде някаква грешка Задръстване или нещо отсорта.... Някакви идеи как да се справя с тази "кора"?
Почисти горивната камера от шлак с нещо твърдо като пила ам хубаво и после кажи как е има ри го още проблема.Аааа и изчисти грешката
stridata - специалист
пет ное 16, 2018 9:44 amtihomir123 написа:
пет ное 16, 2018 8:04 amstridata написа:
Добро утро! Имам един странен проблем.. Първи сезон съм парно и не ми е много ясно какво се случва. Горя слънчогледови пелети и от тях се образува една твърда "кора" която всеки ден си изпада от горелката, но явно днес нещо се е случило и почти е обгърнала цялата горелка и даде някаква грешка Задръстване или нещо отсорта.... Някакви идеи как да се справя с тази "кора"?
Почисти горивната камера от шлак с нещо твърдо като пила ам хубаво и после кажи как е има ри го още проблема.Аааа и изчисти грешката
Ще го направя, но тая коричка си я правеше още като чисто нова преди месец. Два три дни не съм му обръщал внимание и сутринта беше като пашкул около горивната камера. Сигурно за това се е задръстило?
jolobg - специалист
пет ное 16, 2018 9:54 amstridata написа:
Ще го направя, но тая коричка си я правеше още като чисто нова преди месец. Два три дни не съм му обръщал внимание и сутринта беше като пашкул около горивната камера. Сигурно за това се е задръстило?
Доколкото разбрах от прочетеното във връзка с режима на горене, е въпрос на баланс въздух/гориво. При по-интензивно горене (=повече въздух от необходимото) пепелта се стопява и се сбива. Опитай с намаляване на въздуха или увеличаване на горивото, което смяташ, че е по-правилно от гледна точка на нужната мощност на съответната степен и модулацията на горелката. В крайна сметка целта е пълно изгаряне на горивото, с възможно най-малко излишен кислород и ниска темп. на изх. газове.
шоп - майстор
пет ное 16, 2018 12:49 pmjolobg написа:
В крайна сметка целта е пълно изгаряне на горивото, с възможно най-малко излишен кислород и ниска темп. на изх. газове.

Това е истината!
Дали лесно ще я постигнете или не, или изобщо никога няма да се доближите до нея е друга бира :partyman:
andy_forresite - майстор
Тази "кора" се образува и при мен с пелети 8 мм. На всеки 4 часа вече е готова. Нарочно съм направил слаба първа за да сменя 2-ра с 1-ва по 2-3 пъти на час. Така се образува за 4-5 часа. Само на първа за няма и 2 часа. Въздух, подаване ... нищо не помага. Трябва да гори със сила и не се образува. Най ще го усетят хора по термоглави (като мен). С термостати и буфери няма, защото там горенето е max и горелката пали по няколко пъти на ден. На термоглави имам по едно палене на ден.
stridata - специалист
пет ное 16, 2018 1:27 pmandy_forresite написа:
Тази "кора" се образува и при мен с пелети 8 мм. На всеки 4 часа вече е готова. Нарочно съм направил слаба първа за да сменя 2-ра с 1-ва по 2-3 пъти на час. Така се образува за 4-5 часа. Само на първа за няма и 2 часа. Въздух, подаване ... нищо не помага. Трябва да гори със сила и не се образува. Най ще го усетят хора по термоглави (като мен). С термостати и буфери няма, защото там горенето е max и горелката пали по няколко пъти на ден. На термоглави имам по едно палене на ден.
И аз съм с термо глави и някъде в темата някой беше писал за това което говориш и ти. При мен обаче май ще се окаже, че трябва да я сваля и изчегъртам хубаво защото изчистих датчиците, но грешката не се маха? Принципно за -200лв. на тон ще си я почиствам всеки ден ако трябва, не ми е проблем!
шоп - майстор
Анди, чест и почитания!
Изказваш мнение, което аз от 3-4 години си го мисля и за мен си е правилно.
Горелка работеща на минимум или модулираща не е ефективна,
Горелката е ефективна, когато бумти на номинал или на 10-20 % под максимума си.
В противен случай ходим с ръженчето и ръчкаме през 4 часа :x .
Ми то и при котлите на дърва и въглища ръчкаме пак през толкова време :-D

Буфера е разкошно нещо, само някой да не си помисли, че с буферче 200 или 500л ще направи чудеса :idea:
пет ное 16, 2018 1:44 pmшоп написа:
Анди, чест и почитания!
...
Буфера е разкошно нещо, само някой да не си помисли, че с буферче 200 или 500л ще направи чудеса :idea:
Като мислех системата, точно затова избрах да е с буфер.
Купих си 500 щото цената на по големия е убийствена. Освен това, го събличам, за да влезе през вратата. Есенно меко време - 2 паления в денонощие. Бе скоро го бях писал тука май.
viewtopic.php?f=10&t=43892&start=560#p945479
Мога да добавя още 500 чист буфер, без серпентини.
andy_forresite - майстор
На 144 лева/тон ще ѝ го ръчкам и Я :-D . С другите пелети 6 мм от друг производител (ама ногу скъпи ее) гори с под 900 оборота и може да изкара на минимум докато се изпозадръстят тръбите и върне огън. Всеки с грейко и култивиращ слънчогледови ниви знае какво са >900 об/мин за горене на отпадни продукти от културата слънчоглед. Освен това са и много калорични. Март месец т.г. при -15-18 една седмица нон-стоп засякох разход пълно/празно с чувалчета от по 15 кг точно 1.85 кг/час. С 8 мм-вите, тези с коричката, сега вървят по над 1,5 на час. Ама гася ;) . Въздухът при тях трябва да е от 1150 нагоре, иначе пламъкът затихва. Никакъв проблем нямам с ефективността - колкото пелети горят, толкова и топли. На най-ниската степен котелът се мисли за кондензен, а на високата работи само от студен старт.
Някой ден като сложа ТП въздухарка ще си взема и воден акумулатор 1000 л за разреждане на циклите старт/стоп. Ще е конвенционалка. Хем по-изгодна, хем по-безпроблемна, хем търпи на колебания в тока, с липсата на каквито не мога да се похваля вкъщи. Сигурно ще се попетя, но пак ще го кажа - буфер трябва за къщи, в които са вложени 5-цифри за топлоизолиране, съхранението на топлото е такова, че и 1 киловат идва много. Аз такива "проблеми" нямам, така че чегаря без буфер и не се оплаквам.
Evgeniy - майстор
Правилната настройка за добро горене също е много важно нещо.
Вчера пламъкът беше неравномерен и заподозрях, че не е много добре. След телефонни инструкции къде да пипа жената ми стана ясно накъде трябва да е. Снощи го вдигнах подаването на пелети за 3 степен от 5 на 5.4 секунди и ето резултата:

Горене вчера (неравномерно) - около 5 часа докато затопли буфера:
Прикачен файл:
15F.JPG
15F.JPG (28.18 KиБ) Видяна 2091 пъти

Горене днес - с над един час по-малко:
Прикачен файл:
16F.JPG
16F.JPG (25.28 KиБ) Видяна 2091 пъти

И като краен резултат по-висока температура на котела и бойлера и над 2 кг по-малко, при положение, че днес беше по-студено от вчера. Критериите за палене и гасене са едни и същи. Буфер 1000 л.
Прикачен файл:
kg.JPG
kg.JPG (20.6 KиБ) Видяна 2091 пъти
Последна промяна от Evgeniy на пет ное 16, 2018 7:04 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: