• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bobivan - специалист
tinalex написа:
Аз мисля,че спокойно можеш да си направиш отворена система без никакъв риск.При добро проектиране и изпълнение няма опастност.Бих препоръчал ПЕ-АЛ тръби,манометър на видимо място,разширителен съд на топло и антифриз в системата.Човека от Враца,бог до го прости е имал система с метални тръби,поне това видях от снимката.И ако няма UPS ,подръка една пръскалка с оцет за всеки случай.Че явно не е шега работата.
Добре изпълнената система най много да изври ако спре тока..
tinalex - специалист
Bobivan написа:
tinalex написа:
Аз мисля,че спокойно можеш да си направиш отворена система без никакъв риск.При добро проектиране и изпълнение няма опастност.Бих препоръчал ПЕ-АЛ тръби,манометър на видимо място,разширителен съд на топло и антифриз в системата.Човека от Враца,бог до го прости е имал система с метални тръби,поне това видях от снимката.И ако няма UPS ,подръка една пръскалка с оцет за всеки случай.Че явно не е шега работата.
Добре изпълнената система най много да изври ако спре тока..
Има вероятност да се изкриви водната риза.По-добре е да се угаси навреме.
Time2Burn - специалист
Моята камина е със затворена система, работи на 2 бара налягане и ... нямам юпиес :razz: Не се притеснявам ако ми спре тока, защото спира и камината ми :lol:
Камината ми е пелетна, горивото се подава посредством шнак (като месомелачка) и подаването на горивото се осъществява с електричество.
Водната риза е от 4 мм ламарина, и мисля че трудно ще прогори. А системата е много по - ефективна, когато е под налягане. Хубаво е да има малко антифриз във системата, не за минус 30, ама все пак да смазва помпата и за всеки случай ...
Master_Kenobi - V.I.P.
Time2Burn написа:
...Камината ми е пелетна, ...
Най-сетне! :)
Живо се интересувам от това дали са толкова икономични, колкото ги рекламират. Може ли някакви практически данни - примерно: За Х кв.м. стаи, миналата зима - У кг/пелети.
Ще бъда благодарен! :)
П.П. Макар, че ти говориш за камина, а мен ме интересуват котлите... Все пак ще е някакво инфо.
Time2Burn - специалист
Ами харчи си към 2.5 кг на час. Отоплявам 50 квадрата хол, спалня 20 квадрата, кухня 15 квадрата, банята и една стая 9 квадрата. Ако пусна и другите стаи ще вдигне разхода. Иначе спестява редене, рязане, цепене на дърва, мъкнене и чистене с фаража всяка сутрин. Аз я чистя веднъж седмично, пали се с натискането на едно единствено копче и нищо друго. По същия начин се гаси. Аз лично съм доволен, давам към 1000 лева на година за пелети, и си ми докарват през 2 месеца по 1 тон.
Все пак това е екогориво, и поне според мен, цената му трябва да пада, а добива да се насърчава ифинансира от фондовете...

Послепис: Забравих да кажа че ми топли 100 кила бойлер...
За по - сигурно съм си направил помпата на мързелив ключ, тоест пускам я и я гася с камината.
  • 1
  • 2

Тема "Каква камина да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: