Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги!
Това ще да ми е първия пост във форума и искам да кажа, че съм доста приятно впечатлен както от него, така и от сайта. Има адски много полезни неща и най-вече хора, които обменят идеи, съвети, опит и си помагат взаимно. Затова съм сигурен, че ще се намери кой да ми даде малко акъл за една ситуация, над която се чудя от няколко дни.
Ето за какво става дума - имаме баня с две крушки - едната на тавана, а другата на стената над мивката. Стандартна ситация, две лампи, двоен ключ. Обачееее свети само тази на стената. Дотука нищо необичайно - почнах от крушката - здрава си е, пробвах и с нова...няма светлина в тунела, след това дойде фазомера - фаза има, има и нула, проверих и ключа - съвсем обикновен двоен ключ разделящ фазата за 2-те лампи. Работи си нормално прехвърля фаза и на единия и на другия кабел според положението и съответно беше изключен също като причинител на проблема.
Тук вече почват странните неща, а именно: направи ми впечатление, че без значение от положението на ключа за лампата на тавана горе си има фаза постоянно при светеща лампа на стената...обаче фазата изчезва, когато тя се изгаси ?!?! Тука вече логиката почна да ми обягва. Окончателно я загубих когато установих с мултицета, че горе на тавана на фасунгата има около 118-120 волта (половината от нормалното напрежение), съответно както казах по-горе това е когато свети лампата на стената, ако тя не свети и горе няма нищо.
Не знам кой се е гаврил с тази инсталация и какви свежи инженерни идеи е вложил, но на мен ми се налага да му оправям бакиите сега. В общи линии цялата инсталация в апартамента е преправяна по най-калпав и некадърен начин - за пример 2 от 3-те контакта на едната стая са на бушона за бойлер, а третия си е на един от бушоните за контакти, има контакти вързани към осветлението и въобще безумието е пълно. Въпроса обаче засега е за банята. Ако някой има идея къде е проблема и какво може да е сбъркано ще се радвам да драсне някой ред.
Съжалявам за обстоятелствеността ... айде това е края :) Благодаря на прочелите романа и очаквам идеи. :)
Любо - специалист
Наистина хубаво въпросче.Явно инсталацията не е направена добре и има нещо гнило някъде.По това което си писъл ми става ясно, че си чак на мултимер и фазомер.Така че ако искаш малко повече подробности според мен е хубаво да свалиш всички предпазители и да оставиш само тези на осветлението.После дано имаш фенерче, махни и крущките и направи измерванията с мултимера да видим какво ще стане.Много ме съмнява да няма нещо общо с бойлера и контактите около него които описваш,което ще се разбере като свалиш останалите предпазители.После ще умуваме пак.Успех :idea:
Justy - майстор
Извинявам се за качеството - това трябва да е схемата. Ако проводникът към крушката на тавана, който трябва да свърже нулата е даден към фаза - ще имаш точно този ефект. Половината напрежение измерваш през едната крушка. А горната крушка въобще не свети, защото от двете страни и даваш фаза.Проследи проводниците на нулата. Освен мултицет ще ти трябва и пробна лампа.

Прикачен файл

222.JPG
222.JPG (6.17 KиБ) Видяна 7249 пъти
rulom - модератор
Най бързо става като се види от коя разклонителна кутия идват кабелите,отваря се кутията,разкачват се всички връзки и се правят наново, като се замерват (на разкачени кабели) входящите ФАЗА и НУЛА да ли имат 220 В.Няма смисъл да се губи време в чудене откъде идва проблема.

П.П.Относно 180-те В.Огледай добре всички фасунги, ключове, осв. тела за опушено или нагоряло.Опушеното след късо съединение е много добър проводник.
Успех !
Благодаря и на тримата.

@Justy - да именно такава трябва да е схемата и според мен. Нулата трябва да минава към едната и към другата лампа и да си е постоянно и на двете фасунги, а фазата идава от ключа при щракването му за съответната лампа. Така би било нормално да бъде, но явно не е така.
Но не, нямам две фази горе, само една е. И я има при пусната лампа на стената без значение от положението на ключа за лампата на тавана. Явно горе си имам нула, щом успях да измеря тези 120 волта, така че явно не са 2 фази там. Относно проследяването на проводниците и пробната лампа, може ли малко по-подробно да кажеш какво имаш предвид точно. :)
@rulom - Това за разпределителната кутия е добра идея, но за съжаление съм наемател и коридорчето пред банята току-що беше измазано от хазяина, съответно и капачката на кутията и едва ли ще бъде много доволен, ако му разчовъркам пресния латекс. Иначе ще сваля всичко и ще огледам за нагорели контакти, това поне мога да направя.

Още идеи са добре дошли!
Justy - майстор
...Явно горе си имам нула, щом успях да измеря тези 120 волта, така че явно не са 2 фази там. Относно проследяването на проводниците и пробната лампа, може ли малко по-подробно да кажеш ...

Това, че мериш 120 V не е гаранция, че имаш нула. Ще го покаже пробната лампа. Хвани фаза от ключа и с другия извод свързвай към двете клеми на фасунгата, като пробваш всички комбинации на ключовете. Кажи резултата.

ПП Ключът има ли глимка?
denuchi - специалист
искаш или не май ще се наложи да отваряш кутията. за тези 120 волта излиза едва ли не че крушките са вързани последователно. тогава едната ще свети (ще се вкл. и изкл.) а другата посмъртно не. най добре е да звъннеш кабелите всеки поотделно. от ключа да крушката за фази трябва да са две отделни и да няма връзка между тях. а при нулуте обратно спрямо нулата да има и на двете дори и между тях. но трябва това да става при развити крушки.
Justy - майстор
denuchi написа:
искаш или не май ще се наложи да отваряш кутията. за тези 120 волта излиза едва ли не че крушките са вързани последователно. тогава едната ще свети (ще се вкл. и изкл.) а другата посмъртно не. най добре е да звъннеш кабелите всеки поотделно. от ключа да крушката за фази трябва да са две отделни и да няма връзка между тях. а при нулуте обратно спрямо нулата да има и на двете дори и между тях. но трябва това да става при развити крушки.
Бързо си вземи думите назад :) При последователно свързване как ще стане - едната да се включва и изключва, а другата - хич :?
denuchi - специалист
ела и ще ти го демонстрирам на живо. невъзможни работи няма. а ти се хващаш за това. :излиза едва ли не че крушките са вързани последователно: сега ако неси го разбрал правилно или неси го прочел или незнаеш за какво става въпрос извинявай че съм те подвел. а точно за неговият случаи днес си поиграх да го направя да работи по същият начин. и по моята картинка и схема просто липсва една нула.
Стефан - майстор
denuchi написа:
..едва ли не че крушките са вързани последователно. тогава едната ще свети (ще се вкл. и изкл.) а другата посмъртно не. най добре е да звъннеш кабелите всеки поотделно. ..
И аз съм на мнение, че при последователно свързване и двете крушки ще светят, но с намален интензитет. И затова горното твърдение от цитата е посмъртно грешно. Единственото вярно нещо е, че всеки кабел ще се наложи да се прозвънява.

Изпреварил си ме - тогава дай твоята схема. Може да се окаже, че си прав.

Тема "Едно въпросче за нещо странно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: