пон ное 19, 2018 3:27 pmandy_forresite написа: Разходът на въглища ще е по-малък в кг и поради това че никой няма да стане в 5 часа за да запали котела в 5 и 30В крайна сметка и на мен не ми говорят тези секунди кой знае какво, но ако се засече колко количество пелети пуска за този интервал от 9.5 секунди може и като се знае колко трае целия цикъл от пускане на пелети до новото им пускане може да се изчисли една оринтировъчна мощност на която е работила горелката. Това също е постижимо като се запише колко време е работила горелката и при положение че се знае разхода и калоричноста на пелетитте какъо еше споменал колегата малко по нагоре. А другата причина е че са доста по-калорични от пелетите. Не коментираме смяна на котел. Един и същ котел, твоят котел. Аз не се съмнявам, че експертът е по-ефективен от предишния котел какъвто и да е бил той.
Разбрах за подаване и пауза. Не знам на каква мощност отговарят. Можеш да се ориентираш по температурата на кюнеца на 40-50 см от фукса. Всичко над 130 градуса подлежи на подобрение. Било по котел, било по настройка на горенето... В плевенско е студено, 1 градус е сега и от тази нощ и идните дни нощем няма да е за мъже.
Не мисля че ще има голяма разлика в разхода след изравняване на температурите на 23. Ако допуснем че в 5:30 е 19,5° до 8:30 може да стане 23, така че и да го променяш, и да не го променяш, мисля че няма да се усети по никакъв начин.
Щом не пали до 19 гр значи изолацията е добра. Аз ако изгася в 22 часа при 22 градуса на сутринта в 7:00 ч става 10 в къщурката. В моята стая се будя на 19-20. След 50-ина часа в къщето е студено колкото навън, само дето не духа![]()
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Трифон П.Трифонов
- майстор
4600 мнения в "Разход на пелети!"
Miloslav_Marinov
- напреднал
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
пон ное 19, 2018 9:35 pmMiloslav_Marinov написа: ...24,3 киловата за час при условие, че капацитета на шнека е 30 кг за час.
В крайна сметка и на мен не ми говорят тези секунди кой знае какво, но ако се засече колко количество пелети пуска за този интервал от 9.5 секунди може и като се знае колко трае целия цикъл от пускане на пелети до новото им пускане може да се изчисли една оринтировъчна мощност на която е работила горелката. Това също е постижимо като се запише колко време е работила горелката и при положение че се знае разхода и калоричноста на пелетитте какъо еше споменал колегата малко по нагоре
Лесно може да се пресметне, според действителния капацитет. Има значение и калоричността и КПД на котела, но калоричността обикновено няма особени разлики. Приемам КПД за 80%. Се ни лъжат с калориите на пелетите.
Miloslav_Marinov
- напреднал
пон ное 19, 2018 9:47 pmТрифон П.Трифонов написа:Т.е. на такава мощност ми е работила горелката ли или е просто дадено като пример, защото честно казано ми е напълно непонятно как трябва да се изчисли май, ако го има някъде обяснено бих се радвал да споделите и да го погледна. А относно калориите на пелетите май ще де окажат че са написани на чувала, защото така трябва да бъдепон ное 19, 2018 9:35 pmMiloslav_Marinov написа: ...24,3 киловата за час при условие, че капацитета на шнека е 30 кг за час.
В крайна сметка и на мен не ми говорят тези секунди кой знае какво, но ако се засече колко количество пелети пуска за този интервал от 9.5 секунди може и като се знае колко трае целия цикъл от пускане на пелети до новото им пускане може да се изчисли една оринтировъчна мощност на която е работила горелката. Това също е постижимо като се запише колко време е работила горелката и при положение че се знае разхода и калоричноста на пелетитте какъо еше споменал колегата малко по нагоре
Лесно може да се пресметне, според действителния капацитет. Има значение и калоричността и КПД на котела, но калоричността обикновено няма особени разлики. Приемам КПД за 80%. Се ни лъжат с калориите на пелетите.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
пон ное 19, 2018 11:37 pmMiloslav_Marinov написа: ...Не е трудно да се сметне.
Т.е. на такава мощност ми е работила горелката ли или е просто дадено като пример, защото честно казано ми е напълно непонятно как трябва да се изчисли май, ако го има някъде обяснено бих се радвал да споделите и да го погледна....
Дал си само 2 параметъра от уравнението, та другите си ги нагодих.
Подава 9,5 секунди, почива 36. Това е 9,5+36=45,5 цикъл.
Един час е 3600 секунди, делим на 45,5 цикъла и получаваме 79 и малко цикъла за час.
Приемаме ги за 79.
Ако знаем колко хвърля шнека за час, /приел съм 30кг./ делим на 3600 и получаваме капацитета на шнека за секунда. Умножаваме по 9,5 секунди, умножаваме по циклите за час 79 и получаваме колко реално пелети е подал шнека в горелката- 6,25кг. пелети.
Умножено по калоричността, умножено по %КПД /приел съм, че е 80%/ и получих горната циВра. ЦиВра си е, особено като се купуват, пустите пелети.
Трябва да си замериш капацитета на шнека и да видиш на чувалите какво пише.
За по лесно, Бай Брадъра беше направил една табличка. Само въвеждаш и тя си ги смята.
Miloslav_Marinov
- напреднал
Благодаря за обяснението!
Сега да споделя резулттатите за 24 часа.
В крайна сметка котелът е правен по списание/вестник направи си сам и това е точният модел изпълнен в по голям вариант и добавен от мен още един отражател
http://napravisam.net/?p=23602&=1
Не съм сигурен до колко е точно но това е относителната температура на димните газове
Измерения разход за 9 часа реална работа на горелката по брояч на системата е 30 кг. Следователно се падат по 3,33 кг пелети на час работа. Количеството умножено по калоричноста посочена на чувала с пелети, а именно 4600 kcal и КПД на системата прието за 1 се получава че горелката е работила с мощност от 15,33 квт/час.
Т.е относително според моя скромен опит се е получил някакъв относителен баланс между котел и горелка ?

Сега да споделя резулттатите за 24 часа.
В крайна сметка котелът е правен по списание/вестник направи си сам и това е точният модел изпълнен в по голям вариант и добавен от мен още един отражател
http://napravisam.net/?p=23602&=1
Не съм сигурен до колко е точно но това е относителната температура на димните газове
Измерения разход за 9 часа реална работа на горелката по брояч на системата е 30 кг. Следователно се падат по 3,33 кг пелети на час работа. Количеството умножено по калоричноста посочена на чувала с пелети, а именно 4600 kcal и КПД на системата прието за 1 се получава че горелката е работила с мощност от 15,33 квт/час.
Т.е относително според моя скромен опит се е получил някакъв относителен баланс между котел и горелка ?
andy_forresite
- майстор
С безконтактен инфрачервен термометър на кюнеца в нас измервам по 70° на максимална мощност. Не я знам колко точно е тя, но горе-долу 16-17 kw. Не знам как е при твоя термометър. При моят когато показва 44 градуса външно на кюнеца, вътре е 72-73. Тоест не е точно два пъти разликата. Бих приел че вътрешно димът е със 170 гр някъде при това положение. Не съм разгледал линка и не знам каква е конструкцията. Имаш поле за подобрение. Това е сигурно.
Остави колко средно е горила на час. Гледа се крайния разход за денонощие.
Miloslav_Marinov
- напреднал
ср ное 21, 2018 4:46 pmandy_forresite написа: С безконтактен инфрачервен термометър на кюнеца в нас измервам по 70° на максимална мощност. Не я знам колко точно е тя, но горе-долу 16-17 kw. Не знам как е при твоя термометър. При моят когато показва 44 градуса външно на кюнеца, вътре е 72-73. Тоест не е точно два пъти разликата. Бих приел че вътрешно димът е със 170 гр някъде при това положение. Не съм разгледал линка и не знам каква е конструкцията. Имаш поле за подобрение. Това е сигурно.Поедобрение по конструкцията на котела май вече няма на къде, тогава остава въпроса по настройките как чрез тях да им понижа температурат? Май единствения вариант е чрез понижаване на горивото и респективно оборотите на вентилатора т.е. намаляване на мощността на горелката ?
andy_forresite
- майстор
ср ное 21, 2018 2:36 pmMiloslav_Marinov написа: Измерения разход за 9 часа реална работа на горелката по брояч на системата е 30 кг. Следователно се падат по 3,33 кг пелети на час работа. Количеството умножено по калоричноста посочена на чувала с пелети, а именно 4600 kcal и КПД на системата прието за 1 се получава че горелката е работила с мощност от 15,33 квт/час.3,33 кг х 5,35 kw = 17.8 kw. На опаковките надписът е в kcal, а не в kw. Но по-реалистично е пелетите да са 4,5-4,6 киловатови от кг. Да си пишат каквото щат по тия чувалчета, трябва да накарат хората да ги предпочетат пред други пелети, които са примерно 5 kw. Не че не може вторите да са по-калорични от първите. Както и да е. Намаляването на мощността не е добра идея. Само ще удължиш времето на горене. Вместо 9 часа ще гори 10 часа и 20 минути и в крайна сметка ще видиш същото на брояча... който не съм убеден че е верен. Засечи го на 1000 кг да видиш дали съм прав

Miloslav_Marinov
- напреднал
ср ное 21, 2018 5:32 pmandy_forresite написа:Относно киловатите нс пелетите съм 100% съгласен всичко е написано защото просто трябва да го има. А относно броячите са за време на работа, брой запалвания и ей такива неща, няма брояч за изгореното гориво. А да се засича по среден разход ще е доста голяма играчка и доста не точно, защото днес разхода е един утрр е друг. Вече съм в размисли дали да продавам горелката на която сега и е първи сезон и дя взимам готов комплект с мощност около 18-25 квт. Или съответно да търся да купя друг котел, който си е проектиран да си работи на пелети само лошот е, че сега времето е доата гадно за подмяна на котел но ....ср ное 21, 2018 2:36 pmMiloslav_Marinov написа: Измерения разход за 9 часа реална работа на горелката по брояч на системата е 30 кг. Следователно се падат по 3,33 кг пелети на час работа. Количеството умножено по калоричноста посочена на чувала с пелети, а именно 4600 kcal и КПД на системата прието за 1 се получава че горелката е работила с мощност от 15,33 квт/час.3,33 кг х 5,35 kw = 17.8 kw. На опаковките надписът е в kcal, а не в kw. Но по-реалистично е пелетите да са 4,5-4,6 киловатови от кг. Да си пишат каквото щат по тия чувалчета, трябва да накарат хората да ги предпочетат пред други пелети, които са примерно 5 kw. Не че не може вторите да са по-калорични от първите. Както и да е. Намаляването на мощността не е добра идея. Само ще удължиш времето на горене. Вместо 9 часа ще гори 10 часа и 20 минути и в крайна сметка ще видиш същото на брояча... който не съм убеден че е верен. Засечи го на 1000 кг да видиш дали съм прав. Пиши колко чувалчета зареждаш и като стигнеш 67 броя виж дали на броячи са 1000 кг.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература