Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Добре ти е разхода.
Miloslav_Marinov - напреднал
пон ное 19, 2018 3:27 pmandy_forresite написа:
Разходът на въглища ще е по-малък в кг и поради това че никой няма да стане в 5 часа за да запали котела в 5 и 30 :) . А другата причина е че са доста по-калорични от пелетите. Не коментираме смяна на котел. Един и същ котел, твоят котел. Аз не се съмнявам, че експертът е по-ефективен от предишния котел какъвто и да е бил той.
Разбрах за подаване и пауза. Не знам на каква мощност отговарят. Можеш да се ориентираш по температурата на кюнеца на 40-50 см от фукса. Всичко над 130 градуса подлежи на подобрение. Било по котел, било по настройка на горенето... В плевенско е студено, 1 градус е сега и от тази нощ и идните дни нощем няма да е за мъже.
Не мисля че ще има голяма разлика в разхода след изравняване на температурите на 23. Ако допуснем че в 5:30 е 19,5° до 8:30 може да стане 23, така че и да го променяш, и да не го променяш, мисля че няма да се усети по никакъв начин.
Щом не пали до 19 гр значи изолацията е добра. Аз ако изгася в 22 часа при 22 градуса на сутринта в 7:00 ч става 10 в къщурката. В моята стая се будя на 19-20. След 50-ина часа в къщето е студено колкото навън, само дето не духа :lol:
В крайна сметка и на мен не ми говорят тези секунди кой знае какво, но ако се засече колко количество пелети пуска за този интервал от 9.5 секунди може и като се знае колко трае целия цикъл от пускане на пелети до новото им пускане може да се изчисли една оринтировъчна мощност на която е работила горелката. Това също е постижимо като се запише колко време е работила горелката и при положение че се знае разхода и калоричноста на пелетитте какъо еше споменал колегата малко по нагоре
пон ное 19, 2018 9:35 pmMiloslav_Marinov написа:
...
В крайна сметка и на мен не ми говорят тези секунди кой знае какво, но ако се засече колко количество пелети пуска за този интервал от 9.5 секунди може и като се знае колко трае целия цикъл от пускане на пелети до новото им пускане може да се изчисли една оринтировъчна мощност на която е работила горелката. Това също е постижимо като се запише колко време е работила горелката и при положение че се знае разхода и калоричноста на пелетитте какъо еше споменал колегата малко по нагоре
24,3 киловата за час при условие, че капацитета на шнека е 30 кг за час.
Лесно може да се пресметне, според действителния капацитет. Има значение и калоричността и КПД на котела, но калоричността обикновено няма особени разлики. Приемам КПД за 80%. Се ни лъжат с калориите на пелетите.
пон ное 19, 2018 9:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон ное 19, 2018 9:35 pmMiloslav_Marinov написа:
...
24,3 киловата за час при условие, че капацитета на шнека е 30 кг за час.
Лесно може да се пресметне, според действителния капацитет. Има значение и калоричността и КПД на котела, но калоричността обикновено няма особени разлики. Приемам КПД за 80%. Се ни лъжат с калориите на пелетите.
Т.е. на такава мощност ми е работила горелката ли или е просто дадено като пример, защото честно казано ми е напълно непонятно как трябва да се изчисли май, ако го има някъде обяснено бих се радвал да споделите и да го погледна. А относно калориите на пелетите май ще де окажат че са написани на чувала, защото така трябва да бъде
пон ное 19, 2018 11:37 pmMiloslav_Marinov написа:
...
Т.е. на такава мощност ми е работила горелката ли или е просто дадено като пример, защото честно казано ми е напълно непонятно как трябва да се изчисли май, ако го има някъде обяснено бих се радвал да споделите и да го погледна....
Не е трудно да се сметне.
Дал си само 2 параметъра от уравнението, та другите си ги нагодих.
Подава 9,5 секунди, почива 36. Това е 9,5+36=45,5 цикъл.
Един час е 3600 секунди, делим на 45,5 цикъла и получаваме 79 и малко цикъла за час.
Приемаме ги за 79.
Ако знаем колко хвърля шнека за час, /приел съм 30кг./ делим на 3600 и получаваме капацитета на шнека за секунда. Умножаваме по 9,5 секунди, умножаваме по циклите за час 79 и получаваме колко реално пелети е подал шнека в горелката- 6,25кг. пелети.
Умножено по калоричността, умножено по %КПД /приел съм, че е 80%/ и получих горната циВра. ЦиВра си е, особено като се купуват, пустите пелети.
Трябва да си замериш капацитета на шнека и да видиш на чувалите какво пише.
За по лесно, Бай Брадъра беше направил една табличка. Само въвеждаш и тя си ги смята.
Благодаря за обяснението! :partyman:
Сега да споделя резулттатите за 24 часа.
В крайна сметка котелът е правен по списание/вестник направи си сам и това е точният модел изпълнен в по голям вариант и добавен от мен още един отражател

http://napravisam.net/?p=23602&amp=1

Не съм сигурен до колко е точно но това е относителната температура на димните газове
Прикачен файл:
IMG_20181121_142425_799.jpg

Измерения разход за 9 часа реална работа на горелката по брояч на системата е 30 кг. Следователно се падат по 3,33 кг пелети на час работа. Количеството умножено по калоричноста посочена на чувала с пелети, а именно 4600 kcal и КПД на системата прието за 1 се получава че горелката е работила с мощност от 15,33 квт/час.
Т.е относително според моя скромен опит се е получил някакъв относителен баланс между котел и горелка ?
andy_forresite - майстор
С безконтактен инфрачервен термометър на кюнеца в нас измервам по 70° на максимална мощност. Не я знам колко точно е тя, но горе-долу 16-17 kw. Не знам как е при твоя термометър. При моят когато показва 44 градуса външно на кюнеца, вътре е 72-73. Тоест не е точно два пъти разликата. Бих приел че вътрешно димът е със 170 гр някъде при това положение. Не съм разгледал линка и не знам каква е конструкцията. Имаш поле за подобрение. Това е сигурно.
Остави колко средно е горила на час. Гледа се крайния разход за денонощие.
ср ное 21, 2018 4:46 pmandy_forresite написа:
С безконтактен инфрачервен термометър на кюнеца в нас измервам по 70° на максимална мощност. Не я знам колко точно е тя, но горе-долу 16-17 kw. Не знам как е при твоя термометър. При моят когато показва 44 градуса външно на кюнеца, вътре е 72-73. Тоест не е точно два пъти разликата. Бих приел че вътрешно димът е със 170 гр някъде при това положение. Не съм разгледал линка и не знам каква е конструкцията. Имаш поле за подобрение. Това е сигурно.
Остави колко средно е горила на час. Гледа се крайния разход за денонощие.
Поедобрение по конструкцията на котела май вече няма на къде, тогава остава въпроса по настройките как чрез тях да им понижа температурат? Май единствения вариант е чрез понижаване на горивото и респективно оборотите на вентилатора т.е. намаляване на мощността на горелката ?
andy_forresite - майстор
ср ное 21, 2018 2:36 pmMiloslav_Marinov написа:
Измерения разход за 9 часа реална работа на горелката по брояч на системата е 30 кг. Следователно се падат по 3,33 кг пелети на час работа. Количеството умножено по калоричноста посочена на чувала с пелети, а именно 4600 kcal и КПД на системата прието за 1 се получава че горелката е работила с мощност от 15,33 квт/час.
3,33 кг х 5,35 kw = 17.8 kw. На опаковките надписът е в kcal, а не в kw. Но по-реалистично е пелетите да са 4,5-4,6 киловатови от кг. Да си пишат каквото щат по тия чувалчета, трябва да накарат хората да ги предпочетат пред други пелети, които са примерно 5 kw. Не че не може вторите да са по-калорични от първите. Както и да е. Намаляването на мощността не е добра идея. Само ще удължиш времето на горене. Вместо 9 часа ще гори 10 часа и 20 минути и в крайна сметка ще видиш същото на брояча... който не съм убеден че е верен. Засечи го на 1000 кг да видиш дали съм прав :) . Пиши колко чувалчета зареждаш и като стигнеш 67 броя виж дали на броячи са 1000 кг.
ср ное 21, 2018 5:32 pmandy_forresite написа:
ср ное 21, 2018 2:36 pmMiloslav_Marinov написа:
3,33 кг х 5,35 kw = 17.8 kw. На опаковките надписът е в kcal, а не в kw. Но по-реалистично е пелетите да са 4,5-4,6 киловатови от кг. Да си пишат каквото щат по тия чувалчета, трябва да накарат хората да ги предпочетат пред други пелети, които са примерно 5 kw. Не че не може вторите да са по-калорични от първите. Както и да е. Намаляването на мощността не е добра идея. Само ще удължиш времето на горене. Вместо 9 часа ще гори 10 часа и 20 минути и в крайна сметка ще видиш същото на брояча... който не съм убеден че е верен. Засечи го на 1000 кг да видиш дали съм прав :) . Пиши колко чувалчета зареждаш и като стигнеш 67 броя виж дали на броячи са 1000 кг.
Относно киловатите нс пелетите съм 100% съгласен всичко е написано защото просто трябва да го има. А относно броячите са за време на работа, брой запалвания и ей такива неща, няма брояч за изгореното гориво. А да се засича по среден разход ще е доста голяма играчка и доста не точно, защото днес разхода е един утрр е друг. Вече съм в размисли дали да продавам горелката на която сега и е първи сезон и дя взимам готов комплект с мощност около 18-25 квт. Или съответно да търся да купя друг котел, който си е проектиран да си работи на пелети само лошот е, че сега времето е доата гадно за подмяна на котел но ....

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: