Най - вълнуващия въпрос зимно време.
genaid_03 - напреднал
пон ное 26, 2018 9:11 amestzvetanov написа:
пон ное 26, 2018 9:00 amgenaid_03 написа:
пон ное 26, 2018 8:51 amestzvetanov написа:

Съдейки по настройките, които по принцип се правят, да нормално е. Теб какво те притеснява и как во искаш да постигнеш?
Преди термоглавите ми бяха на последната степен и не загасваше, сега след като съм ги направил на предпоследна степен за първи път ми се случва да изгася и след това отново да се запалва и малко се притесних. По този начин не се ли натоварва запалката повече, тъй като постоянно се вкл. за да пали пелетите.
За запалката си абсолютно прав. Хубаво е ако може така да си направиш настройките, че на минимална мощност да не гасне в сравнително топло време, а в студеното време на максимална мощност да може да ти достига зададените параметри та дори и да ги надвишава.
Благодаря, ще пробвам с нови настройки :)
nikrum - специалист
За всички които искат да управляват по темп на водата за аурига моделите имат Пар 76 .стойност 1 е за работа по темп на стаята с фабричния термостат ; стойност 2 е за работа в режим на водогреен котел т.е.по вода.
На пръв поглед всичко изглежда нормално. В какъв режим работи, имам предвид цял ден ли работи за да си поддържа зададените параметри или се гаси по някое време през деня или нощта и после, като запали трябва да наваксва зададените параметри. Що се отнася до параметрите, имайки предвид, че си задал 55 градуса на водата, аз лично бих променил параметри 67 на 53 и пар. 68 на 48 за да не ти върти студена вода в радиаторите и да се намали евентуален конденз на водната риза в следствие на студената вода, също така бих направил параметри 95 и 96 на стойност 7 за да може по-ефективно да управлява модулацията по вода. Параметър 55 също може да го намалиш на 70 или 75 примерно защото това 160 отговаря на 320 градуса на газовете и на практика топлиш комина и атмосферата. Имай предвид, че ако промениш параметрите особено 67 и 68 както съм ти казал ще трябва да изчакаш няколко часа докато камината влезе в новия режим на водата.
[/quote]

Благодаря за помощта. Камината работи на AUTO почти цял ден, като я гася към 22,00ч. и се включва в 06,00ч. Като при включване дава на макс за да навакса, затова мисля и нощно време да я оставам да работи на по ниска стайна Т.
nikrum - специалист
Вчера направих турболатори от шина 2 см ширина .11 парчета по 101 см и ги пуснах директно в димните тръби без никакви окачвачи или фиксатори.Сега държи същата темп на водата с 15 гр по ниски димни газове.Има смисъл!!! Шините се правят за час с два ключа тип френски или раздвижени или папагал като се посуква на 2 оборота.

Прикачен файл

IMG_20181126_093422.jpg Шина 20/1/101 мм
martolk - специалист
Здравейте, колеги!

Не съм потребител на Ecospar, но познат ме помоли за съдействие с настройките на една такава. Извинявам се предварително, че ще повдигна въпроси, на които вероятно има отговор назад в темата, но нямам възможност да изчета всички 200 страници, за да отсея информацията.

Въпросите са ми следните:

Кой/кои параметри трябва да бъдат променени, така че да модулира по температура на водата, а не по температура на димните газове или температура от стайния термостат? Искам да изключа стайния термостат.

Кои са параметрите, които отговарят за времето подаване на гориво и въздух за всяка една степен?

Кой е параметъра за това, да не се гаси, а да влезе в поддържане след подминаване на температурата на водата и от къде може да се зададе да изгаси, да речем след 60 минути прекарани в поддържащата степен или при прегряване от 5 градуса от зададената температура на водата?

Благодаря предварително!
estzvetanov - специалист
пон ное 26, 2018 10:14 ammartolk написа:
Здравейте, колеги!

Не съм потребител на Ecospar, но познат ме помоли за съдействие с настройките на една такава. Извинявам се предварително, че ще повдигна въпроси, на които вероятно има отговор назад в темата, но нямам възможност да изчета всички 200 страници, за да отсея информацията.

Въпросите са ми следните:

Кой/кои параметри трябва да бъдат променени, така че да модулира по температура на водата, а не по температура на димните газове или температура от стайния термостат? Искам да изключа стайния термостат.

Кои са параметрите, които отговарят за времето подаване на гориво и въздух за всяка една степен?

Кой е параметъра за това, да не се гаси, а да влезе в поддържане след подминаване на температурата на водата и от къде може да се зададе да изгаси, да речем след 60 минути прекарани в поддържащата степен или при прегряване от 5 градуса от зададената температура на водата?

Благодаря предварително!
Здравей,
за да ти модулира по вода най-лесно е да зададеш стайна температура на максимално възможната. По горе имаше мнение че може и да зададеш параметър 76 на стойност 2, което значи котел и така да изключиш влиянието на стайния термостат, тази опция не съм я пробвал, а и не съм сигурен дали на всички контролери е актива ( може да се променя, а не е заключена).

При тези камини може да променяш само праметрите на минималната и максималната степен, другите междинни стойности контролера сам си ги изчислява (заключени са за промяна).
За промяна подаването на пелети параметирите са 10 за минимална мощност и 18 за максимална мощност.
Съответно за оборотите на вентилаторите (Въздуха), параметър 24 е обороти на вентилатора на минимална мощност, а параметър 28 е обороти на вентилатора на максимална мощност.

Относно хистерезиса на температурата на водата, това са параметри 95 и 96, стойностите им отговарят на темепературата под и над зададената на водата, ако примерно са зададени стойности 5 на параметрите и температура на водата да кажем 55 градуса то, когато водата достигне стойност 60 градуса печката ще угасне, а след като водата достигне 50 грудуса ще започне да пали. При достигане на зададената температура камината ще започне да намалява мощността за да се опита да я поддържа в зададените граници.
martolk - специалист
Сърдечно благодаря за бързия отговор!
Мисля, че ще се ориентирам, след съдействието. До колкото виждам, не е много "измислен" контролера. Горд съм, че българите от Натурела са направили нещо, в пъти по-добро от повечето конкурентни продукти.
nikrum - специалист
пон ное 26, 2018 11:13 ammartolk написа:
Сърдечно благодаря за бързия отговор!

Мисля, че ще се ориентирам, след съдействието. До колкото виждам, не е много "измислен" контролера. Горд съм, че българите от Натурела са направили нещо, в пъти по-добро от повечето конкурентни продукти.
Когато или ако се скапе fumis контролера ще пробвам с натурелата...
съб ное 24, 2018 10:54 amnelim написа:
пет ное 23, 2018 4:37 pmИвоХ написа:
Здравейте колеги.
От година ползвам Minima с настраойките вече се оправям доста добре.
Имам желание да я направя така, че да мога да я паля и гася онлайн.
Ако не бъркам, тъова може да стане ако съвържем реле, което да се управлява онлайн към допълнителния изход от зад на камината.
Някой дали го е пробвал?
Аз ползвам с bBoil, но има и доста по-евтини решения - примерно Sonoff или всяко друго реле на базата на esp8266 или esp32.

Само внимавай че Sonoff е релето пуска директно 220волта и трябва да сложиш друго реле, което да отваря и затваря веригата отзад на изхода за външен термостат.
Благодаря за бързия отговор.
Това с релето ми е ясно, моля да ми припомните кой параметър трябваше да се промени за да работи камината по външния термостат?
martolk - специалист
PAR 76 -> 2

Колегата по-горе го споменава.

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: