Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Boyan - специалист
пет ное 30, 2018 9:45 pmБилян написа:
Тази помпа я купих втора употреба като ми казаха че е ползвана за охлаждане но реших че ме лъжат. Но щом на тази при теб кожухотръбни са на вътрешния кръг може би и тази да е така и наистина да е правена за охлаждане. А аз да сам решил че правените са за сондажа. Ама идваха да я зареждат от фирмата и не казаха нищо. Само че санира 1.4 кг фреон 22 така и не тръгна казаха компресори и си отидоха. От четеното до тук взех амперклещи и допълних докато тока стана около номиналния и капилярката спря да съска тръгна но не е добре. Затова искам да я преправя но не мога да си определя дюзите на трв и разните филтри и ресивъри които въобще липсват къде да ги поставя с заварките ще се справя работя като механик в една фирма и сам заварявал доста хидравлични тръби имам и инструменти
Често се казва "компресор" , когато техника не знае или не му се занимава .
За да стане добре е по-разумно да я преправите , както сте решил.
Дайте да видим кои са пластинчатите топлообменници .
Ако лепенките не се четат , може да им премерите размерите без изолацията .
Hursa - майстор
За съжаление не мога да си обясня как влияе (освен може би "хидравлично") и да намеря аналогия между
съб дек 01, 2018 10:08 amBoyan написа:
... неправилно изчислен рекуператор
и другите изброени причини - за които мисля, че разбирам как влияят в случая
При ТП. вода-вода се случва при запушване или дефект в дроселиращата система , молко количество на фреона ...
Билян - специалист
Топлообменниците са kaori k095-34b ако стават ще купя още един и започвам. трв какви да търся. Смятах скороста на потока както ми казахте излиза 1.33 мисля че е добре
валкиса - специалист
ТРВ то не е интересно ,виж дюзата е важна.
Билян - специалист
Според мен е тех-2 на данфос с дюза 5 но това дали е така не сам сигурен.
Boyan - специалист
съб дек 01, 2018 9:00 pmБилян написа:
Според мен е тех-2 на данфос с дюза 5 но това дали е така не сам сигурен.
Много правилно се ориентирате !
Търсим 5-7 градуса на изпарение и температура на кондензация 35 -50 .
Дори ако можем се опитваме да изпаряваме на още по-висока температура .
Не бива да ви притеснява , че Данфос калкулират почти 22 киловата на 55 градуса
кондензация при + 10 изпарение , а компресора е с мощност 16,6 киловата изтегляне .
Настройката му е с доста голям захват .
При тези изпарители няма нужда от външна изравнителна линия .
съб дек 01, 2018 6:49 pmБилян написа:
Топлообменниците са kaori k095-34b ако стават ще купя още един и започвам. трв какви да търся. Смятах скороста на потока както ми казахте излиза 1.33 мисля че е добре
Стават и за изпарител и за кондензатор, при тази мощност на компресора .
Все пак , едни още 6 пластинки в изпарителят биха били само от полза.
Ако някой сега си проектира машина, и има ограничен бюджет , е по-разумно да намали кондензатора на 30 пластини, а
изпарителя да увеличи на 40 .
Boyan - специалист
съб дек 01, 2018 5:48 pmHursa написа:
За съжаление не мога да си обясня как влияе (освен може би "хидравлично") и да намеря аналогия между
... неправилно изчислен рекуператор
и другите изброени причини - за които мисля, че разбирам как влияят в случая
При ТП. вода-вода се случва при запушване или дефект в дроселиращата система , молко количество на фреона ...
Просто увеличава температурата на парите преди компресора .
Погледнете с колко пада разрешената от производителя температура на кондензация, при подаване на
пари с температура 25 градуса .
Ако имаме термопомпа , работеща при изпарение -5 градуса и прегряване на парите с 10 градуса , ни се разрешава
кондензация до 60 .
Но ако вдигнем температурата на парите на входа на компресора на 25 градуса , вече ни е забранено да работим
при кондензация над 50 .

Прикачен файл:
Характеристики на ZR81.jpg
Характеристики на ZR81.jpg (111.13 KиБ) Видяна 2433 пъти
Билян - специалист
Този който трябва да купя ще взема по голям на единия компресор а за трв какво да сложа за фреон 22 без изравнител. За филтри и ресивъри какви да са
шоп - майстор
нед дек 02, 2018 12:52 pmBoyan написа:

Просто увеличава температурата на парите преди компресора .
Погледнете с колко пада разрешената от производителя температура на кондензация, при подаване на
пари с температура 25 градуса .
Ако имаме термопомпа , работеща при изпарение -5 градуса и прегряване на парите с 10 градуса , ни се разрешава
кондензация до 60 .
Но ако вдигнем температурата на парите на входа на компресора на 25 градуса , вече ни е забранено да работим
при кондензация над 50 .
Боян, за пореден път сте полезен и ме карате да се замисля. Този път относно рекуператора. Знаете, че вече е купен, но се замислих дали мастото му е преди субкулера, както е на схемата или след него? :?

Прикачен файл

Термопомпа вода вода.jpg
Термопомпа вода вода.jpg (93.28 KиБ) Видяна 2431 пъти
Boyan - специалист
нед дек 02, 2018 1:00 pmБилян написа:
Този който трябва да купя ще взема по голям на единия компресор а за трв какво да сложа за фреон 22 без изравнител. За филтри и ресивъри какви да са
Термопомпите вода вода работят в едни почти постоянни условия, като поради тази причина не изискват големи ресивери .
Дори 1 за високото и 1,5 литра за ниското са достратъчни , но повечето такива са изработени с малки тръби .
И на практика сме ограничени от присъединителните диаметри. Гледате си размерите на високото и ниското на компресора и си купувате ресивери с такива присъединителни размери, или в най-лошият случай с малко по-малки (не се препоръчва).
Примерно ако е на смукателна 22мм , може да минете на 19мм, заради късите дължини на дръбите .
Ресивера за високо е след кондензатора и понеже там е предимно течна фаза, е нормално да е на тръби Ф12.
След него е само течна фаза и ако сложите филтъра на това място , може да е както на ф12 , така и на ф10 .
В последно време се слагат масово по този начин след турски и китайски ресивери , поради съмнения за стружки и ръжда в ресиверите.
пет ное 30, 2018 9:45 pmБилян написа:
Ама идваха да я зареждат от фирмата и не казаха нищо. Само че сабира 1.4 кг фреон 22 така и не тръгна казаха компресори и си отидоха.
Те са казали , че събира 1,4 кг R22 , ама някой погледнал ли е , че компресора е за R407 ? :shock: :?
Вземете си ТРВ ТХ2, или ако не ви се струва скъпо ТZ2 с пета дюза и MOP 15 .
Ако си купите и наблюдателно стъкло или филтър с оченце, зареждането ще стане много лесно и бързо .

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: