Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Pooh - майстор
Пич, стига си благодарил - снимки на помещението и най-вече на ъглите (те винаги са най-проблемни), проверка на здравината на гипса (80-те вече яко се пресичаше за да имаш повече време и да не батисваш материал, който можеше да се открадне) и да ти почваме шпакловката ... Все пак може да се наложи да се крътне някъде, да се запечата нещо или да се бие една основа - я грунд, я тераколец ... може ли да се гадае така на сляпо? Без да си провериш сам нещата и да пляснеш някоя снимка ... и Майстор Манол не мож ти помогна.
faicho74 - помощник
ОК.Оставям темата отворена докато ви пратя снимки(Утре-други ден).Аре и умната...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
faicho74 написа:
Мисьлта ми беше за малко трикчета като например:може ли вьрху стара шпакловка(чист гипс) да се нанасят новите материали(готова гипсова шпакловка).Тя е готова за работа,докато чистия гипс трябва да се омесва с Ц 200 или нещо друго.Под чист гипс разбирам гипс от старото време,щото шпакловката е от строежа на блока(1980.. и).Мога ли да нанасям теракол директно вьрху чистата панелка и да залепя плочки.За нивелиране и други пинизи сьм наясно.''Не сьм толко тьп колко изглеждам-по тьп сьм'' :roll:
Върху гипсова шпакловка могата да се нанасят съвремемните шпакловки. Трябв ада не се забравя, че се шпаклова върху здрава чиста и суха повърхност. Ако имаш нужда от разяснения какво е здрава чиста и суха повърхност, ще ти се обясни.
Върху панле могат да се лепят плочки. Отново да е чиста повърхността. Полага се контактен грунд за елиминиране на неизбежните замърсявания, изравнява се и се лепи. Сиреч теракол директно не бива да нанасяш. Пък и без това е по-добре да ползваш флексово лепил (терафлекс примерно)
От така поставения ти въпрос не виждам нужда някъде да набраздяваш и изобщо да грапавиш повърхностите.
Действай. Удовлетворението ти накрая ще е поне 3 пъти по-голямо, ако сам си го правиш ремонта. Веднъж от това, че местиш парите за труд от левия в десния джиб. Втори път заради това, че не се ядосваш с майстори и не си губиш времето да ги дебнеш какво ще осерат. Трети път заради гордостта от делото на ръцете ти.
Justy - майстор
Стефан написа:
Justy,
Аз съм реален човек, и смятам, че разсъждавам реално. Според мен, де. Видял съм и 2, и 200. Както и ти. Не разбирам къде се пресичат нашите разбирания?
Стефане, извинявай, но не прочетох докрай постинга ти. Спънах се на - средната класа. Такава у нас няма и няма да има. Знаеш добре какво е в Германия средна класа. А качествени хора има от всички прослойки и етноси, ако щеш. Държавата я няма.
Master_Kenobi - V.I.P.
faicho74, Ники, изчетох ти темата, брат, ама нещо не се чувствам да съм ти приятел по неволя. :-D Освен това, още от първия пост те заподозрях, че или имаш някакво извратено чувство за хумор, или си от ония типове с безграничен оптимизъм и вродена болчнична лъчезарност и в момента ни пробваш как реагираме на неадекватни въпроси. (Справка: прочети си пак първото мнение... Аз не разбрах от къде е теча - от стените или от тръбите. Не разбрах къде са ямите, и какво общо има гипсова шпакловка с лепене на плочки. На практика нищо не разбрах, освен това, че лудваш в магазини - споко, не си само ти така :-D Може и аз да съм тъпият, ама не задавай ако обичаш гатанки.)
Прочетох цялата тема, ама подозрението остана... Знам ли. :?

За това, бих желал да ми отговориш (ако искаш) на два контролни въпроса, да знам дали да отварям тая тема повече:
- Какво е маламашка? (Без да четеш Гугъл и да питаш някой, ако може.) Нали се сещаш, че се обяснява на човек, който малко от малко вдява...
- Защо искаш да си правиш сам ремонта? За това ли:
faicho74 написа:
Та исках да кажа че искам сам да си направя ремонта доколкото мога с ваша помощ за да му се наслаждавам занапред пьк и сам да сьм си виновен ако нешто се обьрка
(като наслаждението не е сигурно)
Или защото искаш да икономисаш?

П.П. Пък и щом предизвика бат` ти Стефко да словоблудства в темата, нещата ти с обучението тук се усложняват драстично, да знаеш. :-D :-D :-D
silllveto - Майсторица
И аз да се включа "барабар Петко с мъжете". Ако шпакловаш вместо гипс + С200, слагаш гипсово лепило, което е същото. За измазване съм чула, че за основа се пръска с четка разтвор от С200, пясък и теракол(май беше). За ток и вода аз лично викам специалисти. Нали знаеш че евтиното излиза скъпо.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
"...за основа се пръска с четка разтвор от С200, пясък и теракол" Според теб защо е това? Какво се постига?
БАШ МАЙСТОР - специалист
бе много груби мнения и съвети то не бяха дипломи ,жителства ,..................А човека иска ,да си го НАПРАВИ САМ!преценил си е възможностите и е решил!въпреки сложноста на материята "гипс",за едни сложно ,за други родно............все някой добър човек ще помогне
silllveto - Майсторица
n_a написа:
"...за основа се пръска с четка разтвор от С200, пясък и теракол" Според теб защо е това? Какво се постига?
Са ще се изпитваме ли? Да се хване мазилката, това е старо жилище.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Сега ще се засягаме ли...
Питам, защо точно пясък Ц200 и теракол. Любопитно ми е. Това ми е слабост. Или сила.
Понеже теракол е баш Ц200+пясък+цимент.
Но явно само аз си задавам въпроси как и защо действат нещата.

Тема "МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ЗА ЕДИН НОВОБРАНЕЦ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: