Най - вълнуващия въпрос зимно време.
В. Рангелов, голям буфер, с голям котел, на малко жилище означава– Всяко палене ще е на изстинал котел и конденз, въпреки трипътния. Не го бъркайте с клишета, че вече се е набълбучил!
Котела трябва да изстива заедно с буфера и при палене, водата в него да не е по студена от 40-45 градуса.
GreykoExp50RB50 - специалист
пет дек 07, 2018 1:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Е какво не разбра от трите?
Температура, на вода, няма да се променя.
Температура, в стаите, може да не се променя.
Разхода ще падне, не много и не за този отрязък от сезона. За целия сезон ще е значителен.
Има и четвърто, а може и повече пръсти да свие някой спец.
Двайската ще ти е много по удачна в преходните сезони, когато е по топло. Ми има минимална от 5 киловата, дето може и още малко да се намали.
Педесятката колко и е минималната, 10....12???
Тая ламя ще изгори кило пелети само за себеси, после докато почне да те грее и на секундата трябва да гаси. После кара по инерция още 5 километра- ай пак ненужен харч.
С бентли също можеш да ходиш на фитнес, но ще изгориш повече бензин, отколкото калории.
Ако идеш пеш или с колело, напред си.
Самият Лазар беше писал някога, че топли над 200 квадрата с 20 киловатов Експерт.
Дали не е сгрешил?!!
Съгласен съм с теб,и нямам намерение(а може би и правото след като се е стигнало дотук),да споря.Просто си изяснявам разликите и ги асимилирам!
Ще сменя главата с 20кв.,ще монтирам трипътен антикондензен вентил,ако е нужно и още една помпа за към радиаторите(ако съм схванал ясно),смисъл едната да върти котела до вентила ,а другата към радиаторите.,след като отвори и водата е затоплена.

Ако някой има желанието поне да даде телефона си за да може по лесно да се комуникира ,за да не става това може ли,това трябва ли,а това как да е...

Благодаря за отговора!
Системата ще стане и ще тръгне адекватно няма начин!
пет дек 07, 2018 1:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
В. Рангелов, голям буфер, с голям котел, на малко жилище означава– Всяко палене ще е на изстинал котел и конденз, въпреки трипътния. Не го бъркайте с клишета, че вече се е набълбучил!
Котела трябва да изстива заедно с буфера и при палене, водата в него да не е по студена от 40-45 градуса.

Това "вече се е набълбучил" е най-омразната ми фраза,няма значение какво е станало и дадено,най-малко пък за пари!
Въпросът е след това как ще се реагира(мое си мнение без да засягам никой)
jolobg - специалист
пет дек 07, 2018 1:30 pmGreykoExp50RB50 написа:
...,ще монтирам трипътен антикондензен вентил,ако е нужно и още една помпа за към радиаторите(ако съм схванал ясно),смисъл едната да върти котела до вентила ,а другата към радиаторите.,след като отвори и водата е затоплена.
...
Системата ще стане и ще тръгне адекватно няма начин!
Препоръчвам ти да мислиш за втора помпа след като направиш малкия кръг по начина, който ти описах. Този вентил затваря достатъчно добре, за да е нужна втора помпа, но с една уговорка - настоящата помпа да има дебит в излишък, т.е можеш да я превкл. на по-висока степен за да компенсира "просълзяването" на вентила. И още нещо, много важно условие е да поддържаш мин. температура на водата в котела 62-63 град (Отнася се за вентила, който ти предложих. Има и други вентили, които работят на по-ниска температура, но 1 7766 13/14 затваря байпаса по-добре от повечето). Ако е по-ниска, вентила няма да е затворил напълно и е възможно дебита през радиаторите да ти е малък, което може да бъде и плюс за твоите преоразмерени радиатори. Ако и регулирането на дебита през малкия кръг (~10% от общия дебит) не даде резултат, тогава може и да ти трябва втора помпа За сега не виждам смисъл да си усложняваш още повече живота. Прави нещата едно по едно. Първото май трябва да е смяна на главата (на горелката, де :-D ).
andy_forresite - майстор
Този е с изнесен осезател. На мястото на синята капачка (отгоре на снимката) се завива термостатична глава, от която излиза една 180-200 мм дълга тънка "тел", на края на която е осезателят. Само главата за него е около 40-45 лева. Пак е по-евтин вариант от този: https://stema.bg/index.php?route=produc ... uct_id=995
Този модел на Херц има две модификации - единият затваря напълно, другият не. Тези вентили се използват за бойлери, подово отопление ... и за твърдогоривни котли също. А Есбе-то става само за котел така като гледам, но не знам защо си мисля че са по-добри от херц-овете с термоглава и възможност за настройка на градусите на смесване.
Монтажът на такъв херц ще изглежда малко странно :? на фона ЕСБЕ. Както е на снимката стрелката надясно е посоката, в която вода се е смесила. Насам трябва да ти е входът на котела (долу, връщащата вода). Сега малко пространствено мислене. Представи си че термоглавата седи отдясно и водоравно. При това положение изходът надолу е за смесена вода (спрямо зададената на термоглавата - от 30 до 70°); отгоре е горещата от котела, а напред е към радиатори. Сега го свържи с котела на мястото 300 мм с тръби и след това си представи Есбе. Всъщност него няма какво да си го представяш. Само да не се обърка посоката. Възможностите са две и едната е правилната, но тя е указана със стрелка - червената е към входа на котела.
С холендри (3 броя да не забравиш, размер 1 1/4") ще ти трябват и три женски прехода ППР към метал, пак 1 1/4.

Jolobg показва Херц с пряко действие. Монтира се като Есбе-то. Не разбирам какво се постига с този кран на байпаса. Притварям го. Ще прибутва повече вода към радиаторите, но дали вентилът ще успее да смеси водите за да докара в котела 55-63? Работният елемент вътре няма ли да се премести в посока да пуска към котела и да се притвори към радиаторите в по-голяма степен? Така водата ще се движи бавно... :? А, Jolobg, този вент няма ли да затвори напълно (без 10%) чак при връщаща 63°? Според мен това никога няма да стане. Може би 80 гр задание, пълна мощност с помпа на максимум да е възможно.
Първият съм, който си дава телефона /номера/, освен първият Филматори. Хахаааа, пише му го в подписа, а и на още някои.
пет дек 07, 2018 2:41 pmТрифон П.Трифонов написа:
Първият съм, който си дава телефона /номера/, освен първият Филматори. Хахаааа, пише му го в подписа, а и на още някои.
Нещо не те разбрах!?! :-D
Rumen89 - специалист
пет дек 07, 2018 2:44 pmGreykoExp50RB50 написа:
пет дек 07, 2018 2:41 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нещо не те разбрах!?! :-D
Според мен си за стаен термостат! След това може ако не ви харесва да търсите алтернативни начини. Аз бях с РБ 20 после взех глава от 30 kw. В преходните периоди ползвах стайният термостат сега в по студеното време горелката работи по термоглави без да се гаси. Защото самата къща не ми позволява да подържа една и съща температура когато изключи стайният термостат.
markoscbr - специалист
пет дек 07, 2018 7:57 amandy_forresite написа:
Отговорил съм му на всички въпроси един под. Нищо не му предлагам, за нищо не го уговарям и нищо не афиширам. Тук личните се виждат с цифра в началото на tab-а. В други форуми излизат като плакат като си влезеш в профила. За редовните посетители на тази тема това щеше да е едно много скучно, досадно и отегчително четиво.

markosbcr, нали не мислиш че съм те подвел умишлено? Би ли казал какво означава "нищо общо"?
Може би не си искал но така се получи ,а на нищо общо, отговарям така прекален светец и богу не е драг :yawinkle:
Пратих ти ЛС с номера си, ама що ли не го написах тука?
0888 585 289. Името отговаря на профила.

Маркони, Анди не е искал. Мир и любоф!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: