• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Привет на всички! Я сега и аз да кажа някоя дума за Емташ-а, белким съм полезен на някой... В експлоатация е от 3 месеца вече, само че при мен не е въпросния 3-ходов - EK3G/S30, а е четири ходов EKY/S30. Има топлообменник на фукса (фабрично) и температурата на изгорелите газове е около 70 градуса (поне според термометъра на Парксайд). Горя само въглища (калибрирани от Топливо). Къщата е 150 м2, но е много добре изолирана и поради тази причина работят само 4 радиатора и 180 лт бойлер, от общо 10. Поддържам температура от 24 градуса през деня и 21 през нощта, със стаен термостат. За сега, през последния студен месец, горя около 100 кг въглища седмично. Котела е, пак казвам четириходов и цената му миналата пролет, беше 2736 лв с ДДС и доставка + помпа. Няма да казвам от къде, да не стане реклама... Много съм доволен, безпогрешен котел, непретенциозен и прост... Още се колебая дали да не му сложа една Натурела, заради помпата на бойлера, тъй като оригиналния контролер може да управлява само една помпа а аз му сложих две... Няма нужда от запалка ако горите въглища, при мен се разпалва дори след 10 часа (без да му подавам гориво в спящ режим). Чистя го два пъти седмично за по 15 мин. Това е в общи линии, ако имате въпроси, с радост ще помогна, телефона ми е 0876003411.
gnt69 - майстор
нед дек 16, 2018 6:40 pmzaksofon написа:
Още се колебая дали да не му сложа една Натурела, заради помпата на бойлера, тъй като оригиналния контролер може да управлява само една помпа а аз му сложих две...
Браво един доволен ползвател. Не пипай управлението с това таман работи добре, вместо да му купуваш цяло управление сложи един контактен термостат да управлява помпа бойлер. :partyman:
zaksofon - специалист
нед дек 16, 2018 7:11 pmgnt69 написа:
Още се колебая дали да не му сложа една Натурела, заради помпата на бойлера, тъй като оригиналния контролер може да управлява само една помпа а аз му сложих две...
Браво един доволен ползвател. Не пипай управлението с това таман работи добре, вместо да му купуваш цяло управление сложи един контактен термостат да управлява помпа бойлер. :partyman:
Е да, помпата на бойлера се управлява от диф. термостат за слънчев колектор, но, проблема при това управление е, че бойлера се топли, само когато гори котела за основния кръг. Иначе казано - падне ли температурата под 49 градуса на водната риза (зададени на диф. термостат от мен), бойлера не се грее. А бързо свършва топлата вода, първо, защото имаме един от онези малки терористи, второ, защото е с две серпентини и по презумпция, тази на котлето е горната (малка) серпентина (долната е за колектора) и трето, котела със стаен термостат, работи по средно 3 пъти на ден, за по максимум 2 часа. Ако му сложа Натурела, котела ще работи, когато трябва (автономно), само за бойлера, да кажем два пъти по половин час на ден повече. С оригиналния контролер, както е сега, пестя гориво, защото топлото е предвидено само за големия кръг, но Натурелата има модулация и затихващи режими, където ще добавя още по-висока степен на оптимизация, въпреки работата заради втората помпа. Или поне, аз така смятам... Но приемам всякакви размишления по темата.
dan4o68 - специалист
Привет на всички! Я сега и аз да кажа някоя дума за Емташ-а, белким съм полезен на някой... В експлоатация е от 3 месеца вече, само че при мен не е въпросния 3-ходов - EK3G/S30, а е четири ходов EKY/S30. Има топлообменник на фукса (фабрично) и температурата на изгорелите газове е около 70 градуса (поне според термометъра на Парксайд). Горя само въглища (калибрирани от Топливо). Къщата е 150 м2, но е много добре изолирана и поради тази причина работят само 4 радиатора и 180 лт бойлер, от общо 10. Поддържам температура от 24 градуса през деня и 21 през нощта, със стаен термостат. За сега, през последния студен месец, горя около 100 кг въглища седмично. Котела е, пак казвам четириходов и цената му миналата пролет, беше 2736 лв с ДДС и доставка + помпа. Няма да казвам от къде, да не стане реклама... Много съм доволен, безпогрешен котел, непретенциозен и прост... Още се колебая дали да не му сложа една Натурела, заради помпата на бойлера, тъй като оригиналния контролер може да управлява само една помпа а аз му сложих две... Няма нужда от запалка ако горите въглища, при мен се разпалва дори след 10 часа (без да му подавам гориво в спящ режим). Чистя го два пъти седмично за по 15 мин. Това е в общи линии, ако имате въпроси, с радост ще помогна, телефона ми е 0876003411.
Я дай да видим какви настройки ползваш... :prayer: :prayer: :prayer:
zaksofon - специалист
[/quote]
Я дай да видим какви настройки ползваш... :prayer: :prayer: :prayer:
[/quote]

Привет, в момента съм с много ситна фракция въглища, около 10 на 15мм (аз съм ги пресявал и няма никаква пепел) и смея да кажа, че с това гориво гори най-оптимално. Бях и с по-едри, да кажем 20 на 30 мм, но там не можеше да запази жарта за толкова дълго и не се разпалваше след 10 часа, както сега. Но както и да е, настройките са: 270 секунди изчакване, подаване за 6 секунди. Котела изключва на 65 градуса, включва на 30 (това на големия кръг). Бойлера е с помпа, която включва на 49 градуса.
Последна промяна от zaksofon на пон дек 17, 2018 1:28 pm, променено общо 2 пъти.
andy_forresite - майстор
Защо помпа отопление се изключва на 65 градуса на котелната вода? Включването на 30° ми се струва ниско. Ти си знаеш.
И друго странно за мен нещо - защо осезателят на термоглавата към клапана на бойлера е сложен на тръбата за охладилата се вода? Споменаваш приоритет да е отоплението, но бойлерът може да се загрява едновременно с радиаторите. Ще гори на по-голяма мощност или пак на настроената от теб, само че малко по-дълго. Не му трябва много на един бойлер, стига да не се източва сериозно докато се "пълни".
zaksofon - специалист
Единия датчик на диф. термостат за бойлера е свързан към горещата вода на основния кръг, а другия е в муфа за термостат на самия бойлер. (Може би Анди е гледал снимки на друг колега или аз не съм обяснил правилно). Помпата на големия кръг включва на 30 градуса, за да не се получава термошок на метала (защото нямам трипътен термовинтил), макар шок и спукване да е по-характерно за чугун, докато при мен е жароустойчива стомана. Преди години ми се спуска последния глидер на чугунен котел и ми се такова мамата заради термошок, та реших да включвам помпата на възможно най-ниска температура. А защо изключва на 65...и аз не знам. На 65 градуса се изключва котела (шнек и вентилатор, не помпата, че не го обясних правилно) Ниска ли е? Всъщност ако го направя на 80 примерно, ще загрява повече бойлера и водата ще изстива по-бавно, в което има логика. Аз го оставям на 65, за да не натоварвам системата с толкова високи градуси, както и да не се пари дзверо ако случайно пипне радиаторите. Приемам всякакви съвети разбира се.

Прикачен файл

received_1144075575757945.jpeg
received_1144075575757945.jpeg (106.42 KиБ) Видяна 3615 пъти

Прикачен файл

received_366918117217218.jpeg

Прикачен файл

received_1939365059705809.jpeg

Прикачен файл

received_777206639300271.jpeg
andy_forresite - майстор
Добре са си 65. Щом горенето се озаптява на 65, а не изключваш помпа отопление, значи е окей. И аз не харесвам високи градуси. При мен водното съдържание на водната риза е по-голямо от това в радиаторите. Отделно на всеки радиатор има термоглава, така че 70-80 градуса са излишно помпене за моя не толкова добре топлоизолиран котел. за 1 час 10 градуса са чао. Твоят поддържа жар и не се охлажда, нали така? На колко градуса на водата се възобновява горенето?
Да ти кажа редно е да му купиш трипътен термоклапан за 55-50 градуса обратна вода. Тогава помпата може вкл/изкл. на 55°. Няма да има термичен шок понеже от там ще връща по малко студена вода така, че да е с 50-55 градуса към котела. Отгоре ще е 56-57 по датчика, а отдолу ще идва тънка струя 49-53 примерно, докато подгрее системата.
Ами за тези пари е много добра покупка като чета как го представяш. Не съм виждал такъв :)
zaksofon - специалист
Прикачен файл:
received_2364056826999139.jpeg
received_2364056826999139.jpeg (90.36 KиБ) Видяна 3571 пъти
пон дек 17, 2018 1:47 pmandy_forresite написа:
Добре са си 65. Щом горенето се озаптява на 65, а не изключваш помпа отопление, значи е окей. И аз не харесвам високи градуси. При мен водното съдържание на водната риза е по-голямо от това в радиаторите. Отделно на всеки радиатор има термоглава, така че 70-80 градуса са излишно помпене за моя не толкова добре топлоизолиран котел. за 1 час 10 градуса са чао. Твоят поддържа жар и не се охлажда, нали така? На колко градуса на водата се възобновява горенето?
Да ти кажа редно е да му купиш трипътен термоклапан за 55-50 градуса обратна вода. Тогава помпата може вкл/изкл. на 55°. Няма да има термичен шок понеже от там ще връща по малко студена вода така, че да е с 50-55 градуса към котела. Отгоре ще е 56-57 по датчика, а отдолу ще идва тънка струя 49-53 примерно, докато подгрее системата.
Ами за тези пари е много добра покупка като чета как го представяш. Не съм виждал такъв :)
Горенето се възобновява на 61 градуса, до тези градуси е в режим на изчакване около 5-6 минути. Така като го гледам, не е с най-тлъстата вата изолиран, освен това има два огромни капака на фукса (който е водна риза също) за чистене на пепелта, които капаци са без изолация и доста топло бяга от там. Но, все пак, 10 часа държи жар в короната (поне до толкова съм го пробвал, може и да са повече, реално), без да му подавам гориво. Котела е малко странен модел и не е много разпространен в България, както триходовия от темата. Бяха доста пазарлъци с търговеца, да ми го внесе от Турция, специално за мен, защото го имаха в продуктовия каталог, но го нямат в наличност. А интересното тук е, че у нас е много разпространен триходовия, който беше само с 200 лв по-евтин от този (около 2500 лв с ДДС). Три месеца го избирах и проучвах, макар да няма никаква информация за тези котли в Интернет. Тук там от някой Руски или Украински сайт. Специалното на този котел е четвъртия ход на фукса, който понижава градусите на изхода толкова много. Четох за предния модел, че изходящите газове са с темп. 240 градуса, което си е сериозен проблем според мен и не ме отдалечава много от стария ми чугунен котел.
dan4o68 - специалист
пон дек 17, 2018 3:29 pmzaksofon написа:
received_2364056826999139.jpeg
пон дек 17, 2018 1:47 pmandy_forresite написа:
Горенето се възобновява на 61 градуса, до тези градуси е в режим на изчакване около 5-6 минути. Така като го гледам, не е с най-тлъстата вата изолиран, освен това има два огромни капака на фукса (който е водна риза също) за чистене на пепелта, които капаци са без изолация и доста топло бяга от там. Но, все пак, 10 часа държи жар в короната (поне до толкова съм го пробвал, може и да са повече, реално), без да му подавам гориво. Котела е малко странен модел и не е много разпространен в България, както триходовия от темата. Бяха доста пазарлъци с търговеца, да ми го внесе от Турция, специално за мен, защото го имаха в продуктовия каталог, но го нямат в наличност. А интересното тук е, че у нас е много разпространен триходовия, който беше само с 200 лв по-евтин от този (около 2500 лв с ДДС). Три месеца го избирах и проучвах, макар да няма никаква информация за тези котли в Интернет. Тук там от някой Руски или Украински сайт. Специалното на този котел е четвъртия ход на фукса, който понижава градусите на изхода толкова много. Четох за предния модел, че изходящите газове са с темп. 240 градуса, което си е сериозен проблем според мен и не ме отдалечава много от стария ми чугунен котел.
Толкова са градусите та дори някой път и по вече.....колко съм умувал как да ги намаля ама не ми иде идея....някой ако знае да помага.... :prayer:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 33

Тема "Котел Emtas EK3G/S-30, мнения и препоръки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: