• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 25
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
пет дек 21, 2018 6:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
Имам 3 РС. Един на соларната и два на отоплението.
Всичко е монтирано с вентил доле, вода в мембрана горе.
Принципно този тип РС ще работят и в хоризонтално положение, презумпцията да се монтират с вентила нагоре е да не се трупат евентуални батаци в хидравличната част.
Не съм напълно сигурен, но май съм виждал снижен РС монтиран на покрива - предполагам при някакъв ремонт старите РС от отворен тип са заменени с нови мембранни.
preslav - майстор
Едно много добро решение е втория РС, при него водата от системата не контактува със стоманения балон.

Прикачен файл

razshiritelni-sydove-otoplitelni-sistemi-11.jpg
razshiritelni-sydove-otoplitelni-sistemi-11.jpg (19.19 KиБ) Видяна 1568 пъти
съб дек 22, 2018 5:17 ampreslav написа:
Едно много добро решение е втория РС, при него водата от системата не контактува със стоманения балон.
Пресли, това е един и същ РС. Напомпен и родил. Шегичка, девствен.
Ето едно образователно, че не е грешно да не знаят ората, та да питат, ама е тъпо дето има да не знаят и да обясняват.

Пускам го, чи да ни са излагам аз.
Всъщност, не е един и същ, а с различно инженерно решение на РС за отопление.
Левия е еднодневка, десният е с фланец и сменяема мембрана.
filmatoplo - майстор
:wink: Прочетохте почти най важното накрая нали :wink: .
Hursa - майстор
пет дек 21, 2018 5:52 pmpreslav написа:
Не е невъзможно вентилът да е просто изведен отстрани (за удобство на пълнача), а в същност въздухът да е в горната част на РС. Когато се наложи да доработваме нашия РС, вентилът се оказа на средата на "кюфтето" - ти все си мислиш в посока, че може и без мембрана, а аз все си мисля, че сърбойците са знаели какво правят и не са творили глупости с доза компромис.
Може да е изведен отстрани. Но мисля, че показания в инструкцията разширителен съд е разглобяем (поне така ми се струва, но може и да греша), като периферията на мембраната уплътнява сглобката – и ако е така, няма как щуцера (за "напомпване") да бъде в долната "половина", ако въздушното пространство е отгоре. И не, че мисля за разширителен съд без мембрана – а обратното, че трябва дори при пробив (даже при „разкъсване”) на мебраната съда да може да си изпълнява функциите (поне в отоплителна система в която температурите са относително високи) – поне докато системата не се отвори, а дори и тогава да запази почти неизменна функционалността си. (Само гадая и само съм любопитен – може би този вентил, който се вижда отстрани е за обезвъздушаване пространството „под” мебраната. А вентила за „напомпване” е отгоре или от друга страна.)
съб дек 22, 2018 5:17 ampreslav написа:
Може би донякъде, ако разширителния съд е високо – но все пак си има недостатъци. Трудно е първоначалното обезвъздушаване на подобен балон, когато запълваме първоначално системата или монтираме нов такъв съд (особено когато съдът е „напомпан”). Ако отворим система с такъв съд, този балон ще се сплеска, което може би не е проблем, но все пак може да остане известно количество вода (най-лошо, ако налягането в съда може да „изхвърли” подобен балон – ако е тънкостенен например или отвора „от долу” достатъчно широк).
съб дек 22, 2018 7:50 amТрифон П.Трифонов написа:
Ето едно образователно, че не е грешно да не знаят ората, та да питат, ама е тъпо дето има да не знаят и да обясняват ...
Много добър клип, благодаря.
(Само, че приложено към темата – обяснението в клипа, че ако е паднало налягането – съда трябва да се напомпи до изходното налягане, важи (според мен, а и както беше споменато в темата) само, ако системата се „изпразни” или поне „отвори” преди това (може би може и при затворена система, но с много условности - ако не е доливана системата, трябва да се внимава и за температурите, на системата и околната температура, дори предполагам има и други условия – които могат да повлияят и да не получим изходния газов обем в съда при налягането в системата).)
съб дек 22, 2018 1:06 pmHursa написа:

(Само, че приложено към темата – обяснението в клипа, че ако е паднало налягането – съда трябва да се напомпи до изходното налягане, важи (според мен, а и както беше споменато в темата) само, ако системата се „изпразни” или поне „отвори” преди това (може би може и при затворена система, но с много условности - ако не е доливана системата, трябва да се внимава и за температурите, на системата и околната температура, дори предполагам има и други условия – които могат да повлияят и да не получим изходния газов обем в съда при налягането в системата).)
За да не открива топлата вода по трудния начин, препоръчах да се намери специалист. Дано днес оправят стрелката.
Извинявам се, ще се повторя! Малко хора знаят как да си настроят предналягането в РС, спрямо налягането в системата, как да го проверят БЕЗ да източват, или свалят налягането в системата.
Това са няколкото инсталатори тука и някои по любознателни.
Преценявам на кого мога да обясня на кого няма смисъл и не трябва. Правил съм го и има хора справили се. Аз съм от вторите– любознателен.
Не са много условностите. Знания и правилно изградена инсталация.
Филме, то бива да са проверят 2-3 неща по тръбите, ма 20 страници бива ли? Много плява.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб дек 22, 2018 1:40 pm, променено общо 1 път.
Hursa - майстор
Е и аз не бих могъл да "препоръчвам напомпване" на разширителния съд. Би било твърде глупаво да давам съвети - след като не знаех дори устройството на "такива съдове" :)
съб дек 22, 2018 1:39 pmHursa написа:
Е и аз не бих могъл да "препоръчвам напомпване" на разширителния съд. Би било твърде глупаво да давам съвети - след като не знаех дори устройството на "такива съдове" :)
Чувствай са квалифициран, имаш дарслово! Съмнявам се дали ще се осмелиш за нещо отговорно.
С 2 помпи в съдинката и споделянето на резултата (тите), отдавна щеше да е наясно за проблема.
Повдигал е налягането няколко пъти с допълване на вода. Къде отива водата, къде се губи?
Налягането в затворена отоплителна инсталация се настройва от 2 места. Логично е да проверя и втората дупка.
Колко ли глупости ще изпишем до довечера?
preslav - майстор
Чакам с нетърпение да дойде довечера, че скоро ще конструираме нова инсталация. В същност съм твърде скептично настроен към идването на някой мастит майстор и решаването на проблема с магическата пръчица.
kaptagona - специалист
Такаааа.Доиде маистора затвори всички кранове и пуснахме водата само от печката.Отстрани е РС вентила му е отдолу и като го натисна с манометъра излезе всичкия въздух защото игличката сигурно застана накриво.И неможахме да види и колко е напомпен.После с около 20на помпи го напомпи на 1.3атмосфери.Напълнихме системата с вода запалихме и пак същото.Тои ми обяснява че манометъра е на студената вода и като тръгне помпата е нормално да върне атмосфери назад. И като спре да показва точно колко бара е налягането.Сега помпата работи стрлката си тресе и даже се чува как брижди.С една дума едно голямо нищо.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 25

Тема "Манометър за налягане на вода в затворена система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: