• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lpoik - специалист
Шопе, аз навремето горих такъв пепеляк като твоя,но го мокрех с вода нямах вентилатор,но си гореше доста добре с горно горене.Ако не го знаеш този номер с водата го пробвай.Бъди здрав и весели празници. :partyman:
шоп - майстор
Знам го, но не съм убеден в ефективността му. И бащата ги мокреше с маркуча преди години или хвърляше две лопати въглища и една сняг в котела....а котела бе самоделен и побираше 4 колички с въглища :shock: Горял е и по 48 без чистене само с едно дослагване след 24 часа.

Но все пак трябва енергия за да се изпари тази вода и това не ми харесва, затова минах на тип ковашко огнище.

Трифон, може и повече да е, защото през това време къщата черпи от буфера, всъщност буфера е проточен и на връщащата вода. Само с една помпа съм.
чет дек 27, 2018 1:39 pmшоп написа:
...
Трифон, може и повече да е, защото през това време къщата черпи от буфера, всъщност буфера е проточен и на връщащата вода. Само с една помпа съм.
Абсолютно вярно. Сега не ми дойде на акъл, че не топля инцидентно, при изстинала къща.
Първия път се питах- що върна топла вода чак след шестия час.
Буфера пие, къщата жаден и той.
Смятах 40 квт. да стоплят буфера, а отидоха 120. После ми светна.
шоп - майстор
чет дек 27, 2018 12:28 pmfbr написа:
Шоп-е Екоенергията ти, гори ли ги тия въглища, че гледам поляците да се оплакват, тая сгур се натрупва върху чашката и задръства горелката.
Екоенергията ги гори и няма никакви проблеми. Дуракоустойчива е. Щнека е от лят чугун и над метър дълъг и тежи сигурно 10 кила.

Проблема в нискокачествените и нискокалоричните въглища е големината на пепелника.

Моя виадрус когато го проектирах да е с горелка го предвидих с голям пепелник. Кутията под виадруса е висока над метър и е дълбока над 1,5 метра, защото от другата страна на виадруса има камера за горене на цели метрови дърва.

Пепелника побира 3-4 колички сгур. Целият котел е висок над 2 метра:-)
Всичко е зидано от огнеупорни тухли + 20 ина см вата за изолация + декоративна метална обшивка.

Прикачен файл

SAM_9322.JPG

Прикачен файл

SAM_9321.JPG
gardenER-- - специалист
Шопе, и аз много натискам жената за екоенергията, но не й се свижда тази година да дадем още пари за парното, но ще я навия, като изтръпне от студа да излиза през деня... Трябваше да звънна на Валтер, но нямам време през деня а ми в неудобно късно да го притеснявам... Цялата тази процедура с монтажа на горелката, ти ли си я извърши или с помощ на специалист?
шоп - майстор
чет дек 27, 2018 2:39 pmgardenER-- написа:
Шопе, Цялата тази процедура с монтажа на горелката, ти ли си я извърши или с помощ на специалист?
У нас майстор не влиза... :-) е, с изключение на един съфорумец, който ми направи покрива с метални керемиди.

Аз си сглобих виадруса, изградих кутията, монтирах горелката и т.н.

Един съвет от мен, преди да купишгорелка си изолирай котелното :idea:
Моето котелно също е вънщно, от тухли и с плоча е, но съм го изолирал с 20 см вата и 10 см фибран за цокъла и под земята.

Снимките са от момента, когато боядисвах ламперията

Прикачен файл

SAM_9232.JPG

Прикачен файл

SAM_9231.JPG
шоп - майстор
Виадруса е един перфектен, евтин и лесен за тунинговане котел.
На моя съм му монтирал на димохода един купешки въздушно/въздушен топлообменник и след него един самоделен въздушно воден.

Доста пъти съм качвал снимки, но ето пак:

Водния топли 300 литра бойлери само от отпадъчната топлина от комина.

Прикачен файл

SAM_9269.JPG

Прикачен файл

SAM_9276.JPG
gardenER-- - специалист
Прикачен файл:
48427130_1702347456531856_3387185920305266688_n.jpg
Изчистен
48427130_1702347456531856_3387185920305266688_n.jpg (102.72 KиБ) Видяна 1503 пъти
Прикачен файл:
48427250_288329311878434_4130989941469478912_n.jpg Донбас
Прикачен файл:
49064820_360409211445736_8728465193014657024_n.jpg Ето горе-долу докъде е пълен
Прикачен файл:
48945355_2459435824084453_1820713087192268800_n.jpg С разпалките
Един изсипан чувал от 25кг. Зададена температура - 65 градуса, нека да видим колко ще издържи
andy_forresite - майстор
Има далеч по-лесни котли за подобрение. Ключова дума "експерт". 43° външно на димоотвода и 70 вътре. Поне така показват моите термометри. В долната част на първия кюнец имаше вдървила се прах, която според мен е закиснал смесен с пепел конденз. Поне има същия цвят и мирис, само че кораво и лепкаво... Още един майстор е влизал у вас, Шоп. Тук ключовата дума е коплънд :yawinkle: . Онзи който живеел наблизо и не си знаел с какво се занимава :yawinkle: .
Жалко че няма термометър на димоотвода на този виадрус. Със сигурност като се разгори огъня там пАри. Клапите с донбаските ще трябва да се по-притворени от сега.
А това със 60-70-те киловата с коминния, в случая нагнетателен, вентилатор ме изкефи. Едно такова към радиаторите на gardenER за 10 минути да ги напече, че за повече ще се изпари водата. Интересни работи за разглеждане има в шопа. На това му се вика стара къща - всичко има.
шоп - майстор
чет дек 27, 2018 7:57 pmandy_forresite написа:
Още един майстор е влизал у вас, Шоп. Тук ключовата дума е коплънд :yawinkle: . Онзи който живеел наблизо и не си знаел с какво се занимава :yawinkle:

Eee тук си прав. Визираш термопомпата ми вода вода. Обаче съседа я сглоби у тях, а аз си я монтирах сам у нас. Иначе в този ред на мисли ползвам услугите и майстори за телевизори,съдомиялни и т.н. Човек не коже да разбира от всичко:-)
чет дек 27, 2018 7:57 pmandy_forresite написа:
Жалко че няма термометър на димоотвода на този виадрус. Със сигурност като се разгори огъня там пАри.
Има термометри навсякаде. След фукса на руския КЧМ 5 има подвързан 6 секционен виадрус.
След фукса на 6 секционния виадрус има въздушно въздушен топлообменник, а след него има водно воден топлообменник.
Накрая на димохода имам почти желания кондензен режим с контакта температура на димогазовете около 45-50 градуса.
Системата грее и 650 литра бойлер + 1200 литра буфер + още едно малко 500 литрово буферче, а последния коминен въздушноводен топлообменник грее 300 литра бойлери:-)

Иначе за старата школа си прав...вече почти няма гравитационни системи с 2''-3'' тръби

Всеки един елемент от системата съм го показвал със снимки-нищо ново.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Прекалено висок разход на Viadrus котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: