Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sokolov.91 - майстор
Иначе... Махаш сегашния главен предпител и сегашната ДТЗ. Сбутваш отляво на дясно по шината предпителите и на мястото на главния слагаш една нова ДТЗ 63А/30мА. От долу махаш двата гребена и слагаш цял, и си ти.
mironcho - специалист
Соколов, наздраве! Съвета ти е точно в тон с въпроса - предполагам, че задава въпроса за да гледа сеир. Не знам какво разбира, ама "имам желание за повече дтз" показва пълна некомпетентност.
Иии :? струва ми се, че сградата няма акт 16 и не е негова работа да бърка в неприета инсталация, а ако има то трябва да е с 5 годишна гаранция и пак няма работа да пипа там.
muhala - майстор
Защо всяка тема в раздел електротехника става на боза!?!? :?

Сега по темата... 9 токови кръга в 12 позиционно табло няма как да се обезопасят с "повече" дтз-та.
Според мен е грешно при 2.5мм2 кабели да имаш повече от 16А предпазители. [-X
пет дек 28, 2018 10:21 pmmironcho написа:
Соколов, наздраве! Съвета ти е точно в тон с въпроса - предполагам, че задава въпроса за да гледа сеир. Не знам какво разбира, ама "имам желание за повече дтз" показва пълна некомпетентност.
Иии :? струва ми се, че сградата няма акт 16 и не е негова работа да бърка в неприета инсталация, а ако има то трябва да е с 5 годишна гаранция и пак няма работа да пипа там.
Не знам колко сте специалисти, майстори и т.н. но съжалявам, че отворих темата, нищо съществено не ми беше казано, само глупости пишете. Та по конкретно, не би ли искал дтз на фурна и котлони; с 1 дтз за целия апартамент?! - вкл. И климатик; кое ми е работа и кое не - не ви питам, питам ви за нередности и/или нещо подобрения; твърда връзка за котлон и фурна защо да слагам 16а? Какъв ти е довода?
Та бъдете здрави. Утре, на теезва глава ще изтрия темата и едва ли ще съм вече читател.
plamen6703 - майстор
пет дек 28, 2018 10:44 pmSeew написа:
Не знам колко сте специалисти, майстори и т.н. но съжалявам, че отворих темата, нищо съществено не ми беше казано, само глупости пишете. Та по конкретно, не би ли искал дтз на фурна и котлони; с 1 дтз за целия апартамент?! - вкл. И климатик; кое ми е работа и кое не - не ви питам, питам ви за нередности и/или нещо подобрения; твърда връзка за котлон и фурна защо да слагам 16а? Какъв ти е довода?
Та бъдете здрави. Утре, на теезва глава ще изтрия темата и едва ли ще съм вече читател.
Проектиране и изграждане на ел.инсталации, монтаж, инсталиране и ремонт на ел.уредби, ел.модули и ел.компоненти се извършват от хора с необходимата професионална квалификация и опит!
Бъди жив и здрав! :partyman:
sokolov.91 - майстор
Нали? :wink: Човека иска според мене не повече ДТЗта, а всички кръгове да са през ДТЗ. И щом задава въпрос как да стане, значи няма да стане. Ама нека пък да знае, че може да стане. Никой не твърди, че това е най-рационалното решение.
Аз пък у нас и една ДТЗ си нямам, камо ли пък още да искам :lol: У нас аз съм ДТЗ. Като тръгне детето към някой контакт преди да му изтръпнат ръцете от тока му изтръпват от мойте ръце :lol: Шегувам се разбира се. Доста по-интелигентно сме се разбрали по тоя въпрос. Наздраве. :partyman:
mironcho - специалист
Трябваше преди да сте писател да сте читател - им залепена тема с мооого дълга дискусия по темата, погледнахте ли я преди да питате? Трябва ли да се повтарят десетки пъти писани неща? Там са писали всички, които биха Ви дали съвет на странния въпрос.

Има правила по които се слагат ДТЗ основани на оценка на риска и необходимите средства за ограничаването му. Проектанта се е съобразил напълно с тях - на климатик и осветление не се изисква, котлони и фурна по правило се свързват на твърда връзка и затова също не се изисква (ако не са така - сменете си монтажника на кухненските уреди!).
Иначе ако ви гони параноя и/или имате твърде много излишни средства за пръскане или искате да се хвалите пред приятели, колко сте по-защитен, то никой не ви пречи да сложите ДТЗ на всеки токов кръг, включително и обща противопожарна ДТЗ - не е забранено, но не се практикува.

Пийте си ракията и оставете електричеството - не са съвместими :partyman:
valentino76bs - майстор
пет дек 28, 2018 11:07 pmmironcho написа:
котлони и фурна по правило се свързват на твърда връзка и затова също не се изисква (ако не са така - сменете си монтажника на кухненските уреди!)
Къде е това правило?Двойките котлони и повечето
фурни са със щепсел.Резнеш ли го (безмислено) гаранцията отпада.А когато са без щепсел (4 ки)има усилени контакти 25А който са напълно достатъчни !
krasi92 - майстор
Никога не е излишно да се инвестира в безопасност. В случая се маха това табло и се слага достатъчно голямо според нуждите. И на осветлението дтз какво му пречи ако е различно от лунички.
valentino76bs - майстор
съб дек 29, 2018 1:04 pmkrasi92 написа:
В случая се маха това табло и се слага достатъчно голямо според нуждите.
Мечти....значи проектанта си е сложил подписа под проекта ние ся ще сменяме табла.
Щот някой казал.....пълен булшит.
Всъщност с радост бих го изкормил не заради комбинацията а заради марката на АП.

Тема "Моля за мнения относно схема за ТАП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: