Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Един "железарски" поглед на нещата..... :?
Според мен двигателя е пренавиван.
След като се знае коя е бавната скорост (схема триъгълник) и сме приели условно захранващите изводи за U1, V1 и W1, то би могло при превключване в звезда само да се замостят U2, V2 и W2, като захранването си остане на U1, V1 и W1. Двигателя ще се развърти, нали?
Ако е пренавиван двигателя не се знае с каква цел, но може намотките да са разположени нарочно друго яче в статорните канали (при 8/4 полюса и 6 намотки има няколко варианта).

Нищо не пречи да се опита.....според мен де :) ....не претендирам за компетентност, просто си умувам на глас.
Landser - напреднал
чет яну 03, 2019 7:38 amgogo7777 написа:
Един "железарски" поглед на нещата..... :?
Според мен двигателя е пренавиван.
След като се знае коя е бавната скорост (схема триъгълник) и сме приели условно захранващите изводи за U1, V1 и W1, то би могло при превключване в звезда само да се замостят U2, V2 и W2, като захранването си остане на U1, V1 и W1. Двигателя ще се развърти, нали?
Ако е пренавиван двигателя не се знае с каква цел, но може намотките да са разположени нарочно друго яче в статорните канали (при 8/4 полюса и 6 намотки има няколко варианта).

Нищо не пречи да се опита.....според мен де :) ....не претендирам за компетентност, просто си умувам на глас.
Не няма да се развърти в двигателя са разположени еднакъв брой намотки, но в различни канали затова в единия случай при мен тръгва на едната тройка бавно а на другата много по бързо от описаното на табелката, има значение къде ще е звездния център, при твойта схема даже въобще няма да тръгне ще бучи и тва ще са последните звуци от живота му :lol: :roll:
Hursa - майстор
ср яну 02, 2019 8:24 pmLandser написа:
В случая като се замисли човек мотора става трискоростен?!
Пуснахте ли двигателя с замостени "първичните" изводи, както са дали по схемите? Защото ми бе интересно и го "скицирах" до колкото мога, но не ми се получи "трета скорост". Всъщност нормално е когато не е натоварен асинхронния двигател да се върти с обороти над тези показани на "табелката", но все пак под така наречените "синхронни обороти" - 1500 оборота в случая.
Landser - напреднал
съб яну 05, 2019 9:57 pmHursa написа:
ср яну 02, 2019 8:24 pmLandser написа:
В случая като се замисли човек мотора става трискоростен?!
Пуснахте ли двигателя с замостени "първичните" изводи, както са дали по схемите? Защото ми бе интересно и го "скицирах" до колкото мога, но не ми се получи "трета скорост". Всъщност нормално е когато не е натоварен асинхронния двигател да се върти с обороти над тези показани на "табелката", но все пак под така наречените "синхронни обороти" - 1500 оборота в случая.
Пуснах го всичко е нормално при замостени първични, мотора тръгва много по бързо и на по ниски обороти, отколкото ако не са замостени.
В случая наистина има 3 скорости едната е триъгълник бавна, другата триъгълник в случая "грешен" и са над 2000 об/мин
И третата двойна звезда бърза.
Мотора не е бил пренавиван и преправен.
lov - майстор
Няма три скорости а само две. При три скоростните схемата е доста различна. Просто приеми че на това което казваш висока скорост е грешно свързване и в никакъв случай не трябва да работи в такъв режим.
Landser - напреднал
нед яну 06, 2019 7:48 pmlov написа:
Няма три скорости а само две. При три скоростните схемата е доста различна. Просто приеми че на това което казваш висока скорост е грешно свързване и в никакъв случай не трябва да работи в такъв режим.
Точно това съм написал по нагоре, че в случая работи "грешен" триъгълник в схемата е показан триъгълник 2YY, но просто ми беше интересно как работи в такъв режим.
plamen6703 - майстор
нед яну 06, 2019 8:35 pmLandser написа:
нед яну 06, 2019 7:48 pmlov написа:
Точно това съм написал по нагоре, че в случая работи "грешен" триъгълник в схемата е показан триъгълник 2YY, но просто ми беше интересно как работи в такъв режим.
Точно в това ти е грешката по-горе!
Няма такава схема на свързване на електромотор "грешен триъгълник" :)
Има грешно свързване /както ти е написал Ивката/ и опасност да изгориш електромотора :wink:
Всякакви експерименти с грешно свързани триъгълници и звезди водят до нежелани за стопанина срещи с бобиньори или бракуване на електромотора! :partyman:

Тема "Трифазен двигател схема въпрос???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: