Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 06, 2019 9:49 pmdjogobg написа:
Не разбрах тези 100 квадрата откъде изскочиха,
Прочетох ги между редовете, но нека Румен от Лозен да каже :wink:
Rumen_lozen - помощник
Никъде не съм споменал квадратурата,но сте близко 120кв е етажа :mrgreen: :mrgreen:
djogobg - специалист
Ами това бяха моите 5 стотинки по въпроса - изглежда си предвидил това за термоглавата в стаята на термостата. Като гледам има още няколко души, които споменават за почти двойни сметки за газ за декември месец... аз с пелети не съм усетил много по-голям разход(примерно 20% нагоре, ама и бойлер пуснах в системата), за газ не знам, защо би се вдигнал двойно.
Rumen_lozen - помощник
нед яну 06, 2019 10:07 pmdjogobg написа:
Ами това бяха моите 5 стотинки по въпроса - изглежда си предвидил това за термоглавата в стаята на термостата. Като гледам има още няколко души, които споменават за почти двойни сметки за газ за декември месец... аз с пелети не съм усетил много по-голям разход(примерно 20% нагоре, ама и бойлер пуснах в системата), за газ не знам, защо би се вдигнал двойно.
Благодаря.Ще чакаме и другите колеги да се включат на помощ :) :) :) :)
нед яну 06, 2019 10:04 pmRumen_lozen написа:
Никъде не съм споменал квадратурата,но сте близко 120кв е етажа :mrgreen: :mrgreen:
Знам че не си споменавал, но сподели, че радиаторите са 15кВт, което отговаря на такава квадратура. Ами голям е котела, няма 2 мнения. Дори и още един етаж да включиш, 24кВт котел ти е предостатъчен
Rumen_lozen - помощник
Съгласен съм че е голям,но за момента какво може да се направи?След пуска на другия етаж съм замислил да слагам по голям бойлер съответно и буфер към инсталацията така че мисля ще оправдая кВт-ите?
нед яну 06, 2019 11:10 pmRumen_lozen написа:
Съгласен съм че е голям,но за момента какво може да се направи?След пуска на другия етаж съм замислил да слагам по голям бойлер съответно и буфер към инсталацията така че мисля ще оправдая кВт-ите?
Не, няма да ги оправдае. Бойлерът не е никакъв консуматор, а буфер на газов котел не се слага. Ама свършила тя, вече няма какво да се направи, разходът ти е логичен.
Rumen_lozen - помощник
Добре ако го намаля на 50% в момента е на 99?
ESPACE - майстор
нед яну 06, 2019 9:49 pmdjogobg написа:
а КПД-то на нещата се смята за номиналната им мощност(котел 35кв не работи оптимално на 15кв.).
Аман вече, писна ми да чета глупости за мощностите при кондензните котли. Този Майор работи в модулационен обхват 10-100% или 3,5-35kW. Ето му данните за ефективността в различните температурни и мощностни режими. Идеален си е за неговите нужди. А иначе не е единствения с доста големи сметки за декември - явно не е бил толкова топъл.
Прикачен файл:
Efficiency.jpg
Efficiency.jpg (85.27 KиБ) Видяна 3001 пъти
Не се споменава за ефективност при 10% натоварване, а той голяма част от времето ще работи на минимума си :wink:

Тема "Голям разход газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: