• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4799inpl64 - специалист
ср яну 09, 2019 10:15 pmandy_forresite написа:
Топлината се губи от няколко места. Радиаторите не са сред тях. Някой правил ли е хидр баланс с постигане на еднакво загряване на всички радиатори с помпа с показание за дебит и запазила ли се е стойността Х литра/час? Става въпрос помпата да е на големия кръг. На малкия да има друга помпа на фиксирана скорост. Да, има и антикондензен вентил.
Без да се знае потока куб.м. на час може да се притварят кранчета до постигане на еднакво топли радиатори по цялата им повърхност и да си мислим, че сме балансирали. Но дали движещата се вода е в същото количество както преди да създаваме съпротивления с притваряне на кранове? Ползваме 10-20-50 ватови помпи, не е бустер помпа или хидр баланс от градския водопровод. Интересно ми е как е на практика. Създадените ВОИ в масовите жилища през последните години не са с тръби 2.5-3.0 цола.
Анди,не съм съгласен с второто ти изречение.Защо слагаме радиатори?Губим/отдаваме/ топлото от инсталацията в помещението,нали затова е парното!
чет яну 10, 2019 7:10 am4799inpl64 написа:
ср яну 09, 2019 10:15 pmandy_forresite написа:
Топлината се губи от няколко места. Радиаторите не са сред тях.
...
Анди,не съм съгласен с второто ти изречение.Защо слагаме радиатори?Губим/отдаваме/ топлото от инсталацията в помещението,нали затова е парното!
Губим, когато топлината напуска къщата ни.
Отдаването на топлина, от радиаторите в жилището, е желан ефект, та може да се приеме, че не е загуба.

Останалото, което пише Анди, е интересно.
За мен, хидравличен баланс означава, всички радиатори да получават такъв поток топла вода, че да са с еднаква температура и в крайна сметка стаите да са еднакво топли.
През термометъра ми е, по колко вода премята всеки радиатор, ма със сигурност не е еднакво количество за всеки.
andy_forresite - майстор
При "студен радиатор", да кажем най-далечния както най-често се получава, има ли смисъл да се заменят тръбите му със следващия размер по-широки (напр. от 16 на 20 мм) при положение, че радиаторния вентил и/или секретния на изхода са със светъл отвор максимално 14 мм?
Да кажем че котелът е по средата на жилището. От него тръгва тръба 32 мм, разклонява се на два щранга по Ф25 наляво и надясно, като всеки от тях захранва еднакъв брой и по мощност радиатори с пусната към всеки 20 мм тръба за вход и изход. Нека допуснем че има разлика в дължината на тръбния път. Питам за най-далечен радиатор все пак :) .
За по-доброто акцентиране върху ефекта от замяната на тръбите само на проблемния радиатор ще поставя условия:
- помпата е една
- няма малък кръг, няма термостатични глави и др. п., обикновени радиаторни кранове с врътка
- максималната скорост на помпата води до "шумене" в нормално работещите радиатори без да се постига подобрение в захранването на "студения радиатор"
- чрез ограничаване на останалите също няма подобрение
- почистен У-филтър
- няма локални запушвания никъде, просто голямо съпротивление по една линия и резултат - студен радиатор
Чудя се дали при такава ситуация замяната на тръбата до радиатора ще подобри циркулацията през него при наличие на споменатите стеснения (на фитингите) :? Дали излишно слагаме широки тръби при изграждането на трасета, които по-късно съзнателно или не "съсипваме" с монтаж на някой фитинг с малка дупка :?
За пореден път съм потресен. Анди, как ти са събра в устата?!!
Ши остайш проектиращите ОИ без ляб.
Ако ми се отдаде възможност, ще снимам котела на комшията.
Не знам колко години, но се топли с някакъв котел, на който вход и изход са.....бе не знам, ама ми са струва, че е на системи.
Та може и да се окажеш прав.
....донякъде.
шоп - майстор
Анди, много пъти съм качвал хидравличния калкулатор на валтек.ру
galivar - специалист
ср яну 09, 2019 7:37 pmsokolov.91 написа:
Прочети някоя тема как се прави баланс на парното и като навъртиш сто километра с термометър и шестограм в ръкаа ще се сетиш каакво да правиш.
Е,да се похваля направих този баланс и радиатора тръгна.Прочетох едно мнение на колега от форума как го прави той:Затваря всички кранчета на изходящата вода и започва от най-близкия до котела радиатор да развърта като слуша с залепено уко на радиатора.Като почне да шуми или по-точно нещо като съскане да се чува го оставя така.Направих така на всички радиатори даже и на другия кръг и сега всичко е нормално.
Благодаря на всички за мненията!
п.п Помпата ми е на 3-та скорост дали ако я намаля на 2-ра или 1-ва няма да е по-добре?Пробвах и на 2-ра и на 1-ва но ми се стори че няма разлика.
Браво galivar! За втори път от 2014та го правиш този радиатор да тръгне. Дано този път е още по успешен. Нищо, че още след първото подновяване (2014) Eспейса те съветва да притвориш кранчетата на близките радиатори.
Как си се мъчил от 2006та- не знам.
galivar - специалист
пет яну 11, 2019 3:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
Браво galivar! За втори път от 2014та го правиш този радиатор да тръгне. Дано този път е още по успешен. Нищо, че още след първото подновяване (2014) Eспейса те съветва да притвориш кранчетата на близките радиатори.
Как си се мъчил от 2006та- не знам.
Топлих стаята с отваряне на вратата хаха :-D :-D :-D
шоп - майстор
пет яну 11, 2019 4:02 pmgalivar написа:

Топлих стаята с отваряне на вратата хаха :-D :-D :-D
Значи или не е имало проблем или има жена, която търпи проблем 13 години:-)

И в двата случая: евала!
Моята жена е двигател на прогреса. Не търпи нещо да не е в ред, не 13 години, не 13 дни. 13 часа са много ;-)

Юркат ме като служебна моторетка:-), не се оплаквам разбира се.
galivar - специалист
Колеги още един въпрос вместо секретни кранове на изходите са ми сложили обикновени кранчета като при входящата вода в радиаторите въпроса мо е каква е разликата ако има такава?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "студен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: