ср яну 09, 2019 10:15 pmandy_forresite написа: Топлината се губи от няколко места. Радиаторите не са сред тях. Някой правил ли е хидр баланс с постигане на еднакво загряване на всички радиатори с помпа с показание за дебит и запазила ли се е стойността Х литра/час? Става въпрос помпата да е на големия кръг. На малкия да има друга помпа на фиксирана скорост. Да, има и антикондензен вентил.Анди,не съм съгласен с второто ти изречение.Защо слагаме радиатори?Губим/отдаваме/ топлото от инсталацията в помещението,нали затова е парното!
Без да се знае потока куб.м. на час може да се притварят кранчета до постигане на еднакво топли радиатори по цялата им повърхност и да си мислим, че сме балансирали. Но дали движещата се вода е в същото количество както преди да създаваме съпротивления с притваряне на кранове? Ползваме 10-20-50 ватови помпи, не е бустер помпа или хидр баланс от градския водопровод. Интересно ми е как е на практика. Създадените ВОИ в масовите жилища през последните години не са с тръби 2.5-3.0 цола.
чет яну 10, 2019 7:10 am4799inpl64 написа:Губим, когато топлината напуска къщата ни.ср яну 09, 2019 10:15 pmandy_forresite написа: Топлината се губи от няколко места. Радиаторите не са сред тях.Анди,не съм съгласен с второто ти изречение.Защо слагаме радиатори?Губим/отдаваме/ топлото от инсталацията в помещението,нали затова е парното!
...
Отдаването на топлина, от радиаторите в жилището, е желан ефект, та може да се приеме, че не е загуба.
Останалото, което пише Анди, е интересно.
За мен, хидравличен баланс означава, всички радиатори да получават такъв поток топла вода, че да са с еднаква температура и в крайна сметка стаите да са еднакво топли.
През термометъра ми е, по колко вода премята всеки радиатор, ма със сигурност не е еднакво количество за всеки.