Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
вт яну 15, 2019 8:53 amTzinata написа:
И съм много доволен от разхода , не съм доволен от момента на почистването.
Привет, ако ме послушаш не бързай да даваш 4000 лева.
Купи си за 30-50 лева една електрическа листосъбирачка ( духалка, ел. метла)
Аз си купих една 2ра ръка за 15 лева. Гледай да е с максимална скорост на въздуха при соплото. Моята вдига 200 км/ч :-D има и по-скоростни.

Направи на долната вратичка на котела ( не тази за въздуха и пепелтта) един отвор ф50-60-70 според соплото на метлата. Може да сложиш и силиконов пръстен или мек гумен маркуч. Идеята е да е уплътнено.
Ще чистиш целия котел със сгъстен въздух без да се цапаш и да го отваряш. Чисти всичко до чугун, прегради, турболатори, шамот.

Пепелтта от пелетите в сандъчето си я чистиш по традиционния начин, но то и котли за 20000 лв са така.

Ако си мераклия може и там да се механизира със шнек, бункер или пневно вакум транспорт. Аз съм приготвил един шнек от зърнокомбайн за тази цел, но нещо нямам време и май и желание.

Идеята за почистване със сгъстен въздух съм я изплагиатствал от Боби65
Поздрави!
Tzinata - специалист
вт яну 15, 2019 9:49 amшоп написа:
И съм много доволен от разхода , не съм доволен от момента на почистването.
Привет, ако ме пос.....
По принцип вече го капарирах.
За почистването с въздуха съм го гледал при братушките , но става много интересно ако кумина е запушен и ти надуеш от долу. :lol: Като се откачи някой кюнец. Руснаците дърпат отгоре на кумина но Не съм пробвал иначе съм купил метла.
Тоя прахоляк, като излезе през комина, трябва ли да прибирам прането?
шоп - майстор
вт яну 15, 2019 10:32 amТрифон П.Трифонов написа:
Тоя прахоляк, като излезе през комина, трябва ли да прибирам прането?
Не знам. Аз с пране и простиране не се занимавам.
Досега и никоя комшийка не се е оплакала от мен :cool:
Evgeniy - майстор
пон яну 14, 2019 11:08 pmTzinata написа:
Като гледам си опаковал горелката с огнеупорни тухли. А от къде излизат топлите газове, това отпред и от долу ли, или има и от другаде.
Какво е разстоянието между горелката и горната тухла горе долу.?
Да, предната тухла е на 2 пръста пред задната стена на котела.
Разстоянието се вижда, мисля че го бях мерил 13 см, но при Симе няма много място с тухлите на куки и плочи.
И въпреки това си прави едни 150 градуса във фукса.
Tzinata - специалист
вт яну 15, 2019 11:02 amEvgeniy написа:
[quote=Tzinata post_id=958505
Да, предната тухла е на 2 пръста пред задната стена на котела.
Разстоянието се вижда, мисля че го бях мерил 13 см, но при Симе няма много място с тухлите на куки и плочи.
И въпреки това си прави едни 150 градуса във фукса.
[/quote]
Благодаря за отговора, но тогава извода според мен е че отражател е по добре-почистването ще е много по лесно
Визирам темп. на изходящите газове.
шоп - майстор
вт яну 15, 2019 11:36 amTzinata написа:
но тогава извода според мен е че отражател е по добре-почистването ще е много по лесно
Визирам темп. на изходящите газове.
Според мен бъркаш.
Топлината на димните газове не е единственият показател. Не знаем дебита в м3/час :idea:

При Евгений имаме 100% ошамотена горивна камера, което автоматично ни навежда на мисълтта за оптимален горивен процес ( висока температура, пиролиза и пълно изгаряне на горимите газове)

Изобщо много е трудно да се сравняват два различни топлообменника (котли)
един котел може да има 300 градуса димни газове, друг 200 и първия да има по-добро КПД на изгаряне и на усвояване на енергията.
Tzinata - специалист
[/quote]

Според мен бъркаш.
Топлината на димните газове не е единственият показател. Не знаем дебита в м3/час :idea:
[/quote]

Сигурно си прав, но по начина който го е направил колегата при мен ще иска още един ход на котела защото иначе топлите газове ще излизат директно във втория ход и ще изгубя цялата топлообменна повърхност на горивната камера. А ако го направя този ход хептен няма да има чистене котела.
Надявам се че разбра сложното ми обяснение и мисля че най-лесното решение е да взема Грейкото.
Иначе аз и сега съм докарал температурата на димните газове до 110-130° но с доста повече усилия.
Поздрави
penchev.r - специалист
вт яну 15, 2019 7:57 amandy_forresite написа:
Пробвай с един....
Анди с тебе спора за СМЕТКИТЕ сме го водили миналата година.
С ~2-2.4чувала топля 290квадрата без бойлери. И съм много доволен от разхода , не съм доволен от момента на почистването.
А отражател имам не четеш.
Идеята е Като горя иглолистните и не чистя пепелника 2-3 седмици по същия начин да не чистя и котел. Само дърпаш ръчката няколко пъти,сипваш в бункера пелети и заминаваш.
Пелетите си ги купувам на пролет. Тази година на 300лв.
До тук съм около 2.5т. (не съм засичал,на око горе долу)
А иначе и Трифон е прав "имал бол пари..."
Ама има и друго "мерак и разстройство хванат ли те,няма пускане".
Как грееш с 2 чувала 290 кв?Сиг кпд е 150 :) И още нещо за 300лв освен пелети от пдч няма как да вземеш!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: