• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
По първа точка... Да такъв е термостата, но защо да спира помпата, не е ли по-добре да спира котела, т.е. да каже на контролера, че трябва да спре вентилатора и шнека, докато термостата не даде пак команда да го включи. Предполагам, че при Тимела логиката е друга, не е като моята :) и държи котела в готовност постоянно без да го изключва. Ако е така, това ли е по-добър вариант за пестене на гориво, когато няма нужда от топло, за да кажем - следващите 3-4 часа. Сега котела ми работи така: от 06:30 до 24:00, трябва да поддържа 22,5 градуса, като за това време котела работи около 4 пъти. Сутрин за около час и половина и след това, както казах, през 3-4 часа за по по-малко от час. От 24:00 до 06:30, не работи. Харесвам си стайния термостат, защото мога с едно копче да си включа котела или да го изключа съответно. Имам и ви фи модул и същото да го правя и когато не съм в къщи. Така де, същите тези неща, че и по-добри, ще ги правя ли и Тимела и ще имам ли още по-добра икономия на гориво? Моля да ме извините ако повтарям, вече зададени въпроси. Общо взето, прочетох внимателно темата, но ето че трябва да удордисам техниката една с друга. Валтер, благодаря предварително!
gazgenerator - специалист
съб яну 26, 2019 1:36 pmzaksofon написа:
пет яну 11, 2019 7:12 pmgazgenerator написа:
Здравейте!
Преди три дни реших да да пробвам горелката със слъчогледови и иглолистни пелети,така за проба,и видях,че в Топливо Сливен продават антрацит калибриран на 25мм.Купих 100кг за проба и останах доста доволен,гори
със синкав пламък пепелта е кафеникава на цвят,не прави шлака. Разхода ми падна на 12кг на денонощие при 20кг със старите въглища пак купени от Топливо.
Отоплявам около 70кв от къща 100кв частично изолирана със сменена дограма,котела ми е Defro ekr 14kw с горелка Ekoenergia 15/25kw и контролер SKZP02.За мен това е горивото! Няколко снимки от настойките на контролера и горелката
https://photos.app.goo.gl/HPySKBr64BZYjfw8A
Привет колега! Как го гориш този антрацит ти? И аз пробвах, но първо едвам ги запалих (ръчно) и второ, ако веднъж угаснат (което се случва след час, в режим на изчакване), после пак трябва да ги паля ръчно. Предполагам, че твоя котел никога не спира вентилатора за повече от час, щом си доволен от кюмюра.
И за да не се откланям от темата ... Валтер Желязков, да те питам за контролера... От сума ти време се кумя за тоз умен контролер, но все няма време да се захвана с това. Е, сега май намерих, че е твърде студено да правя друго. Бях се спрял първо на Натурела, но някак си, се убедих да мина на Полско. Така де... Въпреки, че миналата година ви надух главите, сега започвам на ново :)
1. Имам безжичен, стаен термостат - китаец (който не работи лошо), може ли той да командва Тимела?
2. Може ли, да се купи SKZP 02E + датчика за димни газове (за да не купувам 02F, чиито 8 датчика, няма да използвам напълно)?
3. Имам вариант за доставка от Полша, но трябва да въвлека много хора в операцията. Има ли начин за доставка през вас, например някаква групова?
4. Какви варианти за помощ при инсталиране на нещото имам? Форума, телефон, командировка?
Сега се сетих, апропо, някой ползвател, по-близо до Троян, да дойда за един час да видя нещото?
Благодаря на всички, които ще се отзоват!
Здравей!
Правилно си предположил!Котела работи 24/7 :) Иначе, колегата Желязков ти е отговорил,че контролера не ти е настроен. Не знам с какъв контолер си,но всички имат меню "подрържане" и точно там трябва да задаш според горивото което ползваш през колко време да подава гориво и да се включва вентилатора.
За антрацита по малко подаване и повече време на вентилатора,примерно през 10мин за 30сек
zaksofon - специалист
Хм, това, че работи 24/7, не знам дали е добре... Аз нямам трипътен вентил и помпата ми се включва на 30 градуса. С Тимела, излиза, че стайния ми става излишен, като че ли, защото не виждам логика да ми спира помпата, а котела да си работи и да гори на халос. Вярно, че както е при мен в момента, топлото идва маалко по-бавно, но все пак си идва. Моля някой да ми обясни логиката тук. :) Може би, нещата придобиват смисъл, ако :
1. Имам буфер (не че не искам да си направя)
2. Имам трипътен вентил
3. Ако контролера насочи топлото през помпата на бойлера, но когато и той е готов, пак се връщам на първа точка.
Защо трябва да се държи тоя котел, работещ нон стоп, когато няма нужда? :?
Така или иначе, доказал съм вече, че донбаските, не гаснат поне до 12 часа. Когато искам да ги запаля, вентилатора се включва и след 5 минути - огън. Аз се насочих към този контролер, за да може сам да разбира, дали има огън или не. Нали за това е датчика в кюнеца? Иначе, слава Богу, не се е случило още, ако не се запали след продължително изчакване, шнека ще изкара горивото в пепелника, защото няма какво да му каже, че не гори. Т.е.,след като контролера има такъв датчик, защо не ще да спре вентилатора и шнека?
yanush - специалист
За пръв път пиша в тази тема ... закупих този контролер с помощ на колега от този форум.Горелката я закупих от Шумен с контролер NEGROS -за него мога да кажа че не е "юзерфрендли".С помоща на колегата Валтер и на още един колега,който живее на 20 км.от мен по телефоа и Вайбър оправихме настройките.Горелката я монтирах на котел БОШ 32 кв.Вече ми е ясно какво и защо се случва(далеч съм от мисълта че съм някакъв гуру все още ако променя нещо по настройките снимам преди и след). Въпроса ми е следният ...Настроих котела да работи по времеви зони и стаен термостат.Но не виждам възможност настройките за различните дни от седмицата да са различни.Явно аз не правя нещо както трябва
Прикачен файл:
roomtermostat.jpg
съб яну 26, 2019 6:43 pmzaksofon написа:
Хм, това, че работи 24/7, не знам дали е добре...
За мен е по добре да работи постоянно. Пробвал съм и по часови зони и по всичко дето предлага контролера,но този режим на модулация най ми харесва.Котела не влиза в режим подържане,а модулира между 10 и 100% според нуждите от топло и зададената температура. На първа страница има преведен мануал от колегата ag_ro,за което му благодарим от сърце :) Прочети го и ще ти се изяснят много неща,за това какво може SKZP02
Една снимка на диаграмата с антрацита
https://photos.app.goo.gl/Hs7Dn7L2Hfgmr4E96
съб яну 26, 2019 6:43 pmzaksofon написа:
Хм, това, че работи 24/7, не знам дали е добре... Аз нямам трипътен вентил и помпата ми се включва на 30 градуса. С Тимела, излиза, че стайния ми става излишен, като че ли, защото не виждам логика да ми спира помпата, а котела да си работи и да гори на халос.
Когато ти изключи помпата котела продължава да работи в зависимост как си го настроил в продължение на 5 до 120мин. Температурата се вдига и той влиза в режим подържане до като не падне под зададената температура. В моя случай беше час половина два. Има и други вариани,но трябва да имаш смесител
zaksofon - специалист
Добре, но така или иначе, термостата, който имам ми става излишен, както и ви фи модула... Май ще се откажа... Искам да оптимизирам настоящата система, но не и да я преправям и изхвърлям части, заради нероден Петко. Поправете ме ако бъркам...
съб яну 26, 2019 8:00 pmzaksofon написа:
Добре, но така или иначе, термостата, който имам ми става излишен, както и ви фи модула... Май ще се откажа... Искам да оптимизирам настоящата система, но не и да я преправям и изхвърлям части, заради нероден Петко. Поправете ме ако бъркам...
С твоя термостат и wifi модул,аз лично мисля,че няма да можеш да управляваш SKZP02,а само помпата. Колегите да ме поправят ако греша.
maistora1965 - специалист
Опитах но не можах да намеря системата с една помпа ли беше или с две.
zaksofon - специалист
съб яну 26, 2019 9:14 pmmaistora1965 написа:
Опитах но не можах да намеря системата с една помпа ли беше или с две.
С две помпи, една за бойлера (управлявам я с диф. термостат) и другата за големия кръг. Нямам трипътен вентил (все още).
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 61

Тема "Контролер SKZP-02 настройка и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: