Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
пон яну 28, 2019 11:54 amТрифон П.Трифонов написа:
... Днес, на 3та степен1 при 63 градуса на водата, температурата в димоотвода отново беше 90 градуса.
Триф, в теб имало скромност. Брей, учуден съм :) . Сега сериозно. Добре си ги изработил Джелезцата. Изстискал си Боша докрай. По-добър от грейко експерт. Последните %-ти ефективност се изстискват мноооого трудно. Запиши си размерите на железата. По-късно ще разбереш защо.
Много ми харесва термометъра на кюнеца ти. Вкъщи измервам с един със 100 мм сонда (моят) и с един същата марка, но с 50 мм сонда и по-малък диаметър на тялото. Имаха 10 градуса разлика, но дори с моя температурата в комина се отчиташе като тази на водата, което е абсурдно. Много бързо се зацапват тези сонди и показват 15-20% по-ниски стойности. Затова го прострелвам с инфрачервения. При 60 градуса външно на кюнеца димът отвътре е 100°. Показанията с него варират в интервала 43.1 - 60.7°С (70-100 градуса на самия дим).
tzvtz - напреднал
пон яну 28, 2019 11:32 amEvgeniy написа:
Да не би да са отворили капака между двата реда димогарни тръби и всичко да отива директно в комина вместо през тръбите? Май имаше някаква ръчка...
Много пъти съм се заглеждал там и не мога да си обясня защо е направена преградата така - неподвижна е и е от няколко парчета желязо едно над друго. Не се вижда никаква ръчка отвътре, нито пък на ламарините на котела има дупка за извод навън. А нали там се монтира почистващия механизъм?
dani731117 - специалист
е.. няма ли да се намери някой да го измери този пушек ?а уж толкова доволни клиенти има.че да разберем къде е истината накрая.
Rumen89 - специалист
пон яну 28, 2019 4:07 pmdani731117 написа:
е.. няма ли да се намери някой да го измери този пушек ?а уж толкова доволни клиенти има.че да разберем къде е истината накрая.
+1 аз съм готов да закупя котел Грейко лятото но ако е същата работа като моя няма смисъл. Моят сега влиза в съспент при настройка на горелката 25-6 киловата и температурата на водата 73 градуса. Отоплява се къща 240 кв.м без изолация.
tzvtz - напреднал
пон яну 28, 2019 11:54 amТрифон П.Трифонов написа:
пон яну 28, 2019 11:08 amtzvtz написа:
...
Предполагам, че коминът ти има много голяма тяга.
Преди да сложа термометъра баща ми беше чистил комина - желязна тръба фи 220 мм, висока около 12 метра и още около 3 метра до котела под ъгъл около 45 градуса. Напълни 1 прегърбена количка с шлака.
пон яну 28, 2019 3:16 pmandy_forresite написа:
...
Триф, в теб имало скромност. Брей, учуден съм :) Изстискал си Боша докрай. По-добър от грейко експерт. Последните %-ти ефективност се изстискват мноооого трудно. Запиши си размерите на железата. По-късно ще разбереш защо.
...
То аз колко отрицателни качества имам ощееее.....
Имам още една оптимизация да правя, по идея на Евгений. Тухли да му наредя, ама кой знае.
Може да се каже, че съм то изстискал, затова в таблицата въвеждам гордо 90%.
По добър от Грейко няма как да стане. Само по скъп и ако го боядисам със златна боя.
Не зная колко точно мери термометъра, но поне ми показва тенденцията.
Чисти се много лесно. Просто го издърпвам и ако е имало пепел, тя си пада вътре. Като го вкарам, пак показва същото. Пепеляка не пречи на топлината да достигне сензора, само я забавя.
Колегата, дето се оплаква от висока температура, сигурно е намерил проблема, както предположи Евгений.
А, сега прочетох. Може и подпушеното да му е пречило, ма комина си е сериозен.
vrangelov - специалист
пон яну 28, 2019 5:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
...Може да се каже, че съм то изстискал, затова в таблицата въвеждам гордо 90%...
Последните проценти най-трудно се изстискват. Засичал ли си с колко килограма пелети пълниш буфера? За малко да напиша бонбони, @andy_forresite го чета редовно. Като го изпразваш, успяваш ли докрай, като го пълниш успяваш ли докрай?
andy_forresite - майстор
Триф, правя ти комплимент бре. Опитвам да та а`ресам. Нми са пречкай ся.
Казвам ти че поне колкото експерта си го направил. Сам виждаш, че в някои условия ефективността му изглежда е доста по-ниска отколкото постигнатата от теб. Нямах представа при комбинирания дали фабрично е раздвижена клапата, т.е. изкарана ръчка. Явно и там е като при модификацията с една порта.

220 мм и 12 метра комин е некъф змей. Не плаче, ами направо реве за пружини. Цял механизъм с ръчка. Друга песен ще запее. Гарантирам :yawinkle:
dani731117 - специалист
е няма ли кой да го измери? :-D имам впредвид пушека де :-D
Tzinata - специалист
пон яну 28, 2019 4:11 pmRumen89 написа:
пон яну 28, 2019 4:07 pmdani731117 написа:
+1 аз съм готов да закупя котел Грейко лятото но ако е същата работа като моя няма смисъл. Моят сега влиза в съспент при настройка на горелката 25-6 киловата и температурата на водата 73 градуса. Отоплява се къща 240 кв.м без изолация.
Аз съм с турски чугунен котел и водя статистика вече трети сезон. Миналата седмица новото Грейко дойде ,но ще го монтираме до 10-15 дни и ще напиша задължително + и - .
Дано не ме разочарова че като цена е почти златно. :wink:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: