• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Физиката си е физика, теориите са си теории, но аз от практиката (като потребител) съм ял прангата със 150л. бойлер с 2 серпентини вързан за слънчев колектор и парно. И уж трябваше да ми е евтино, и лятото и зимата, пък то стана една, да не си го припомням, колко бойлера платих напред и след това ежегодно..... та за голям бойлер и серпентина, не ща и да чуя докато съм жив, ако ще и най-икономичното нещо на света да са, че и пари да връщат.

Сега съм на принципа, колкото по просто толкова по добре, евтино, лесно за обслужване. Сложните работи работят само на теория и пак там пестят пари.

Май няма смисъл да ти показвам точно как се къпя и след това да ти покажа точно колко време ми свети копчето на бойлера. Като се замисля, може би си прав в някаква степен, засечката я правя след като излезна от душ кабината, което не значи, че копчето святка след като отворя вратата на душ кабината и излезна от нея. Може да святка преди това.

Идеята беше съвсем друга, не да засека със колко стотинки се къпя и достатъчно количество вода ли използвам за нормално къпане, а че 80л. бойлер си загрява водата достатъчно бързо 5-10-15-20мин. са смешно малко време за работа. След което на всеки час да включва по за 5-10мин да си доподгрее водата. Грубо да идва общо 4-5-6 часа работа на денонощие. По 0.20лв. грубо на час са 1, 1,20лв. на ден. За кво са ми серпентини за двойно повече пари, къде ще ги избивам 2 сезона и секви други глупости. Я изкарат 5 години я не.

Да, да знам, че всеки има един пиятел, къде я има тази система от 10год. и освен, че си е върнала парите, даже и му е спестила за нова такава, че и по-добра.
vrangelov - специалист
вт яну 29, 2019 11:16 amGadnyara написа:
Погледнах моя проект и сумирах прогнозните месечни потребления за отопление от Октомври до Април включително. Излиза 8MWh. За 200кв.м къща, само, че на един етаж. Така, че май съм третия с подобно число.

За Дек.+Ян. са прогнозирани в същия проект общо 4.4 MWh за отопление и БГВ, а контролният електромер на ТП A/W отчита общо 1,5 MWh. Мисля, че потребената топлинна енергия е в изчисления порядък, съответно 8MWh за отопление са приблизително верни.

Та, 6.6MWh за отопление годишно на колегата не са толкова далеч от изпълнимото. :wink:
Време е вече и в България да започнат да се строят добри къщи. БГВ от термопомпата ли идва или е с нагревател? Покажи, моля, как е разпределено прогнозното отопление по месеци. В моята климатична зона денградусите за декември и януари /при 23 средна изчислителна температура -малко пресилено/ са 44 процента от общите денградуси, а 4.4 не е 44 процента от 8.
При такива къщи като вашите - твоята, на moimoimoi и тази за която @LazarGanev писа явно архитектите са били много добри. Между другото, @Anton BM е голяма работа /без кавички/ и е възможно да е показал на собственика някой трик за оптимизирането на сметките му. Ще го чакаме да се включи.
Да напиша защо 6.6MWh за 200 квадрата ме жегва. Сега е още януари и затова е лесно човек да си го представи.
Денградуси за януари -21 процента от общите.
6600х0.21=1386 - месечен разход за януари
1386/31=44,7 - дневен разход. Това за тези на пелети е 12 килограма на ден. Ако топлеше 100кв.м., щеше да са 8кг.
44.7/24=1,86kW. Това е общо за 200 кв.м. До скоро в България не се строеше така.

Поздрави
preslav - майстор
Всеки е прав за себе си и според това, с което разполага се простира според чергата си. В апартамента си го духам на климатици, в къщата също - и на двете места няма къде да се сложи котел, няма къде да се съхраняват пелети, няма кой да ги мъкне. Ако сега проектирах къщата си щях да заложа на термопомпа и подово+конвектори за охлаждане. Питащият вероятно е като мен - не ми трябва да е жегаво в стаите, не ми пречи прославутото духане (то и хубавият климатик не "духа"). Не са ми ясни и причините да се топли повече, когато има малки деца, напротив топли се повече когато има възрастни хора.
В събота и неделя бяхме на гости в Кубрат, къщата се топлеше с парно на пелети - не знам колко съм ги увътрил с разхода, щото спах на отворен прозорец, но за миналата година са изгорили 4.5-5 тона по 320лв/тон. Не знам квадратурата на къщата, но е с 5 см. външна изолация и дървена ламперия (вагонна шарка)+вата от вътре - на мен ми беше некомфортно топло, ама икономисах от цигари, щото вътре съм по потник, а за да изляза да пуша на някакви минуси се навличам с пуловер и яке. Та тъпата ми сметка е 4.5 тона * 320 лв.=1440 лв. САМО за топло (което НА МЕН не ми е комфортно), от години сметките ми за ток (годишни) са не повече от 1200 лв. и всичко е на ток, при това летните ми сметки са почти същите като зимните - за роднините на знам колко се охлаждат, ама май имаше климатик.
Та всеки според себе си и според чергата си.
Gadnyara - специалист
вт яну 29, 2019 1:38 pmvrangelov написа:
Време е вече и в България да започнат да се строят добри къщи. БГВ от термопомпата ли идва или е с нагревател? Покажи, моля, как е разпределено прогнозното отопление по месеци. В моята климатична зона денградусите за декември и януари /при 23 средна изчислителна температура -малко пресилено/ са 44 процента от общите денградуси, а 4.4 не е 44 процента от 8.
При такива къщи като вашите - твоята, на moimoimoi и тази за която @LazarGanev писа явно архитектите са били много добри. Между другото, @Anton BM е голяма работа /без кавички/ и е възможно да е показал на собственика някой трик за оптимизирането на сметките му. Ще го чакаме да се включи.
Да напиша защо 6.6MWh за 200 квадрата ме жегва. Сега е още януари и затова е лесно човек да си го представи.
Денградуси за януари -21 процента от общите.
6600х0.21=1386 - месечен разход за януари
1386/31=44,7 - дневен разход. Това за тези на пелети е 12 килограма на ден. Ако топлеше 100кв.м., щеше да са 8кг.
44.7/24=1,86kW. Това е общо за 200 кв.м. До скоро в България не се строеше така.

Поздрави
Отоплението по месеци, с точност до 100kWh:
I - 2.0 MWh
II - 1.5 MWh
III - 1.0 MWh
IV - 0.4 MWh
.....
XI - 1.1 MWh
XII- 2.0 MWh
Охлаждането не намесвам в сметката.

Отделно, за всеки месец ми е прогнозирано потребление от 192 kWh за БГВ. Затова пиша, че мощността, излязла от термопомпата по прогноза е 2+2+0,2+0,2=4,4 MWh за XII и I месец. И това число ми се връзва с разхода на електричество през съответния COP.
БГВ, както и отоплението идват откъдето реши ТП - ако не стига мощност, пуска съответния нагревател, на бойлера или в хидробокса.

След като се изясни, че не е сбъркал числото, нека оставим темата на колегата да върви в посоката, която той е задал. :wink:
moimoimoi - майстор
скоро познат си прави вила/къща
с нестандартна архитектура е но от към енергопотребление е много еко.има и котел и климатици, стените са 38см тухли на поротерм и малко изолация.помещение което е се отоплява само от един климатик24-ка е 350 кубически метра .като площ на първи етаж е 80 квадрата а на височина достига 10метра на места, и въпросния климатик си подържаше 27 градуса,чак неприятно топло.
а по принцип климатик 24-ка е за 140-150 кубика помещение. като си купувах преди 15 години първия климатик в упътването му пишеше че за всеки един кубически метър обем от помещението трябва да има 170BTU.та така новите къщи не са като старите
andy_forresite - майстор
6.6 гигаватчаса за 200 кв м. Аматьори. Аз хабя по 22 гъби сигурно. УжаЗ.
И какво ще прави пелетната горелка, ще може ли да се закачи на минимума? Какво пише за 19.11. примерно? Аз бих термопомпил при такъв проект.
moimoimoi - майстор
вт яну 29, 2019 7:23 pmandy_forresite написа:
6.6 гигаватчаса за 200 кв м. Аматьори. Аз хабя по 22 гъби сигурно. УжаЗ.
И какво ще прави пелетната горелка, ще може ли да се закачи на минимума? Какво пише за 19.11. примерно? Аз бих термопомпил при такъв проект.
Как 6.6 гигаватчаса.....ще ми се подпали къщичката с толкова топлина
andy_forresite - майстор
Вярно. Малко съм прекалил. Около 1000 пъти :-D Ти към какво отопление си се насочил към момента?
moimoimoi - майстор
към климатик,защото топли и охлажда ,надеждно,евтино смятам че с подходяща изолация сметката за отопление на един етаж няма да е повече от 250лева за сезон, няма хамалска работа и не на последно място не е нужно да се дават 2-3000 лева наведнъж както е при пелетите
krasi92 - майстор
В тотална изолация трябва да се вкарат много пари и след това сметките ти ще са малки.Най скъпата дограма и най скъпата изолация се изплащат с годините.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: