• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
fox_vt - майстор
Като си доктор трябва да гледаш обективно на нещата. Да започнем по ред,едно е да ти е топла къщата и да са високи сметките а друго е както сега питаш дали ще могат да топлят. Останах с впечатление че къщата ти е стоплена но сметките са високи. Даваш на час по лъжичка информация. Сигурен ли си че нагревателите се включват?Сигурен ли си че проектната ти мощност е вярна. Сигурен ли си във енерго доставчика ти че отчитал коректно. Разбери едно ,две помпи даващи по 12 кв са 24 кв топлинна мощност която мошност някъде ше отиде. Ако схемата е некадърна няма да се оползотвори и ще изключват,лесно се вижда. Ако проекта е некадърен няма да спират пак лесно се вижда. Няма как да се загубят 24 кв ей така. И да ти кажа нещо,като сложих слънчевия колектор чакам на следващия месец новата сметка и нищо,на по следващия пак нищо даже си мислих дали да отида да има кажа в енергото че имам колектор. Чак на третия месец се актуализираха сметките. А по дефолт по коледа и нова година стават чудеса със сметките за ток. За това насочи си вниманието към доставчика и проекта а не към машините.
LazarGanev - "Велик майстор"
Фокси, прав си донякъде, ама това са инверторни машини и не се знае на каква мощност са работили. Ако има някакви спънки/проблеми по системата, които да им пречат да си отдадат цялата мощност (т.е. ако системата не може да я поеме), то машините сами ще се ограничат и е трудно да се разбере на каква мощност работят. Мисля си обаче, че в паметта има информация колко енергия е изразходвана. Имам клиент, който нарочно си избра хибридна термопомпа, за да знае колко енергия е добавена за подпомагане на машината (ако има такова) и да е сигурен, че няма да се включва нагревателя произволно. :)
gadinko - специалист
вт яну 29, 2019 7:40 amfox_vt написа:
Като си доктор трябва да гледаш обективно на нещата. Да започнем по ред,едно е да ти е топла къщата и да са високи сметките а друго е както сега питаш дали ще могат да топлят. Останах с впечатление че къщата ти е стоплена но сметките са високи. Даваш на час по лъжичка информация. Сигурен ли си че нагревателите се включват?Сигурен ли си че проектната ти мощност е вярна. Сигурен ли си във енерго доставчика ти че отчитал коректно. Разбери едно ,две помпи даващи по 12 кв са 24 кв топлинна мощност която мошност някъде ше отиде. Ако схемата е некадърна няма да се оползотвори и ще изключват,лесно се вижда. Ако проекта е некадърен няма да спират пак лесно се вижда. Няма как да се загубят 24 кв ей така. И да ти кажа нещо,като сложих слънчевия колектор чакам на следващия месец новата сметка и нищо,на по следващия пак нищо даже си мислих дали да отида да има кажа в енергото че имам колектор. Чак на третия месец се актуализираха сметките. А по дефолт по коледа и нова година стават чудеса със сметките за ток. За това насочи си вниманието към доставчика и проекта а не към машините.
Така е! В началото беше жега. След това дойде сметката и от Висман ми настроиха помпите да работят с нагревател нощно време само. Тогава захладня през деня. ТОВК то ми е правено от топлотехника към проектантската фирма, която ми прави къщата. Ако имате интерес мога да ви пратя dwg- то на пощата. Верно че топлотехникът беше някъде 80 годишен и може да не е съобразил най-новите тенденции, но не вярвам да е некадърен. Некадърни бяха хората които ми изпълниха проекта. Поправям постоянно нещо след тях, плащам неща по два пъти и т.н. И си търся някой който да диагностицира проблема и да го реши веднъж завинаги. Сумати народ се изреди, всички викат “абе сметката е висока” изненадват се, било невъзможно и дотам. Та затуй опрях до този уважаван форум с цел да си помогна сам.
шоп - майстор
@gadinko
мислили ли сте да сложите един контролен електромер само за термопомпите?

Така ще имате точни данни и ще сте сигурен колко ток изразходвате. Цената им е символична.
Boyan - специалист
вт яну 29, 2019 11:18 amшоп написа:
@gadinko
мислили ли сте да сложите един контролен електромер само за термопомпите?
+1
И не е зле да си огледате къщата с термокамера.
Имал съм случай да духа през контактите и ключовете за осветление.
Много нелепо звучи, но съм го виждал .
шоп - майстор
вт яну 29, 2019 3:25 pmBoyan написа:

Имал съм случай да духа през контактите и ключовете за осветление.
Много нелепо звучи, но съм го виждал .
Изобщо не е нелепо.
Като пожарникар съм гасил много запалени комини и в къщи и в апартаменти. И ново и старо строителство. С и без изолация.

Масово при пожар и задимяване от ключове, контакти, первази на врати и первази на пода излиза дим.

Това са неуплътнение места с големи загуби от инфилтрация.
fox_vt - майстор
Така е Лазаре но ако машините не отдават всичко във системата и са принудени да намалят мощността то няма да пуснат и нагревателите. Освен ако едната е спъната от нещо и другата в отчаян опит да смогне бичи със нагревателя. Ама дали една на пълна мощност може да изгори толкова ток незнам. Не е лошо да се разбере какъв е климата там мъгли чести дефрости и т н. Лошото е че могат да бъдат съвкупност от много неща събрани в много кофти компилация.
Не разбрах има ли буфер и ако да колко литра.
gadinko - специалист
вт яну 29, 2019 7:58 amLazarGanev написа:
Фокси, прав си донякъде, ама това са инверторни машини и не се знае на каква мощност са работили. Ако има някакви спънки/проблеми по системата, които да им пречат да си отдадат цялата мощност (т.е. ако системата не може да я поеме), то машините сами ще се ограничат и е трудно да се разбере на каква мощност работят. Мисля си обаче, че в паметта има информация колко енергия е изразходвана. Имам клиент, който нарочно си избра хибридна термопомпа, за да знае колко енергия е добавена за подпомагане на машината (ако има такова) и да е сигурен, че няма да се включва нагревателя произволно. :)
Какви може да са тези спънки за отдаване на пълната мощност?
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 1:57 pmgadinko написа:

Най-вероятното е недостатъчен дебит през топлообменниците или недостатъчно топлоотдаване на отоплителните тела.

И двете диагнози лесно се уточнват и поставят ако трябва да се изразя с медицински термини:-)

Лечение има ако това е диагнозата.
gadinko - специалист
ср яну 30, 2019 2:02 pmшоп написа:
ср яну 30, 2019 1:57 pmgadinko написа:

Най-вероятното е недостатъчен дебит през топлообменниците или недостатъчно топлоотдаване на отоплителните тела.

И двете диагнози лесно се уточнват и поставят ако трябва да се изразя с медицински термини:-)

Лечение има ако това е диагнозата.
И как се диагностицират тез болежки ... 100 умни глави не успяват до момента ... забравих да спомена, че таваните са ми по 4 метра - това сигурно има значение ...
Ето някоя снимка от инфо-то н ТП-та
https://drive.google.com/file/d/1FoW0Lu ... sp=sharing
Последна промяна от gadinko на ср яну 30, 2019 3:47 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: