• 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ср яну 30, 2019 9:36 pmkalin72 написа:
ср яну 30, 2019 6:57 pmivanov_km написа:
Забравих да спомена, че водата в нашият град е много твърда, а до колкото знам това за Drain-back системите не е много препоръчително.
Ами сипи преварена вода.

Той ако иска и дестилирана вода може да сипе, или пък пропилен гликол. Нали му трябват няколко литра...или пък разстопи сняг...

Нали знаете, че топлоносителя е един и няма нищо общо с водата, която ще подгрявате.
kalin72 - майстор
Шопе, очевадно е, че човека само е чувал за слънчеви системи и колектори, и не е запознат в детайли кое как работи :)
ivanov_km - специалист
Хора действително само съм принципно запознат със соларните системи, но като става дума за детайли и тънките подробности не съм така наясно. Разбираемо е от постовете ми и от факта, че пиша в тази тема :). Първо тръгнах да мисля за солар с вакумни тръби и бойлер разположен върху солара. Тази система за мен има големи минуси, най-големият е, че бойлера е изложен зимата на минусови температури и с нагревателя трябва да компенсирам големите топлозагуби. Вторият основен недостатък е, че при голям студ и при липса на потребление на вода има вероятност някъде по системата да замръзне вода, за да се предотврати тази вероятност трябва предвидя на определени места по провода нагреател с малка мощност и в крайна сметка икономията от лятото ще е набутвам зимата. Минах на вариант термосифон но там бързо се отказах заради варовитата вода и по-ниското налягане пък и трябва да имам два бойлера единият на системата др. в банята за зимата. От няколко дни минах на по скъпият вариант със солар на покрива, бойлер в таванската стая и система под налягане, като по този начин ще избегна ниските температури за бойлера през зимата. Все пак на тавана температурите не падат под 10 градуса през зимата. От вчера чета и за т.н. самоизточващи се системи. От прочетеното и аз не знам защо се пише, че не е добре да се пълни системата със гликол. Дали ще е вода или гликол все пак топлоносителя минава през серпентината за да загрее водата в бойлера. За избраната от мен система, която е под налягане плаши мнозина с израза "под налягане". От прочетеното разбрах, че при правилно оразмерена и изградена система тя е напълно безопасна. За самоизточващата система виждам, че в повечето случай се избират плоски колектори, ако се премине на вакумно тръбен то той трябва да бъде с течаща вода. Споменах, че при мен твърдостта в водата е постоянна и е 21 немски градуса. Това определено ще ме задължи да зареждам самоизточващата система с гликол или дестилирана вода. Не знам при тези система какви изпарения се генерират и през какъв период системата трябва да се допълва. Желанието ми е да направя такава система, която макар и да ми струва в началото малко повечко да е сигурна и да работи дълги години безпроблемно, без дефекти по помпи, течове и т.н. От системата и управлението искам да ми позволи да виждам каква е температурата в бойлера, каква е температурата на топлоносителя на изхода на колектора и да имам възможност да програмирам работата на нагревателя по време. Определено ще искам когато използвам ел. енергия то тя да бъде през периода на нощната тарифа. Благодаря на човека, който ми обясни, че разликата между помпена група и обикновена помпа е това, че помпената група е готова за монтиране, а при другият вариант трябва да си купя по отделно компонентите и да е сглобя. За вторият вариант с обикновена помпа едва ли бих се наел защото не съм в течение на нещата какво точно ми е необходимо и как се сглобява :)
Andri01 - майстор
По горе ти писаха / ама трябва да се чете ВНИМАТЕЛНО /: общото между топлоносителя и твърдата ти вода от тръбопровода е само предаването на топлината!! те не се смесват!! И друго - кой ти каза,че при DB не може да се ползва пропилен-гликол? Същата може да се запълни с дестилирана вода,чешмяна вода или пропилен-гликол. това вече зависи от местоположението на допълнителния съд.
kalin72 - майстор
Споменах, че при мен твърдостта в водата е постоянна и е 21 немски градуса. Това определено ще ме задължи да зареждам самоизточващата система с гликол или дестилирана вода. Не знам при тези система какви изпарения се генерират и през какъв период системата трябва да се допълва. Желанието ми е да направя такава система, която макар и да ми струва в началото малко повечко да е сигурна и да работи дълги години безпроблемно, без дефекти по помпи, течове и т.н.
В Брезник твърдостта на водата е горе-долу толкова, не съм я мерил, но след варене на вода остава варовик.
Моята система е от 5-6 години, доливам около 1 литър вода преди началото на всеки сезон, март месец. Мия колекторите от прахоляк също тогава. Това е цялото обслужване. А, и е "направи сам " :)
ivanov_km - специалист
чет яну 31, 2019 10:55 amAndri01 написа:
По горе ти писаха / ама трябва да се чете ВНИМАТЕЛНО /: общото между топлоносителя и твърдата ти вода от тръбопровода е само предаването на топлината!! те не се смесват!! И друго - кой ти каза,че при DB не може да се ползва пропилен-гликол? Същата може да се запълни с дестилирана вода,чешмяна вода или пропилен-гликол. това вече зависи от местоположението на допълнителния съд.
Това го разбрах трябва да се зареди един път с дестилирана вода и след това само да се долива при необходимост. И то само ако водата е варовита за да не се натрупва варовик по колектора и серпентината.
speka_rs - майстор
Колега, да кажа, че не са малко хората в този форум, който ползват вакумно-тръбни колектори тип мокра тръба със драйнбек системи. Из различните теми колегата Шоп е поствал снимки на неговата. Определено, ако имаш възможност и място една драйнбек система от колектор 25 тръби със 200 или 300 литра бойлер и ще си много доволен.
Необходимите материали :
- тръби колкто ти трябват
-помпа максимално ефтина, но да покрива нужната денивилация между колектора и драйнбек съда
- драйнбек съд ( може да се купи оригинален или да се ползва направи сам)
-бойлер ( колкото по голям толкова по добре)
- колектор ( както казах 25 тръбен колектор мокра тръба)

п.с. Забравих да напиша и изолация за всичко описано по горе без колектора.
ivanov_km - специалист
След много четене окончателно избирам да права Drain-back соларна система за битова топла вода. За слънчев колектор се спрях на Bosch Solar 5000 TF, който ще топли бойлер с ниска серпентина от 150 л. Сега не дневен ред идва какъв drain back съд за отичане трябва да избера. На пазара в България попаднах само на едно място където предлагат такъв съд за самоизточваща се соларна система (Drain-back solar) съд 30 лтр. Неръждаема стомана SUS304-2B, Ф420 мм, изолация полиуретан 55 мм. Това не е ли много голям съд за таква малка система като моята? Ако се спра на него ще ми върши ли работа?
ivanov_km - специалист
Драснах действителното положение, което ще е при мен. Според вас с така избраните основни възли на drain back системата и нейното построяване ще работи ли коректно? Избрах ако ше взимам бойлер то той да е на Елдоминвест неръждавейка с единична серпентина пак неръждавейка 150 литров. Основното ми притеснение е дали връщащата се вода при спиране на помпата ще успее да слезе под нивото на покривната плоча за да не замръзва през зимата в студа? Разбира се ще дам необходимият наклон на солара и тръбите докато влезнат в съществуващата ПВЦ тръба 120мм за да стане възможно източването. В таванското помещение температурата не пада под 10 градуса. Бойлера, помпата и ДБ съда ще се намират в таванска стая, както в предишните постове уточних. Като гледам разгъвките на студента вода от помпата до колектора горе е с дължина около 2,5 метра, а топлата от колектора до серпентината като в това разстояние включвам разбира се и височината на ДБ съда ще е около 3,5 до 4 метра. За управляващо устройство си харесах Управляващо устройство SR530C8 - цена 152 лв с ДДС. ДБ съда който намерих в нета е от неръждавейка но пък обема му е голям 30 литра, хубавото е, че е изилиран с пяна 55 мм.

Прикачен файл

Untitled.png
Andri01 - майстор
При спиране на помпата водата в системата се връща през серпентината и помпата до ДС. Това са просто скачени съдове,няма начин да не се върне. И друго: съда 30л- е много голям. Сметни колко вода ще имаш в системата и потърси съд с обем +2-3л. над необходимия.
  • 1
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: