Така или иначе първо трябва да си купил избрания панел , от него ще снемеш мерките за стойката
.Без хвалба имам над 1000 панела монтирани на всевъзможни покриви ,на някой от тях сега след време и пари да ми дават не мога да се кача
.За твоята стойка отиди на предполагаемото место и вземи размери на равнината под нивел ,така под всеки крак на стойката ще знаеш колко да прибавиш или отнемеш в размера.Има и вариант плаващ размер ,като планките се подготвят с парче метал с отвори за болтове които ще захванат крака , краката се регулират на место ако се наложи някой от тях се скъсяват и тогава се пробиват отвори в тях да се захванат за планката която ще е стегната с анкер за пода . 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
1353 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
ivanov_km
- специалист
И аз смятам да действам с плаващи крака. Като гледам стойката на Сънсистем за техен панел с площ 2,7 м2 ще свърши работата за монтаж на Бош 5000 вертикалният вариант. Така или иначе самият панел ляга на двете хоризонтални основи и при двата вида панели. 4-те крака на фабричната стойка лежат в една равнина на място с удължения на краката ще нивелирам самата самата стойка на място като ще дам 5% наклон на панела и тръбите докато влязат във вертикалната част на тръбната магистрала до ДБ съда. Мисля, че наклон от 5% е напълно достатъчен за да може топлоносителя от панела и тръбите да се дренира в ДБ съда. Да се надявам, че с дълги 12 см анкери за бетон ще успеят да устискат на поривите на вятъра на 6-тия етаж на покрива на блока. То остава да си търся панела из улиците след някоя буря. Като се замисли човек това са си 2,5 м2 площ и създава голямо натоварване при вятър върху самата стойка и крепежните и елементи. Умишлено избягвам варианта, в който аз да си правя стойката, причините за това са съвсем основателни. Не разполагам с нищо налично като желязо, грундове, бой и т.н. Като калкулираш всичко необходимо за направата на една кадърна стойка съм сигурен, че пак ще стъпи на едни 120 лв. На страна оставям времето и нервите за направата и.
filmatoplo
- майстор
За 1 панел ако сам я правиш ще е под 100 лв .
zaksofon
- специалист
Днес тъкмо си завърших стойката за втория колектор. Цената за железни профили (за стойка) + винкела (за рамка) е не повече от 60 лв. А желязото е от профил 40/40 мм + спънки от 30/30 мм с дебелина от 1.5 мм. Работата с електрожен е за не повече от 6-7 часа и това е с кроенето и изправянето на носещите железа. Хубаво е да има още един човек да ти държи.
Друг вариант за захващане в бетонна основа и по-здрав според мен е с метална планка с 4 отвора с диаметър 10 мм. Пробиваш със свредло в бетона 4-5 см 4 дупки и набучваш там рифелни (арматури) ф10 през планката. Ако ти дойдат дълги - режеш по планката и заваряш - по-здраво от това няма как да стане, а и по-евтино. Планките могат да са от шина 3-4 мм, нищо повече. А това може да се направи и без планки, просто до краката на стойката набиваш рифелно желязо по горната схема от двете страни на краката и заваряш директно.
Нужно ти е - електрожен, 15 електрода, желязо (естествено), нивелир, боя Протекта 3 в 1, четка и помагач. Утре ще кача снимки, че сега стана тъмно. Успех!
П. П. Боклуците от ляво на колектора са на съседа.
Друг вариант за захващане в бетонна основа и по-здрав според мен е с метална планка с 4 отвора с диаметър 10 мм. Пробиваш със свредло в бетона 4-5 см 4 дупки и набучваш там рифелни (арматури) ф10 през планката. Ако ти дойдат дълги - режеш по планката и заваряш - по-здраво от това няма как да стане, а и по-евтино. Планките могат да са от шина 3-4 мм, нищо повече. А това може да се направи и без планки, просто до краката на стойката набиваш рифелно желязо по горната схема от двете страни на краката и заваряш директно.
Нужно ти е - електрожен, 15 електрода, желязо (естествено), нивелир, боя Протекта 3 в 1, четка и помагач. Утре ще кача снимки, че сега стана тъмно. Успех!
П. П. Боклуците от ляво на колектора са на съседа.
Последна промяна от zaksofon на нед фев 10, 2019 7:36 pm, променено общо 2 пъти.
4799inpl64
- специалист
нед фев 10, 2019 7:02 pmzaksofon написа: Днес тъкмо си завърших стойката за втория колектор. Цената за железни профили (за стойка) + винкела (за рамка) е не повече от 60 лв. А желязото е от профил 40/40 мм + спънки от 30/30 мм с дебелина от 1.5 мм. Работата с електрожен е за не повече от 6-7 часа и това е с кроенето и изправянето на носещите железа. Хубаво е да има още един човек да ти държи.И молба с капачка,иначе няма отмятане на работата
zaksofon
- специалист
нед фев 10, 2019 7:41 pmivanov_km написа: Идеално е станало, поздравления!Благодаря! Не знам дали се разбира от снимката, но на мен и четирите крака са ми на различно ниво, демек - основата е с 4 различни височини, също така е и доволно високо. Под новата стойка има стъпала за задния двор и няма как да стоиш прав, камо ли да заваряш. Опитвам се да ти кажа, че и най-дългия път започва с първата крачка, зор е само докато почнеш
zaksofon
- специалист
нед фев 10, 2019 8:01 pmEvgeniy написа: Поздравления и от мен!Евгений, искаш да кажеш, че цялото нещо е сглобено с болтове?! Като детски конструктор... Играл си си тиии
Аз, като не мога да заварявам и за да избегна заваряване, грундиране, боядисване, използвах електрозаварн поцинкован квадрат 30Х30. 1,8мм дебелина на стената е 22 лв за 6 метра, а 1.4мм е 17 лв:
DSCN7819_.jpg
Evgeniy
- майстор
В интерес на истината бях вдъхновен от нещата, които прави Митака от Хисаря https://dkterma.eu/slunchevi-kolektori/ но реших да потърся квадратен профил и да оптимизирам конструкцията за по-ниска инвестиция.
Да, профила е поцинкован е и ходих специално до софия да го купя.
Ето къде
Да, профила е поцинкован е и ходих специално до софия да го купя.
Ето къде
Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература