• 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така или иначе първо трябва да си купил избрания панел , от него ще снемеш мерките за стойката :) .Без хвалба имам над 1000 панела монтирани на всевъзможни покриви ,на някой от тях сега след време и пари да ми дават не мога да се кача :wink: .За твоята стойка отиди на предполагаемото место и вземи размери на равнината под нивел ,така под всеки крак на стойката ще знаеш колко да прибавиш или отнемеш в размера.Има и вариант плаващ размер ,като планките се подготвят с парче метал с отвори за болтове които ще захванат крака , краката се регулират на место ако се наложи някой от тях се скъсяват и тогава се пробиват отвори в тях да се захванат за планката която ще е стегната с анкер за пода . :wink:
ivanov_km - специалист
И аз смятам да действам с плаващи крака. Като гледам стойката на Сънсистем за техен панел с площ 2,7 м2 ще свърши работата за монтаж на Бош 5000 вертикалният вариант. Така или иначе самият панел ляга на двете хоризонтални основи и при двата вида панели. 4-те крака на фабричната стойка лежат в една равнина на място с удължения на краката ще нивелирам самата самата стойка на място като ще дам 5% наклон на панела и тръбите докато влязат във вертикалната част на тръбната магистрала до ДБ съда. Мисля, че наклон от 5% е напълно достатъчен за да може топлоносителя от панела и тръбите да се дренира в ДБ съда. Да се надявам, че с дълги 12 см анкери за бетон ще успеят да устискат на поривите на вятъра на 6-тия етаж на покрива на блока. То остава да си търся панела из улиците след някоя буря. Като се замисли човек това са си 2,5 м2 площ и създава голямо натоварване при вятър върху самата стойка и крепежните и елементи. Умишлено избягвам варианта, в който аз да си правя стойката, причините за това са съвсем основателни. Не разполагам с нищо налично като желязо, грундове, бой и т.н. Като калкулираш всичко необходимо за направата на една кадърна стойка съм сигурен, че пак ще стъпи на едни 120 лв. На страна оставям времето и нервите за направата и.
filmatoplo - майстор
За 1 панел ако сам я правиш ще е под 100 лв .
zaksofon - специалист
Днес тъкмо си завърших стойката за втория колектор. Цената за железни профили (за стойка) + винкела (за рамка) е не повече от 60 лв. А желязото е от профил 40/40 мм + спънки от 30/30 мм с дебелина от 1.5 мм. Работата с електрожен е за не повече от 6-7 часа и това е с кроенето и изправянето на носещите железа. Хубаво е да има още един човек да ти държи.
Друг вариант за захващане в бетонна основа и по-здрав според мен е с метална планка с 4 отвора с диаметър 10 мм. Пробиваш със свредло в бетона 4-5 см 4 дупки и набучваш там рифелни (арматури) ф10 през планката. Ако ти дойдат дълги - режеш по планката и заваряш - по-здраво от това няма как да стане, а и по-евтино. Планките могат да са от шина 3-4 мм, нищо повече. А това може да се направи и без планки, просто до краката на стойката набиваш рифелно желязо по горната схема от двете страни на краката и заваряш директно.
Нужно ти е - електрожен, 15 електрода, желязо (естествено), нивелир, боя Протекта 3 в 1, четка и помагач. Утре ще кача снимки, че сега стана тъмно. Успех!
П. П. Боклуците от ляво на колектора са на съседа.

Прикачен файл

received_2287057624912180.jpeg

Прикачен файл

received_1161882460654935.jpeg

Прикачен файл

received_2221017994884600.jpeg
Последна промяна от zaksofon на нед фев 10, 2019 7:36 pm, променено общо 2 пъти.
4799inpl64 - специалист
нед фев 10, 2019 7:02 pmzaksofon написа:
Днес тъкмо си завърших стойката за втория колектор. Цената за железни профили (за стойка) + винкела (за рамка) е не повече от 60 лв. А желязото е от профил 40/40 мм + спънки от 30/30 мм с дебелина от 1.5 мм. Работата с електрожен е за не повече от 6-7 часа и това е с кроенето и изправянето на носещите железа. Хубаво е да има още един човек да ти държи.
Друг вариант за захващане в бетонна основа и по-здрав според мен е с метална планка с 4 отвора с диаметър 10 мм. Пробиваш със свредло в бетона 4-5 см 4 дупки и набучваш там рифелни (арматури) ф10 през планката. Ако ти дойдат дълги - режеш по планката и заваряш - по-здраво от това няма как да стане, а и по-евтино. Планките могат да са от шина 3-4 мм, нищо повече. А това може да се направи и без планки, просто до краката на стойката набиваш рифелно желязо по горната схема от двете страни на краката и заваряш директно.
Нужно ти е - електрожен, 15 електрода, желязо (естествено), нивелир, боя Протекта 3 в 1, четка и помагач. Утре ще кача снимки, че сега стана тъмно. Успех!
И молба с капачка,иначе няма отмятане на работата
ivanov_km - специалист
Идеално е станало, поздравления!
zaksofon - специалист
нед фев 10, 2019 7:41 pmivanov_km написа:
Идеално е станало, поздравления!
Благодаря! Не знам дали се разбира от снимката, но на мен и четирите крака са ми на различно ниво, демек - основата е с 4 различни височини, също така е и доволно високо. Под новата стойка има стъпала за задния двор и няма как да стоиш прав, камо ли да заваряш. Опитвам се да ти кажа, че и най-дългия път започва с първата крачка, зор е само докато почнеш :wink: . До колкото разбирам, ти ще правиш стойка на сравнително равна основа, няма нужда да е и висока, като моята, тъй че ще е престъпление да дадеш 150 лв за купешка. Наистина!
Evgeniy - майстор
Поздравления и от мен!
Аз, като не мога да заварявам и за да избегна заваряване, грундиране, боядисване, използвах електрозаварн поцинкован квадрат 30Х30. 1,8мм дебелина на стената е 22 лв за 6 метра, а 1.4мм е 17 лв:
Прикачен файл:
DSCN7819_.jpg

Прикачен файл

IMG_20190209_114652.jpg
zaksofon - специалист
нед фев 10, 2019 8:01 pmEvgeniy написа:
Поздравления и от мен!
Аз, като не мога да заварявам и за да избегна заваряване, грундиране, боядисване, използвах електрозаварн поцинкован квадрат 30Х30. 1,8мм дебелина на стената е 22 лв за 6 метра, а 1.4мм е 17 лв:

DSCN7819_.jpg
Евгений, искаш да кажеш, че цялото нещо е сглобено с болтове?! Като детски конструктор... Играл си си тиии :prayer: Евала, ей това се казва изобретателност. Браво! Не бях попадал на такива профили до сега, или поне ги няма по Троян. Но ти сега ми даде идея за приложението им в един парник покрит с поликарбонат 6 мм. А и много ми харесва факта, че няма нужда от боядисване. Това поцинковано ли е, не можах да разбера? Прилича ми на старите корнизи за перде. Съжалявам, че се откланям от темата, ще се радвам ако ми пратиш линк за Джилязото. :partyman: Благодаря!
Evgeniy - майстор
В интерес на истината бях вдъхновен от нещата, които прави Митака от Хисаря https://dkterma.eu/slunchevi-kolektori/ но реших да потърся квадратен профил и да оптимизирам конструкцията за по-ниска инвестиция.
Да, профила е поцинкован е и ходих специално до софия да го купя.
Ето къде
  • 1
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: