• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Да, системите с 2 буфера са може би класика - ниско и високо температурен.
Но аз вече имам инсталация с един и тук целта е, когато солара дава по-висока Т от дъното и по-ниска от горе да не се предизвиква вътрешна циркулация.
Ето каква разлика между серпентини и страфикатор намерих:

Прикачен файл

Capture.JPG
Capture.JPG (79.2 KиБ) Видяна 2115 пъти
gnt69 - майстор
пон фев 11, 2019 10:42 pmEvgeniy написа:
Да, системите с 2 буфера са може би класика - ниско и високо температурен.
Но аз вече имам инсталация с един и тук целта е, когато солара дава по-висока Т от дъното и по-ниска от горе да не се предизвиква вътрешна циркулация.
Аз пък не разбрах каква е целта на задачата. И буфера си е моя и котела си е моя и топлото произведено от котела е във моя буфер и топлото от слънчевите панели е във бойлера. Ако се предизвиква циркулация ще се запали котела по рано но ще има да топли и по малко и по бързо ще изгасне. Ако съответно се изцеди буфера повече после котела ще изгори повече за да на го затопли докато достигне температура за изгасяне. :partyman:
Evgeniy - майстор
По принцип си прав, но ако в радиаторите отива по-ниска температура, моят контролер ще запали котела, тъй като и горе в буфера е по-ниска температурата (двете необходими условия). Ако е по-добро расзслояването, може и да не се запали котела, а на другия слънчев ден да навакса.

От друга страна, аз управлявам скоростта на помпата и температурната разлика между дъното и входящата тръба е почти константна, което май наистина обезсмисля разслояването.
gnt69 - майстор
пон фев 11, 2019 11:25 pmEvgeniy написа:
По принцип си прав, но ако в радиаторите отива по-ниска температура, моят контролер ще запали котела, тъй като и горе в буфера е по-ниска температурата (двете необходими условия). Ако е по-добро расзслояването, може и да не се запали котела, а на другия слънчев ден да навакса.

От друга страна, аз управлявам скоростта на помпата и температурната разлика между дъното и входящата тръба е почти константна, което май наистина обезсмисля разслояването.
Е при теб е висш пилотаж, продължавай в същия дух. Иначе чета с огромен интерес и някой ден ако направя нова къща ще приложа наученото. =D>
Evgeniy - майстор
пон фев 11, 2019 9:02 pmHursa написа:
Задействането на клапите, дори и много леки ще изискват определена разлика в наляганията.
...
А каква е цялата ваша схема.
Ами термосифонирането е голяма сила. Когато пъхах тръбата, първо отварях клапите за да се напълни и дори напълно потопена и отворена отгоре, се опитваше да изплува нагоре, все едно има някакъв въздух.
Даже се опасявам, че ги направих прекалено леки и се отварят всичките по малко, защото ето какво се получи при частично загрят буфер:
Прикачен файл:
10.02.18_solar.JPG
10.02.18_solar.JPG (27.68 KиБ) Видяна 2061 пъти

До определена температура, горната част на буфера не се влияе, но в един момент долната става все по-висока от горната и достига 5 градуса разлика. Всъщност горната не е съвсем горна, а на около 30-40 см по-надолу.

Цялата схема ще я добавя, но малко по-късно.
Evgeniy - майстор
Добавих 4 х 2.6 кв.м колектора към съществуващата система с буфер без налягане със серпентина. Те са на дрейнбек, като входа е през стратифицираща тръба.
Ето пълната схема:
Прикачен файл:
New_Solar.jpg
New_Solar.jpg (78.98 KиБ) Видяна 2471 пъти

Ето и "фотоотчет" как са направени нещата:
Стратификационната тръба - изплзвах Ф110"ППР за канализации" - работна температура - 80-90 градуса. Не е ПВЦ.
От приемащия съд горе тръгва тръба Ф32 надолу до дъното му. Там е разпробита с много отвори за да се издига нагоре входящата вода.
Тръбата, която влиза в приемащия съд, влиза под нивото на водата , за да не бълбука много, но е разпробита в горния край за да засмуква въздух за изпразването

Прикачен файл:
DSCN7815_.jpg

Клапите, от тънка алуминиева ламарина за плаки:
Прикачен файл:
DSCN7817.JPG

Прикачен файл

DSCN7818_.jpg

Прикачен файл

DSCN7820_.jpg
шоп - майстор
@Evgeniy, номер 1 :supz:

От какъв материал е тръбата в буфера която стига до дъното му и от там тегли помпата към колекторите?

Не се ли притесняваш, че буфера е висок почти 1,90 м и тази тръба малко или много ще се загрява в горният си край? Предполагам е от полипропилен, който ще върши работа в случая.

Мислил ли си по въпроса да пробиеш буфера в долната му част и с резбово съединение и две гарнитури помпата да тегли от там?
Evgeniy - майстор
Полипропилен с базалтов слой и с дебелина на стената 3.5 мм. По скоро ме притеснява да не се разпадне с времето както тръбите за топла вода в някои бойлери. Иначе и да се загрее малко през тази дебела стена, няма загуба, защото се достопля от колекторите нагоре.
А и аз управлявам скоростта на помптата така, че да поддържа номинална температурна разлика между дъното и изхода на колекторите.
Буфера е пробит за серпентината и долния сензор, но не ми се занимаваше с източване на 1000 литра мека вода за нова дупка.
Hursa - майстор
Много е любопитно подобно решение. За съжаление не мога да преценя до колко е по-ефективно, ще е ми е интересно да видя, как се изчислява такава разлика.
А в какви граници е разхода през колектора?
шоп - майстор
вт фев 12, 2019 8:28 pmEvgeniy написа:
По скоро ме притеснява да не се разпадне с времето както тръбите за топла вода в някои бойлери.
Не съм запознат с ППР + базалтов слой, но мисля, че няма да има проблеми. От над 15 години имам едни самоделни буфери от неръждаеми 80 л водосъдържатели вързани последователно точно с ППР. Няма проблеми, а се е случвало и да завират :-D

Мога да снимам при интерес. Тия дни подготвям една серия от 12 бойлра за един приятел със солари и басейн.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: