• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) И с флекса става .
speka_rs - майстор
А за зачукване съм ползвал и потцинкована тапа, като ти я няма зачуквачката на близо.
шоп - майстор
С тръборече за медни тръби е най-лесно и чисто.
С флекса ще се нагрее тръбата. Нямам представа дали това отвръщане ще е проблем, но според мен не е желателно.
filmatoplo - майстор
Не би трябвало ,нали се пресоват 3 кръгчета от тръбата .
Andri01 - майстор
Не прегрява-рязане по малко,от 3 страни. Заглаждане с пила/шкурка/,не с шлайфа. И после-леко скобата,притискане ,клингеритче и стягане-до скъсване и четвърт оборот назад :) :partyman:
шоп - майстор
пет фев 15, 2019 12:49 pmfilmatoplo написа:
Не би трябвало ,нали се пресоват 3 кръгчета от тръбата .
Май всеки производител на тръба различно препоръчва. Аз работя с една тръба от Исперих и преса Кесак, турска. Предполагам и тръбата е турска.

Та производителя препоръчва да се пресова само един прешлен. На мен това ми се вижда слабо и съм го побългарил :rolleyes: :-D Пресовам по 2
Andri01 - майстор
А също пресовам по 2 пръстена. Така видях ,че го направиха с една купешка преса във фирма. И след пресоването-пак леко минавам с шкурка челото.
ivanov_km - специалист
А след пресоването специални нипели ли използвате или с обикновените ползвате? Питам понеже се предлагат на пазара нипели за гофрирана неръждавейка.
шоп - майстор
Нипели може всякакви. Понеже тук имаме челно уплътнение тип холендрово, много е важно челото на нипела да е равно. ( челосано по стругарса терминология)

Аз си ползвам и най-обикновенни поц. нипели с цена 60 ст за 1/2 резба. Обаче ги качвам на стругчето и леко ги челосвам. Трябва да има чело, където да уплътни гарнитурата.

Преди да пусна стругчето в употреба си ги челосвах нипелите или на шмиргела или на флексчето.

П.П. Имай в предвид, че има неръждаеми и месингови нипели, които хем не са евтини хем имат остро чело. Това изостряне реже гарнитурата и резултата е теч.
Успехи!
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: