Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Степените на помпата са 7 и тя в 3 режима се контролира сама. Не е нужно управление от солара, то няма и вход.
ivanov_km - специалист
Интересно ми е в такъв случай на база какви параметри тази помпа самоопределя скоростта на дебита с която да работи?
fox_vt - майстор
Според мен следи натоварването чисто електрически. Консумацията на ток е зависима от дебита който е зависим съпротивлението на трасето. Лично за мен такава помпа не е за солар тъй като там няма изменение на дебита,винаги е един и същ.
ср фев 20, 2019 11:06 pmfox_vt написа:
Според мен следи натоварването чисто електрически. Консумацията на ток е зависима от дебита който е зависим съпротивлението на трасето. Лично за мен такава помпа не е за солар тъй като там няма изменение на дебита,винаги е един и същ.
Да се има предвид, че скъпите модерни контролери имат възможност да "модулират" помпата.
Това означава, че дебитът се променя.
Elios X3 има 3 изхода, 2 от които с възможност за модулиране на циркулационни помпи.
Не че не става, но коментираната помпа наистина не е за солар.
В случая може да се ползва като обикновена помпа, включена на 1 или 2 фиксирана скорост.
Евентуално СР 1 или СР 2. Ако контролера е с триак изход, фиксирана скорост.
fox_vt - майстор
Ако контролера модулира помпата да ,той следи делтата но помпата сама няма какво да направи .
kozl - майстор
ср фев 20, 2019 10:45 pmivanov_km написа:
Интересно ми е в такъв случай на база какви параметри тази помпа самоопределя скоростта на дебита с която да работи?
И на мен е интересно същото, но не се въздържам да отмета, че дебита Q=F×V се определя от скоростта на потока преминаващ през определено сечение. А скоростта на дебита каква величина требе да е :?
И понеже много от джаджите следят напора и контролират дебита, то как е при тази помпа в режим Авто :?
Ако е както @fox_vt предполага, то като отчита тока на ел.двигателя на помпата каква е логиката да си променя степените :?
И ако тази операция е логична в отоплителна система, където термоглавите изменят пропусната характеристика на системата и умната помпа усеща и реагира, то при соларните ситеми как е :?
Всъщност соларните ситеми също може да са с няколко панела, с няколко серпентини и така се усложнява управлението и се явява нуждата от регулиране на дебита.
ivanov_km - специалист
Зная, че тази помпа не е предназначена точно и конкретно за соларни панели, не че не може да се ползва при самоизточваща система. Къде ще се ползва тази помпа не е чак от такова значение, въпросът бе как действа авто режимът и? Да речем, че е вързана в отоплителна инсталация с радиатори. За да настройва дебита на режим авто тя трябва да получава данни и на база някакъв алгоритъм да преценява с какъв дебит да работи.
Evgeniy - майстор
Нормално можеш да избираш 2-3 криви на пропорционално налягане - примерно PP1, PP2, PP3.
Когато е на ауто адапт следи работната точка. Ако затворят повече глави, защотото седмицата е по-топла, работната точка е все в ниската област. когато натрупа достатъчно данни, тогава промена стръмността на кривата, така, че работната точка да дойде в средата и. Обратното, ако прекалено често е на максимум, смъкваа кривата надолу, за да осигури още дебит и работната точка да е в средата на новата крива.
ivanov_km - специалист
Леко по леко моят проект за направата на дрейн бак система върви към своя край. Всичко е избрано, поръчано с изключение на соларното управление. Поради това, че бойлера ще е на тавана, държа управлението да е в апартамента на видно място. Изискванията ми към управлението да е с минимум 3 сензора. Един на панела, втори в зоната на серпентината и трети на изхода на топлата вода от бойлера. Диференциалните термостати на INTIEL до колкото виждам предлагат включването на 2 сензора. Като гледам моите изисквания се покриват напълно от PCSOL 200 Classic и по скъпият му събрат PCSOL 201, който е с 4 сензора и отчита дори генерираната от системата топлинна енергия. Въпросът ми е управленията PCSOL надеждни ли са, как са като качество?
speka_rs - майстор
И натурела ще ти върши работа. Сензор за панела и 3 сензора на бойлера, 2 от който можеш да си сложиш по твое желание къде.

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: