Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ky-kyy - майстор
100 коча-200мъди..... :?
lov - майстор
А сега не така с рогите на преди с крайни изказвания. Това че никой не ползва не значи че е глупост. Сега с риск да ме оплюя всички пелетаджия във форума аз ще кажа направо че за мен пелетите са също голяма глупост и никога не бих ползвал такива. Все още се намират дървесни отпадъци от мебелни производства а за тях не трябва и сушене. Само че трябва и ей такива машинки за дробене. Варианти бол и за направи си сам. Шредера е тотална самоделка за другата знам само че се прави в много малки серии по поръчка.

Прикачен файл

IMG_20181107.jpg

Прикачен файл

IMG_20181211.jpg
npace - специалист
пет мар 01, 2019 2:15 pmlov написа:
Чипса много лесно се суши в силозни колони. Дори при естествена вентилация няколко месеца са му напълно достатъчни. А ако се надуе с вентилатор става доста бързо. Проблема е че си е обемен и си трябва място. На много места се ползва директно за отопление но у нас само в промишлени котли. Или поне аз не знам някой да ползва такава система за отопление.
Има едни бараки за сушене на царевица по селата, нещо като клетка от греди и летви. Едно такова с вътрешна облицовка от дребна рабица дали няма да стане? 2.5 х 1 х 3 метра горе-долу, трябва да събере 3-4 тона чипс. Ако не се разпадне, естествено. :lol:
Пълненето ще е по-трудоемко обаче.

Разстилането на слънце като пример го дадох, ако имаме къща на село трябва да е най-лесния и най-удобния вариант: разстиламе директно от машинката максимално близо до постройката за съхранение, съхнене няколко дни/седмици и нариваме с лопата за сняг. Два купешки кубика дръвца + един ден труд = 1 тон чипс. Или се надценявам откъм трудоспособност? :lol:

Ако имаме някаква по-голяма стряха (за дръвца примерно) може да разстелим чипса под нея и да не се притесняваме от дъжд.

Качественото кълцане е най-големия проблем според мен - чипса да става като трески и трупчета, а не като големи стърготини. Другото може да мине в графа "селски фитнес". :lol:
npace - специалист
пет мар 01, 2019 1:25 pmшоп написа:
Настройките са коренно различни от тези на въглища.
В каква насока се различават? За да се изкара една и съща топлина от въглища (или пелети) и чипс дали ще трябва котел/камина с по-голям капацитет, вентилатора на който да работи на по-бавни обороти?
шоп - майстор
За мен правилното е горелката да е подбрана. Чипса е обемен, лек и ако е с висока влажност не е много калоричен.
fbr - майстор
Произвеждал съм "чипс" от клони с клонотрошачката, съхне лесно в подобие на това
npace написа:
Има едни бараки за сушене на царевица по селата, нещо като клетка от греди и летви. Едно такова с вътрешна облицовка от дребна рабица дали няма да стане? 2.5 х 1 х 3 метра горе-долу, трябва да събере 3-4 тона чипс. Ако не се разпадне, естествено. :lol:
Пълненето ще е по-трудоемко обаче.
Основния проблем е в плътността kWh/m3. Смятам какво количество ми трябва за отопление за един сезон. Ами много нещо. Иначе гори супер.
npace - специалист
съб мар 02, 2019 7:25 amшоп написа:
За мен правилното е горелката да е подбрана. Чипса е обемен, лек и ако е с висока влажност не е много калоричен.
Влажен чипс определено не е вариант - и мъкненето повече (2-3 пъти примерно), и пепел ще остава в изобилие.
Ако го изсушим до 10% или по-малко предполагам и калоричност (на тон, не на кубик), и количества пепел и сажди ще бъдат съпоставими с тези от пелети.
Като обем предполагам ще бъде около 400-500 кг/кубик, спрямо 700-800 кг/кубик за пелети е наистина много повече обем, но аз предпочитам да му заделям място, отколкото пари. :lol:
npace - специалист
съб мар 02, 2019 8:06 amfbr написа:
Произвеждал съм "чипс" от клони с клонотрошачката
За каква машинка става въпрос? Как изкарва "чипса" - като трески и трупчета или като големи стърготини?
Гледах електрически за дебелина до 4 см и (три пъти по-скъпи) бензинови за дебелина до 7 см. Не знам колко кубика за колко години ще могат да издържат обаче, даже и бензиновите предполагам не много.
Нещо като шредера на Лов като че ли ще е по-удачен вариант за серийно производство. :lol:
шоп - майстор
съб мар 02, 2019 5:56 pmnpace написа:
.
Ако го изсушим до 10% или по-малко
И как ще стане това? Дърва съхнали две год. на сухо и течение имат влажност 20%
npace - специалист
съб мар 02, 2019 6:07 pmшоп написа:
И как ще стане това? Дърва съхнали две год. на сухо и течение имат влажност 20%
С разстилане на слънце би трябвало да е възможно дори до по-малко от 10%. Но после може да започне да поема влага от въздуха. Дървата на открито може би затова спират да съхнат от един момент нататък.

Тема "Самоделки "пелети" от много на дребно нацепени дръвца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: