пон мар 11, 2019 9:15 pmRumen89 написа:Имам клиент, младо момче, на който му бяхме монтирали РБ20 на Симе 3 секции. Още тогава го предупреждавах, че котлето е малко и няма да усвоява добре, но човека каза, че няма изход - чака бебе, а едва събра пари за горелка. Кара 2 зими, но разхода много висок, не се издържа. Тази зима с кредит "Енергийна ефективност" му сменихме котела с Експерт 20. Сега му се обадих заради това конкретно питане и ми каза, че е страшно доволен - преди е горял по 3.5 чувала дървесни пелети на ден (до 30лв/ден
Не съм толкова запознат но ако трябва и на него да слагам разни железа и ламарини ще се насоча към друг котел дори и да е по скъп. Не съм запознат с пелетите котли но дано да ми падне разхода с 20-30 процента. За регулатора за тяга ще прежаля 100-140 лв ако е нужно. Но за ламарини и други железа нямам желание. Въпрос към инсталатори те надявам се че сте сменяли чугунени котли с този на грейко какви проценти е паднал разхода?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
15662 мнения в "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB"
LazarGanev
- "Велик майстор"
andy_forresite
- майстор
Един недодялан въпрос: как да видя менюто за температура и хистерезис на БГВ? Сигурно трябва да сложа отметка в addons activations на помпа БГВ и да избера Автоматичен/Отопление + БГВ
И още един подобен. Искам бойлерът да се отприсъединява автоматично след като се е загрял, а не да се върти напразно водата през него. Знам че не губя от мощност, но губя от циркулация през най-далечния радиатор с трасе 26 метра. Като спра циркулацията през бойлера с мини крана този радиатор се затопля с по-голямо желание. Варианта с отделен щранг с помпа не ми харесва и затова избирам мотор вентил NC с електрозадвижка. С такива съвременни джаджи не съм работил и въпросът ми е така ли трябва: удължавам датчика pt100 с 16 метра с 2 х 0.25 мм кабел, махам аналоговия термометър на Елдома и там някъде закрепвам pt100; след това опъвам втори кабел 230V към съответните изводи в управлението на горелката (с които включва помпа БГВ) и на тия жици ръгам ел. задвижката
И още един подобен. Искам бойлерът да се отприсъединява автоматично след като се е загрял, а не да се върти напразно водата през него. Знам че не губя от мощност, но губя от циркулация през най-далечния радиатор с трасе 26 метра. Като спра циркулацията през бойлера с мини крана този радиатор се затопля с по-голямо желание. Варианта с отделен щранг с помпа не ми харесва и затова избирам мотор вентил NC с електрозадвижка. С такива съвременни джаджи не съм работил и въпросът ми е така ли трябва: удължавам датчика pt100 с 16 метра с 2 х 0.25 мм кабел, махам аналоговия термометър на Елдома и там някъде закрепвам pt100; след това опъвам втори кабел 230V към съответните изводи в управлението на горелката (с които включва помпа БГВ) и на тия жици ръгам ел. задвижката
Трифон П.Трифонов
- майстор
ср мар 13, 2019 1:56 pmandy_forresite написа:Правилно по недодялания.![]()
По другия също си на прав път. Сензора трябва да е в долната третина на бойлера. Ако не се досетиш защо, това ще стане когато изпищи някой за топла вода, особено ако ти е 80л.
Бучил съм сензор и в тръбичката за осезателят на термостата. Около 25-30 сантиметра е, но се пада мааалко по ниско отколкото е добре да бъде. По честичко ще ти работи задвижката, но пък ако наистина си с 80 литров това е мястото.
Накрая, като навържеш сичко и не сработи, пак ще звъннеш тука и Manu ще ти обясни.
Ооооп, зависи и къде ти е серпентината. 10 санта над изхода.
LazarGanev
- "Велик майстор"
ср мар 13, 2019 1:56 pmandy_forresite написа: Един недодялан въпрос:Не ти трябват никакви кабели в случая - слагаш един термовентил на входа на серпентината, слагаш и термоглава с изнесен сензор (тръбичка с осезател), които пъхаш някъде под изолацията и си ти.
да питам и аз комбинацията от грейко експерт20 и греико рб добра ли е ще отоплявам 70кв 72глидера н600 калдо 170вт + лира и боилер имам във повече глидери и термо глави та ако има по добра комбинация моля кажете
и дали има монтажници във пловдив за тях а за изолация 5см подова фибран и външна 3см пвц врати и прозорци 4 камерни дали ще съм 2,5т от по качествените пелети
andy_forresite
- майстор
Добра е. На моменти ще е прекалено мощен дори на минимума. За да се уложиш в 2.5 т мисля че трябва да ползваш стаен термостат. Тук много зависи от часовете горене. За по цял ден няма да стигнат 2.5 тона. Ще изпада в поддържане, ще си губи огъня, ще се продухва, ще си зарежда 1/2 кг пелети за да запали и това ще се повтаря. Вече в студено време изключваш стайния и си ползваш термоглавите. Отопли ли се, пак по стаен и разрешени часове за горене.
Лазаре, не ме разбра. Нямам проблем с изстиващ бойлер. Имам термостатичен вентил с термоглава с изнесен осезател, който е върху тръба под изолация. На входа на серпентината е. Обаче като се затопли тръбата и вента отвори, циркулацията започва и повече не спира. Аз съм по термоглави и гори по много часове (едно палене на ден). Искам при горещ бойлер през серпентината му да не протича котелна вода. 80 л елдом с горна серпентина. Мисля да сложа втора помпа на големия кръг. На тази мижава инсталация чак трета помпа
. 50 офиса в три етажна сграда се хранят с една помпа. Е, не е за 200 лева, а за 4-5 хиляди... ама е една.
Лазаре, не ме разбра. Нямам проблем с изстиващ бойлер. Имам термостатичен вентил с термоглава с изнесен осезател, който е върху тръба под изолация. На входа на серпентината е. Обаче като се затопли тръбата и вента отвори, циркулацията започва и повече не спира. Аз съм по термоглави и гори по много часове (едно палене на ден). Искам при горещ бойлер през серпентината му да не протича котелна вода. 80 л елдом с горна серпентина. Мисля да сложа втора помпа на големия кръг. На тази мижава инсталация чак трета помпа
fbr
- майстор
ср мар 13, 2019 8:36 pmandy_forresite написа: Искам при горещ бойлер през серпентината му да не протича котелна вода.Диференциален термостат с електрозадвижка ти трябва.
Evgeniy
- майстор
Анди, Лазар не ти говори за изстиващ бойлер, а за затоплен, който спира кранчето. Докато е студен е отворено. Ампулата на главата дето го затваря я сложи на водосърържателя.
https://www.deplan.bg/c/kranove-ventili ... 70-c-12304
Може би нещо обратно на това, което имаш - не да отваря при топло, а да затваря. Ако те устройва през останалото време да е отворено.
https://www.deplan.bg/c/kranove-ventili ... 70-c-12304
Може би нещо обратно на това, което имаш - не да отваря при топло, а да затваря. Ако те устройва през останалото време да е отворено.
LazarGanev
- "Велик майстор"
ср мар 13, 2019 8:36 pmandy_forresite написа: Лазаре, не ме разбра.Прав си, че единият от нас не разбра другия. Евгени правилно ти е казал. Можеш да ползваш същата глава, която имаш, само трябва да смениш вентила. Бойлерът ти няма да изстине, ако помпата тръгва на 55-60*С, затова можеш да смениш предназначението на главата.
Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература