• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nedeff - напреднал
ср мар 27, 2019 12:45 pmhidrazin написа:
То един програматор за 6 зони Hunter X-Core -6 а нормален клапан е към 36 лева.
:partyman:
Ако говориш за самия програматор то цената му е 136 лева а не 36...Ако говориш за клапаните на Hunter...да цените им започват от 30 + лева бройката, но не ми вършат работа защото искат 1 бар налягане минимум. Работят на принципа pressure assist...Точно на теб няма нужда да го обяснявам...казвам го за тези които следят темата с интерес...350 човека за 24 часа са я прочели.
Освен това 6 клапана по 36 лв + трансформатор 80-90 лева + програматор 140 лева и си става цифра...без да броим кутии, шахти,тръби, кабели, кранчета филтри...
Но един ден ще ги прежаля тези пари ако искам професионална поливна система.
Проблемът ми в момента е че нямам ток и поради тази причина се налага да поливам от бидони на самотек и налягането ми е прекалено малко за да задейства този тип клапани. Та затова е цялата тази художествена самодейност.
Да разбирам ли че одобряваш този клапан...френския...? Защото ако става, проблема ми е решен.
Има и едни други клапани...те са поскоро кранове със електрозадвижка...мисля че това е термина...запознат ли си с тях...? Как се управляват...?
Трябва ли някакъв специализиран контролер ? Че те и без това не са евтини... :shock:
Andri01 - майстор
Аз ползвам клапани от пералня,вече 5-6г. Те са директни,на 220в, но при тебе може да се сложи UPS и да се реши въпроса. Хидрата се беше заял преди време с тях-не били хубави,били опасни,но фейк...:) :partyman:
nedeff - напреднал
То има такива и на 24 волта...И със сигурност ще станат...щом при теб се е получило, но дебита ще е малък при моето нищожно налягане и трябва да сложа няколко -за всеки поливен маркуч по един. Има си предимства...например че мога да отделя да кажем краставиците от доматите на различни зони при различни настройки на таймера.
Но аз си представях че ще сложа един голям клапан с достатъчно голям дебит на изхода на бидона непосредствено след филтъра и ще го управлявам с едно просто седмично реле за време на 12 волта. Е няма да има зони...но тази година така, а като ми пуснат тока - варианти много.
Andri01 - майстор
Краставици,тиквички ги поливам всеки ден,доматите на 3-4 дена. При мене са на отделни МВ,управляват се от компютъра ми..
nedeff - напреднал
Е ми да ...така се прави...И аз така съм решил един ден . Краставиците и тиквичките всеки ден по малко, а доматите по нарядко но обилно.
Но тази година без ток трябва да измислям някакво временно бюджетно решение защото не ми се полива пак на ръка.
То пак добре че имам вода а нямам ток...щото ако беше обратното... :lol:
nedeff - напреднал
ср мар 27, 2019 5:30 pmAndri01 написа:
... При мене са на отделни МВ,управляват се от компютъра ми..
Какъв софтуер използваш за управлението...Компютъра ти би трябвало да работи non stop половин година...или...?
Andri01 - майстор
Платка вързана към USB. Програмируема,с 16 канала.
vlax - майстор
ср мар 27, 2019 5:30 pmAndri01 написа:
Краставици,тиквички ги поливам всеки ден,доматите на 3-4 дена.
Може всичко да се полива едновременно на 3-4 дни, аз така правя вече 5 година,но си трябва мулч с найлон. :-D
:partyman:
Andri01 - майстор
При мене е с мулчиращо фолио.
saraneron - специалист
Не ти трябва нито ток нито клапани .Правиш автоматична сифонна система без ток и движещи сечасти .От големия резервоар се пълни един по малък за една порция поливане през капиляра тръбичка.Когато съдът се напълни някъде в часовете през ноща, чрез сифонна система се изпразва автоматично в маркуча за съответната леха или лехи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Автоматично поливане от бидон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: