fbr написа:Лошото че е смесителен (т.е. да поддържа константна изходяща температура), а не знам дали ще работи, ако се свърже обратно, т.е. изхода да е откъм котела, байпас да е към извод гореща вода, а бойлер да е към извод студената вода. Не съм го правил и не мога да кажа със сигурност, но ако някой е пробвал може да сподели.Не ми се вярва че ще може така да работи.Ако вътре има възвратен клапан,няма да стане работата.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
IJAN
- специалист
45 мнения в "Термостатичен вентил за предпазване на бойлера от изстиване."
alex_serviz
- специалист
fbr написа:Заврънкал ме е съседа че бойлера му изстивал при падане на температурата на камината, и не ми се иска да се ангажирам толкова навътре с диференциални термостати и т.н. а с водопроводната част той ще се справи без да ме ангажира. Гледах из нета и попаднах само на ...Понеже днес ми писа в другата тема, та се подсетих:
Какво стана със съседа ти, монтира ли си вентил и доволен ли е?
Rumen89
- специалист
пон дек 23, 2013 9:10 pmalex_serviz написа: Да допълня още нещо, което изпатих. Добре е според мен да се постави допълнителен обезвъздушител ( или както там се нарича ) между бойлера и трипътния вентил.Може ли малко информация. Ако му зададеш 50 градуса и я подмине затваря ли термоглавата.
Нещо такова:
Весели празници на всички!![]()
Трифон П.Трифонов
- майстор
чет апр 18, 2019 4:25 pmRumen89 написа:Абе Румба, дей кяра ако спира над 50, което ши риче чи надолу се е отворена. Студен бойлер понявга.
Може ли малко информация. Ако му зададеш 50 градуса и я подмине затваря ли термоглавата.
Обратното тряба да е бееее.
Кот падни под каруцата, се е файда.
Демек, да ни изстива под пидисе, пък нагоре.......ееееех жината доволна.
andy_forresite
- майстор
При зададени 50° от термоглавата един вентил може да постигне две цели според какъв вид е. Ако искаш да спира циркулацията при 50 градуса на водата, купуваш смесителен с обратно действие. Сензорът поставяш към водосъдържателя (под кожуха и изолацията на болера).
А ако искаш при 50 градуса на водата по подаващата тръба (от котел, камина, термопомпара, слънчев панел или каквото е там) да започне циркулацията през бойлера, купуваш смесителен вентил с пряко действие, пак с изнесен осезател за термоглава. Сензорът поставяш върху тръбата гореща вода, която идва от котела. По-точно е с капилярка в тръбата и сензорът да е вътре. Сензорът е доста дебел и повечето капилярки не стават. Вкъщи съм го поставил под тръбна изолация (микропореста гума 9 мм) върху ППР тръба 25 мм. Главата е на 40 градуса, като реално циркулацията започва ~50 градуса вода в тръбата.
А ако искаш при 50 градуса на водата по подаващата тръба (от котел, камина, термопомпара, слънчев панел или каквото е там) да започне циркулацията през бойлера, купуваш смесителен вентил с пряко действие, пак с изнесен осезател за термоглава. Сензорът поставяш върху тръбата гореща вода, която идва от котела. По-точно е с капилярка в тръбата и сензорът да е вътре. Сензорът е доста дебел и повечето капилярки не стават. Вкъщи съм го поставил под тръбна изолация (микропореста гума 9 мм) върху ППР тръба 25 мм. Главата е на 40 градуса, като реално циркулацията започва ~50 градуса вода в тръбата.
MamaMy
- майстор
И в тази тема се опитвате всякак да избягате от ел. вариантите, но те са най-прости за изпълнение и най-ефикасни. Диференциалния термостат е с два датчика. Един следи температурата на бойлера, а друг температурата на входящата в серпентината тръба преди три пътния вентил. На вентила една моторна задвижка и проблема е решен. Термостата може да управлява с едно реле и задвижката и нагревателя на бойлера. Въпрос на едно кабелче и две въртенета с отвертка. Ама щом ви е по лесно с тръби, фитинги, тефлони, кълчища и подсушаване на изтеклото, вие си знаете. 

Трифон П.Трифонов
- майстор
MamaMy, не бягаме от нищо, тя темата е такава. В няколко други съм писал същото което и ти пишеш, като най правилно, според мен.
Анди, смесителен с ''обратно действие'' се казва разпределителен. Смесителен, монтиран наобратно почва да бачка като разпределителен.
Онова, дето му викаш капилярка си е гилза.
Пробва ли летния режим?
Анди, смесителен с ''обратно действие'' се казва разпределителен. Смесителен, монтиран наобратно почва да бачка като разпределителен.
Онова, дето му викаш капилярка си е гилза.
Пробва ли летния режим?
Тема "Термостатичен вентил за предпазване на бойлера от изстиване." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература