Най - вълнуващия въпрос зимно време.
IJAN - специалист
fbr написа:
Лошото че е смесителен (т.е. да поддържа константна изходяща температура), а не знам дали ще работи, ако се свърже обратно, т.е. изхода да е откъм котела, байпас да е към извод гореща вода, а бойлер да е към извод студената вода. Не съм го правил и не мога да кажа със сигурност, но ако някой е пробвал може да сподели.
Не ми се вярва че ще може така да работи.Ако вътре има възвратен клапан,няма да стане работата.
fbr - майстор
Каква ще е ролята на този възвратен клапан вътре. Не вярвам да има такъв, но ще се промени посоката на пропускане на клапаните, което не се знае как ще се отрази на дълготрайната им работа.
IJAN - специалист
Ще се разбере като го ползва някой явно-иначе само ще гадаеме.
alex_serviz - специалист
fbr написа:
Заврънкал ме е съседа че бойлера му изстивал при падане на температурата на камината, и не ми се иска да се ангажирам толкова навътре с диференциални термостати и т.н. а с водопроводната част той ще се справи без да ме ангажира. Гледах из нета и попаднах само на ...
Понеже днес ми писа в другата тема, та се подсетих:
Какво стана със съседа ти, монтира ли си вентил и доволен ли е?
fbr - майстор
Да, монтира го, но не се е оплаквал оттогава.
Rumen89 - специалист
пон дек 23, 2013 9:10 pmalex_serviz написа:
Да допълня още нещо, което изпатих. Добре е според мен да се постави допълнителен обезвъздушител ( или както там се нарича ) между бойлера и трипътния вентил.
Нещо такова:

Изображение

Весели празници на всички! :partyman:
Може ли малко информация. Ако му зададеш 50 градуса и я подмине затваря ли термоглавата.
чет апр 18, 2019 4:25 pmRumen89 написа:

Може ли малко информация. Ако му зададеш 50 градуса и я подмине затваря ли термоглавата.
Абе Румба, дей кяра ако спира над 50, което ши риче чи надолу се е отворена. Студен бойлер понявга.
Обратното тряба да е бееее.
Кот падни под каруцата, се е файда.
Демек, да ни изстива под пидисе, пък нагоре.......ееееех жината доволна.
andy_forresite - майстор
При зададени 50° от термоглавата един вентил може да постигне две цели според какъв вид е. Ако искаш да спира циркулацията при 50 градуса на водата, купуваш смесителен с обратно действие. Сензорът поставяш към водосъдържателя (под кожуха и изолацията на болера).
А ако искаш при 50 градуса на водата по подаващата тръба (от котел, камина, термопомпара, слънчев панел или каквото е там) да започне циркулацията през бойлера, купуваш смесителен вентил с пряко действие, пак с изнесен осезател за термоглава. Сензорът поставяш върху тръбата гореща вода, която идва от котела. По-точно е с капилярка в тръбата и сензорът да е вътре. Сензорът е доста дебел и повечето капилярки не стават. Вкъщи съм го поставил под тръбна изолация (микропореста гума 9 мм) върху ППР тръба 25 мм. Главата е на 40 градуса, като реално циркулацията започва ~50 градуса вода в тръбата.
MamaMy - майстор
И в тази тема се опитвате всякак да избягате от ел. вариантите, но те са най-прости за изпълнение и най-ефикасни. Диференциалния термостат е с два датчика. Един следи температурата на бойлера, а друг температурата на входящата в серпентината тръба преди три пътния вентил. На вентила една моторна задвижка и проблема е решен. Термостата може да управлява с едно реле и задвижката и нагревателя на бойлера. Въпрос на едно кабелче и две въртенета с отвертка. Ама щом ви е по лесно с тръби, фитинги, тефлони, кълчища и подсушаване на изтеклото, вие си знаете. :-D
MamaMy, не бягаме от нищо, тя темата е такава. В няколко други съм писал същото което и ти пишеш, като най правилно, според мен.
Анди, смесителен с ''обратно действие'' се казва разпределителен. Смесителен, монтиран наобратно почва да бачка като разпределителен.
Онова, дето му викаш капилярка си е гилза.
Пробва ли летния режим?

Тема "Термостатичен вентил за предпазване на бойлера от изстиване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: