Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Радо, не ми се ровичка, но мисля че е редно, ако си го копнал от някъде, да го туриш в кавички и да поместиш един линк, под цитата.
Даже ми прилича леко редактирано, от теб, след гугъл преводача.
Иначе е интересна информация, за оня, на който му е интересно. Те тука инжинерити по топлото са малко и вече са научени. Нали знаеш какво е инженер?
В такива форуми, като този, такива дълги постове и така написани, се четат много бързо.
Как ни та домързя?!!!

Здрасти, Анди!
lz2skt - специалист
Де факто водната скара се явява най-слабото място на подобен котел.Имам наблюдения върху подобни самоделки и там протичат.Отделно със сигурност не са ползвани тръби с повишени качества и дебелина.Иначе по принцип може само да съжаляваме ,че освен освен Дефро други полски котли не се внасят и продават тук.А съм ги разглеждал и като цена,качество,дебелина на ламарината и изработка си струват .Въпреки,че са предимно за въглища и на пелети нещата са добре.Въобще няма база за сравнение с български или турски котли
LazarGanev - "Велик майстор"
чет апр 25, 2019 10:56 amlz2skt написа:
Въпреки,че са предимно за въглища и на пелети нещата са добре.Въобще няма база за сравнение с български или турски котли
Чак пък толкоз - кажи какво имаш предвид, че нямало база за сравнение. Виждал съм Костржева, изложен в БГ Терм - с нищо не ме впечатли - нито с конструкция, нито с изработка, нито превъзхожда с КПД. Сравнявам го не с IVG, Burnit, Golden Faer, а с най-добрите български, които познавам - Pelletherm 30.v2 и Greyko Expert.
lz2skt - специалист
Поляците отдавна имат традиции в производството на котли.Освен указаната фирма има толкова много фирми и малки цехчета в Полша за производство на котли-Просат,Термотех,Метал Фаш,КРС,Огниво,Переко,Стал Марк,Текла и др.Котлите им имат добро кпд и аз съм по -склонен да вярвам ,че полските лаборатории,които са ги категоризирали показват верни стойности.Масивни котли правени от 5.6 и дори 7мм ламарина.Изпипани с добра изолация и качествени врати и уплътнения по тяхМного добро съотношение вложен метал и крайна цена.Не е пестено от към материал и труд при условие ,че към 40 евро е нормална дневна надница на работник и добра крайна цена...
чет апр 25, 2019 1:55 pmlz2skt написа:
Поляците отдавна имат традиции в производството на котли.Освен указаната фирма има толкова много фирми и малки цехчета в Полша за производство на котли-Просат,Термотех,Метал Фаш,КРС,Огниво,Переко,Стал Марк,Текла и др.Котлите им имат добро кпд и аз съм по -склонен да вярвам ,че полските лаборатории,които са ги категоризирали показват верни стойности.Масивни котли правени от 5.6 и дори 7мм ламарина.Изпипани с добра изолация и качествени врати и уплътнения по тяхМного добро съотношение вложен метал и крайна цена.Не е пестено от към материал и труд при условие ,че към 40 евро е нормална дневна надница на работник и добра крайна цена...
Не ми казвай, че това е отговора на моя въпрос. Приемам го като някакво въведение към отговора на въпроса. Това, че имало много фирми изобщо нищо не означава. В Турция фирмите сигурно са повече, това не означава, че котлите им са по-добри. И какво рабираме под добър котел - който има повече желязо ли? Аз абсолютно не мога да се съглася, че котел от 7мм ламарина е по-добър от котел от 5мм ламарина. мАко е от 10мм, още по-добър ли ще е? Дакона е от 4мм и издържа по над 20 години на въглища. На пелети натоварването е много по-малко, т.е. би трябвало да издържина пелети 30 години. Ако котела е със 7мм ламарина колко трябва да издържи - 50, 60, колко години? С това ли е по-добър такъв котел, че да няма и база за сравнение?
kalin72 - майстор
Лазаре:
Изпипани с добра изолация и качествени врати и уплътнения по тяхМного добро съотношение вложен метал и крайна цена.Не е пестено от към материал и труд
Ей на това наблегна човека.
Казах, че съм разглеждал Костржевата на живо - с нищо не ме впечатли. При положение, че е на по-висока цена от Пелетерма (с Грейко няма база за сравнение наистина :) ) - нямам причина да я препоръчам на клиент. Нито ефективността е по-голяма, нито частите ще са по-достъпни - ще ги чакаме да идват от Полша по седмица-две. И цялата работа в името на какво? Да купим полското желязо, а не нашето. Не разбирам. Айде Фантоми не можем да си правим, ама за просто желязо, за картофи и чесън - не го разбирам.
Бат Диди - специалист
Здравейте.
Виждал съм ДЕФРО от близо в магазина им във Варна. По принцип бях много впечатлен и то най вече от килограмите. Обаче сега съм напълно съгласен с Лазар. За Костржевата тук във форума има колега с такъв, и той си го отбеляза че със слаба изолация и се задоволяваше до някъде че си топли гаража, ако не ме лъже паметта. Да поляците имат традиция в автоматизираното изгаряне на въглища и какво са подобрили ? Аз от техните котли такъв с отвесни тръби не съм виждал(не казвам че познавам всичките ) с цел за по-лесно и автоматизирано почистване. За мен е нормално при дългогодишен опит и традиции да имаше малко повече иновации и качество. Не мога да си представя как някой инсталатор ще се хване да монтира 400-500 кг. желязо в някоя маза с врата като на детска къщичка. Вярно че се маха бункера и горелката ама .... Не знам защо и нашите производители не почнаха да правят котлите си модулни за по-лесен монтаж и промяна на мощността, но все пак предвид малкото време за развитие мисля че, се справят супер. А и у нас да правиш производство може спокойно да се сравнява с геройство. И аз съм българин бих си подкрепил родното ако си купувах котел.
Весело посрещане на празниците.
Поздрави.
andy_forresite - майстор
Не съм виждал съблечен полски котел, но все си мисля, че като топлоизолация е доста добре. Би трябвало и да са по-надеждни (по-трайни). За по-здрави ... не знам :? Трябва да вземем български и полски, да ги запалим и да видим кой при колко атмосфери ще се пръсне :-D 7-8, 10 мм също гърмят и то не е задължително да е при по-голямо налягане. Зависи от сглобката, от подсилването и от не знам още какво. Тежат от шамотните плочи. Един инженер преди години ми каза "в тях има половин кубик огнеопорни тухли, как няма да тежат" и може би и това е причина за голямата им маса.
Поляците имат хубави котли с димогарни тръби. Помня един жълт на цвят и май го има някъде в тази тема. Много му се бях навил. Досущ като грейко, но много по-изпипан като дизайн, изработка, може би и като изолация. Ако не се лъжа идваше на 3000 лева ... нещо такова. Тогава го продаваха с онези прехвалени горелки с въртящи се скари. Забравих й модела, но не е нещо особено за нискокачествено гориво и то с яко пепел. Нещо рево екс мисля че беше :? Имаше снимка на една задръстила се от олюто. Направо се беше гипсирала.
Та ние българите може да правим някои неща и то никак не зле. Самолет, модерен автомобил или спортен мотоциклет няма да направим, но има знаещи как да се направи и можещи да заваряват, така че поне котлите не са проблем. Как стоят нещата с патентите и кой от кого копира, това не знам, а и не ме касае. За мен е важно да можем да си купим приличен продукт на добра цена, пък като изкара 15-20 години СУПЕР. Дано да изкарат и повече.
lz2skt - специалист
Просто много фирми правят освен 2 популярни в България и не сме запознати с всичките им модели и заради това няма как да правим сравнения или да имаме база.Има полски сайтове с котли и клипове в Ютуб, който се интересува .И по руските форуми има инфо за полските котли.Там се купуваха допреди девалвацията на рублата.Сега руски фирми ги прекопираха и пускат подобни модели на продаваеми местни цени.А и реално в котлостроенето няма нищо ново последните 20 и повече години,Само едно копиране от някой по -сполучливи и удачни модели(я Херц,я Дакон) от български или други производители.Дано някой от инсталаторите има възможност да види на живо и да се запознае с повечето им модели да ги сравни безпристрастно с българските и да ни осветли.Пък за дебелината :) жените казват ,че е по-добре да е повече.....Весели празници на всички от форума

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: