Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ben84 - специалист
пет юли 26, 2019 11:26 pmmgbagera написа:
ben84 написа:
A оти първия по-мощен мотор да прави трета фаза и да захранва втория?
Нема ли да е по-добре, да изхвърлиш втория и помпата да я върти направо първия?
Втория мотор е самата помпа! Тая помпа си е един трифазен мотор.
Точно това имах предвид.
За варианта да куплираш помпата направо с първия двигател.
Избягвайки преобразуването на енергия.
Даже си смятам, че само валовете да им свържеш. ще има по-малко загуби, от това да правиш упражненията де мислиш ти.

дано разбираш на къде бия :partyman:
npace - специалист
пет юли 26, 2019 11:27 pmhidrazin написа:
Не знам кой тук не си чел уроците и си съчини тая простотия "механичен инвертор"
Аз! :lol:
Ама уроци не съм чел, само други анти-инженери каквото са писали из нета. :lol:
Даже и началото на темата не съм прочел както трябва, помислих, че ще се връзват механично двата матора. Хурса разбра какво не съм разбрал. :-D

Всъщност няма ли да е наистина по-добре да се вържат така? За да няма разлика в напрежения и честоти между първата и вторите две фази? Т.е. това дето Хидразин спомена в първия си пост (ако правилно съм го разбрал, щото може и да не съм :lol: ).
lov - майстор
пет юли 26, 2019 11:27 pmhidrazin написа:
.................
Виждал съм и стационарни DC електрожени направени така - асинхронен мотор върти DC генератор.
.................................
:partyman:
Те бая народ не зацепват все още идеята на първата схема ти искаш да разправяш за мотор генераторна група. Много сложно бре. :-D
А такива заваръчни генератори по нашия край бол. Не знам по каква причина но по спомени май нямаше работилница по фабриките които да съм обикалял и да нямат такъв. Ако знаех че ще ги споменеш вчера може да снимам два такива един до друг работещи и ползвани активно в един железарски цех. Даже първия там собственика го спаси от вторични суровини и аз го възстановявах. А после на него даже си заварих и котела на парното. :) Идеята беше да стои като музеен експонат ама му се размина :lol: щото е безотказна машина.
gogo7777 - майстор
Триодин ...чешка вироба :razz:
Hursa - майстор
съб юли 27, 2019 12:47 amnpace написа:
Всъщност няма ли да е наистина по-добре да се вържат така? За да няма разлика в напрежения и честоти между първата и вторите две фази? Т.е. това дето Хидразин спомена в първия си пост
T. e., ако ви разбирам правилно - еднофазен електродвигател да "върти" генератор - и с произведената от него (генератора) електроенергия - да захрани ел. двигателя на водоструйката. Ако е така, сигурно ще може. Но вместо стария трифазен ел двигател, който не ползва - ще му трябва еднофазен синхронен двигател - за да няма големи загуби (за да няма и по-ниска честота). Но относително мощните еднофазни синхронни двигатели са май голяма рядкост (поне аз не се сещам за такива, освен маломощни „реактивни” - но с много ниско КПД - под 50%). Освен това - за самостоятелния пуск на синхронен ел. двигател е необходимо да е модифициран - а това го оскъпява. Т. е. едва ли може да се намери евтин такъв. Но може да ползва асинхронен двигател (може би, дори този трифазен, който има) за задвижването на синхронен генератор (- с полюсност съответстваща на тази на двигателя). Но така генератора ще генерира напрежение с понижена честота. Може би не е голям проблем - помпата ще „върти” малко по-бавно (- ще се загуби около 6% процента от производителността и, ако е центробежна, предполагам). Но ще трябва да закупи трифазен генератор. Ако е готов да дава такива средства, по добре да вземе инвертор (- енергийните загубите, като цяло ще бъдат по-малки (според мен), по сравнение с такъв „двигател-генератор”, евентуално ще получи и допълнителна функционалност от инвертора).
съб юли 27, 2019 12:07 amben84 написа:
За варианта да куплираш помпата направо с първия двигател.
Избягвайки преобразуването на енергия.
Даже си смятам, че само валовете да им свържеш. ще има по-малко загуби, от това да правиш упражненията де мислиш ти.
Дали ще може (т. е. може и да може - но няма да е лесно) двигател от циркуляр да се куплира с помпата (която твърде вероятно е моноблок - трябва да се реже вала). (А и трябва двата двигателя да работят на близка честота.) Освен това - този двигател, който има е също трифазен - пак трябва да го свърже с към еднофазното захранване - със съответните ел загуби и мощност.
А такова „тандемно” свързване на два ел. двигателя - аз не съм виждал - вероятно може, но и това си е сложно и трудно за реализиране (предполагам).
Освен това такива „нещатни” куплирания ще бъдат доста трудни за центровка, ще са нужни и доста специфични съединители за компенсация.
Така, че питащия май е предложил най-простото решение :) - което си има недостатъци, но евентуално може лесно да го реализира, без допълнителни големи „харчове”. (Освен, може би, свързването на трифазния двигател на водоструйката, като еднофазен, след известна "модификация" и да се смири с частичната и загуба на "производителност", каквато така или иначе ще има.)
lpoik - специалист
чет юли 25, 2019 8:31 ammgbagera написа:
Имам трифазна водоструйка но нямам къде да я включа. Поразрових се малко в нета относно, разправиите с ЧЕЗ за отварянето на нова партида и прецених че не си заслужава заради една водоструйка.
Ако я свържа към монофазната мрежа ще загубя (в най добрия случай) 50% от мощността :|

Та попаднах на едно видео от руснаците където свързват един трифазен ел. мотор като монофазен и към него се включва втори трифазен на 380в. Общо взето първия мотор след като се стартира, става като генератор и започва да произвежда 380в. За целта първия мотор трябва да е с поне 1-2kw по-мощен от втория. По нашенските форуми не успях да намеря нищо подобно :? Възможно ли е и дали някой го е правил ?

А ето го и видеото:
Свържи го на триъгълник губи се 30% от мощноста .Пробвай защо да се набутваш с тези генератори,мотори и пр. :partyman:
vandu - специалист
Аз пък разбрах че иска пусне трифазния да върти на празен ход като монофазен, и след кондензатора (примерно) да извади 3 фази с който да захрани водоструйката. Един вид двигателя да дефазира едната фаза. Това ли е идеята или бъркам ?
npace - специалист
нед юли 28, 2019 1:42 pmHursa написа:
еднофазен електродвигател да "върти" генератор - и с произведената от него (генератора) електроенергия - да захрани ел. двигателя на водоструйката
Да, нещо такова.
Но монофазен надали ще има толкова мощен, по-скоро бензинов. То на който му се търкалят трифазни циркуляри и водоструйки из двора обикновено има и някоя и друга мотофреза или трактор, та предполагам авторът и това ще може да направи без допълнителни разходи. :-D
Hursa - майстор
vandu написа:
Един вид двигателя да дефазира едната фаза.
В списанието
чет юли 25, 2019 7:41 pmhidrazin написа:
ЦЪК - погледни на страница 28
са дадени три схеми на включване на трифазния двигател, който ще работи като „генератор” или „преобразовател” (и ще работи без натоварване). В тези схеми кондензатора е само за пуск на този трифазен двигател.
За първата схема - на изходите му ще има три „фази” и „нула”, с междуфазно (линейно) под 380 В - както е дадено в таблицата (при захранващо напрежение 220 В).
За втората и третата схема - може би - може да се каже, че двигателя дефазира подаденото захранващо напрежение - "създавайки още една фаза". И така получаваме „нещо като трифазно захранване” - с линейни напрежения под 220 В. Написаното в таблицата за втората схема, според мен, е сгрешено. При нея, предполагам, можем да изведем „псевдо нула” от „звездния център” на двигателя. И спрямо нея ще има „псевдо фазни” напрежения под 127 В (при 220 Волтово захранване). Съответно и за трите схеми - както дават в таблицата напреженията ще се различават повече или по малко от „желаемите” - 400 В или 230 В (при захранващо 230 В). И както пишат - „фазовите ъгли” между тези „фазни” и съответно „линейни” напрежения - ще се различават от 120 градуса (на „5 - 6 градуса”).
Тоест - до колкото разбирам - ако иска да ползва водоструйката, както си е - трябва да ползва първата схема за включване на двигателя от циркуляра. Ако иска включване, както е показано на втората или третата схема (така ще има малко по-малки загуби - според мен, но не съм сигурен) и ако двигателя на пароструйката позволява включване към 230/400 волта съответно в триъгълник/звезда - то трябва да включи намотките му в триъгълник.
vandu - специалист
Линка на Хидразин не ми го отваря с нито една програма на компа.

ПП: АКо има достъп до двигателя то ще е по-лесно него да го направи да работи като монофазен. Стига да не е в гаранция де.

Тема "Получаване на трифазен ток от стар ел. мотор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: